TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Počeli predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj

Počeli predsjednički i parlamentarni izbori u TurskojFoto: AA

U Turskoj se danas održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima će birači izabrati predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a zatvaranje je najavljeno za 17 sati po lokalnom vremenu. Ovo su prvi izbori na kojima se birališta u cijeloj zemlji istodobno otvaraju i zatvaraju jer je u ranijim izbornim procesima bila praksa da na istoku Turske birališta budu otvorena sat ranije.Videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 1)

Glasački listići do pojedinih biračkih mjesta u provincijama na istoku i jugoistoku zemlje prebačeni su helikopterom.

Izbori se održavaju uz pojačane mjere sigurnosti, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u izbornoj noći, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Za izbore je u Turskoj registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milion i pol mladih koji će prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa ima dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od pet godina. Riječ je o historijskim izborima kojima će Turska preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, što je odobreno i referendumom održanim u aprilu prošle godine.

Za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta na izborima se nadmeće ukupno osam političkih partija i 68 nezavisnih kandidata.

Još jedna novost na izborima u Turskoj je i to što će političke stranke prvi put nastupiti udružene u alijanse. Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) na izborima će nastupa u sastavu Narodne alijanse u kojoj je još i dosadašnja opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP). Najjača opoziciona Narodna republikanska partija (CHP) ušla je u Nacionalnu alijansu u kojoj su i nedavno formirana Partija IYI, Saadet partija i Demokratska partija.

Ukupno šest kandidata na izborima se nadmeće za funkciju predsjednika Republike Turske.

Kandidat vladajuće AK Partije i Narodne alijanse je aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine i prvi je direktno birani predsjednik Turske. U slučaju pobjede na ovim izborima će postati i prvi predsjednik Turske sa širokim ovlastima koje će mu dati predsjednički sistem upravljanja državom u kojem više neće biti funkcije premijera.

Kandidat opozicione Narodne republikanska partije (CHP) je dugogodišnji parlamentarni zastupnik Muharrem Ince, a ne lider te partije Kemal Kilicdaroglu.

Kandidat opozicione Partije IYI je liderka te relativno nove političke opcije Meral Aksener. Ona je za kandidaturu prikupila 100.000 potpisa građana, za razliku od Erdogana i Incea, koji su kandidirani iz stranačkih zastupničkih klubova u parlamentu Turske.

I lider opozicione Saadet partije Temel Karamollaoglu je prikupio potrebnih 100.000 potpisa građana za kandidaturu.

Opoziciona Narodna demokratska partija (HDP) za predsjedničke izbore kandidirala je njenog lidera Selahattina Demirtasa koji se sa još 12 parlamentarnih zastupnika te partije od kraja 2016. godine nalazi u pritvoru zbog optužnica za povezanost s organizacijom PKK, koju Turska smatra terorističkom.

I opoziciona Vatan partija je prikupila potrebne potpise građana i za predsjedničke izbore kandidirala njenog lidera Dogu Parinceka.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora osvojiti natpolovičnu većinu glasova, a u slučaju da niti jedan kandidat to ne ostvari, za 15 dana će biti održan drugi krug izbora u kojem bi ostala dva kandidata koji u prvom krugu osvoje najviše glasova.

Turski parlament je ranije usvojio paket izmjena i dopuna zakona koje se odnose na usklađivanje normi i provedbu ustavne reforme koja je odobrena na prošlogodišnjem referendumu, a kojom Turska prelazi na predsjednički sistem upravljanja.

Usvojenim paketom usklađen je i Izborni zakon Turske po kojem se održavaju današnji izbori.

Shodno ustavnim izmjenama, ukida se pozicija premijera, a izvršne ovlasti nakon izbora preuzima predsjednik države. Zakonodavne ovlasti i dalje će biti koncentrisane u parlamentu, s tim da će parlament brojati 600, umjesto dosadašnjih 550 zastupnika.

Gul o izborima u Turskoj: Glasanje protiče u sigurnoj atmosferi i bez nepravilnosti

Ministar pravde Republike Turske Abdulhamit Gul izjavio je jutros kako tokom izbora koji se danas održavaju u toj zemlji do sada nisu zabilježene nikakve nepravilnosti.

”Do sada nismo dobili nikakve informacije o nepravilnostima koje se tiču izbora”, rekao je Gul dodavši kako proces glasanja protiče u mirnoj i sigurnoj atmosferi.

OSCE: Bez prepreka i problema na izborima

Audrey Glover, ispred Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izjavila je kako se tokom izbora u Turskoj nisu suočili s problemima.

Delegacija je aktivnosti praćenja predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj počela u osnovnoj školi Tegmen Kalmaz, u Ankari.

Glover je izjavila kako je delegacija na poziv Ministarstva vanjskih poslova Turske u tu zemlju doputovala 24. maja i da su dugoročni posmatrači mjesec dana imali aktivnosti širom zemlje.

Kratkoročni posmatrači u Tursku su doputovali prije nekoliko dana i danas posmatraju dešavanja na biralištima.

”Pored kratkoročnih posmatrača, mi smo ovdje kako bismo posmatrali dešavanja na biralištima na dan izbora. Odavde ćemo ići u druga mjesta. Posmatrači razmješteni u raznim mjestima u Turskoj pratit će cijeli izbor glasanja, brojanje, sastavljanje zapisnika i prebrojavanje glasova dijaspore“, pojasnila je predsjednica delegacije za praćenje izbora ispred Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Glover.

Glover je kazala kako je angažirano između 300 i 330 posmatrača.

”Nema nikakvih prepreka delegaciji OSCE-a. Metodologijom koju uvijek koristimo nastavljamo posmatrati izbore. Nismo se suočili s problemima”, dodala je.

Nakon izjava delegacija je ušla u školu gdje je dobila informacije od nadležnih.

Predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj posmatra 415 ljudi iz osam međunarodnih zajednica.

Zadatak im je pratiti glasanje i popratne procese, propagandu i ustanoviti da li se tokom izbora primjenjuju međunarodni izborni standardi te po završetku sastaviti izvještaj.

Turska opozicija prijavila nepravilnosti na izborima, Erdogan zadovoljan tokom glasanja

Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija (CHP) osudila je danas pokušaje prevara na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, dok je predsjednik Erdogan poslije glasanja ocijenio izbore kao "demokratsku revoluciju".

"Stiglo je mnoštvo prijava" posebno na jugoistoku zemlje, izjavio je portparol CHP-a Bulent Tekan novinarima u sjedištu stranke u Ankari.

Tekan je naveo razne primjere, među kojima i punjenje biračkih kutija glasačkim listićima sa zaokruženom vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), prenijela je agencija France-Presse.

Strahujući od nepravilnosti na izborima, posebno na jugoistoku gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Kurdi, mnoge nevladine organizacije i opozicione stranke uputile su posmatrače.

Portparol CHP-a je rekao da je na području bilo prijetnji opozicionim posmatračima.

Glavna prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prijavila je slične pokušaje prevara i zastrašivanja na jugoistoku Turske.

Erdogan, koji je danas glasao u Istanbulu, sa svoje strane je rekao da nema "ozbiljnih problema" na biračkim mjestima.

Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsjednika i novi sastav parlamenta. Poslije izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promjena prema kojoj Turska prelazi u predsjednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlaščenja.

Erdogan je rekao da izbori predstavljaju "demokratsku revoluciju" i dodao da je sa uvođenjem predsjedničkog sistema, Turska "uložila napore da prevaziđe nivo savremene civilizacije".

Turski predsjednik je rekao da je veliki odziv birača i da je već glasalo 50 posto upisanih birača, što izborna komisija nije još zvanično potvrdila.

Agencija AP je prenijela da je ispred glasačkog mjesta u kojem je glasao Erdogan bilo okupljeno nekoliko desetina njegovih pristalica koji su skandirali njegovo ime.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Nije mu dozvoljeno da u salu postavi zastavu RS-a: Dodik otkazao konsultacije o imenovanju predsjedavajućeg VM BiH

Suad Arnautović potvrdio novinarima: \'Nastojimo naći rješenje za deblokadu uspostave vlasti u FBiH\'

Akcije SIPA-e u Sarajevu: Zbog zlouporabe položaja uhapšen pukovnik OS BiH

10. decembra ga prijavila 18-godišnja djevojka iz Bihaća: Policija u Bihaću uhapsila migranta osumnjičenog za silovanje

Organizacija tvrdi da im se ne da ni prilika da zatraže azil: HRW: Hrvatska ilegalno i nasilno vraća migrante u BiH

Smatraju ga površnim i nedovoljnim: Francuski demonstranti nezadovoljni Macronovim obraćanjem

Dogovor koji smo postigli jedini je moguć: Juncker: Pojašnjenja Brexita da, ponovni pregovori ne

Kriza u Venecueli: Radnicima Goodyeara po deset guma kao dio otpremnine

Vrijeme kada su mnoge vrste izumrle: Klima će 2030. biti slična onoj od prije tri miliona godina

"Hrabrost dolazi u različitim nivoima i različitim trenucima": Khashoggi i zatvoreni novinari su \'Timeove\' ličnosti godine

UNHCR: 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se iduće godine vratiti kući
Jamal Khashoggi je osoba godine u izboru Timea
Ni Brazil ne želi UN-ov pakt o migrantima
Velik požar na odlagalištu otpada u Rimu, strahuje se od trovanja
Znate li tko je još podržao Marakeški sporazum? Papa
Zaletio se na britanski parlament, policija ga srušila elektrošokerom
Plaće britanskih radnika porasle najviše u 10 godina
Glasanje o Brexitu u britanskom parlamentu održat će se do 21. siječnja
Putin je bio agent KGB-a, pronađene su njegove isprave iz osamdesetih
Tijela dvojice alpinista pronađena na Himalaji nakon 30 godina
Pristaše katalonske neovisnosti prijete kaosom za božićne blagdane
Macronovi ustupci prosvjednicima probit će proračun
Tko je Marija Butina, djevojka koju SAD optužuje da je ruska špijunka?
U Moskvi otkriven spomenik ruskom nobelovcu koji je bio zabranjen u SSSR-u
Iran potvrdio da je proveo testiranje rakete koje je razljutilo SAD
Google+ se zbog ogromnog propusta gasi prije nego se planiralo
Irska ubrzava pripreme za Brexit "bez dogovora"
Juncker: Možemo Britaniji pojasniti Brexit, ali nećemo o njemu pregovarati
Daimler ulaže 20 milijardi eura u kupnju električnih baterija
Časne iz Kalifornije krale novac iz škole i odlazile kockati u Vegas
SVAŠTARIJE

VIDEO U Istanbulu se javni prijevoz plaća recikliranjem

Snažno pala funta, najniža je u skoro dvije godine

Kineska pokrajina ulaže više od 17 milijardi dolara u razvoj IT-ja

Zbog zlouporabe položaja uhapšen pukovnik OS BiH

20 godina glumio profesionalnog nogometaša, a uopće nije znao igrati nogomet

Macron se napokon obratio javnosti, evo što je obećao Francuzima

Dodijeljene novinarska nagrada ˝Srđan Aleksić˝ i Mirovna nagrada

Čopor hijena okružio usamljenog lava, ali onda se u kadru pojavio njegov frend

Senzacionalno otkriće u tunelima Islamske države

CNN objavio posljednje riječi brutalno ubijenog saudijskog novinara