TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
CIK ponovno naredne sedmice o popuni Doma naroda PFBiH

CIK ponovno naredne sedmice o popuni Doma naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine razmatrala je danas primjenu člana 10.12 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali nije donijela odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dogovoreno je da se o toj temi ponovno razgovara na sjednici naredne sedmice, do kada bi stručne službe CIK-a trebalo da pripreme konkretne prijedloge rješenja.


videoprilog Jasmine Vilić (Dnevnik 2)

Također je dogovoreno da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da im, na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine, koji je bio po općinama i izbornim krugovima u općinama, dostavi podatke po sadašnjim kantonima. Zaključeno je i da službe CIK-a pripreme odgovarajuću tabelu za popis iz 2013. godine.

Članovi CIK-a BiH su tokom diskusije iznijeli različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine.

Članica Komisije Irena Hadžiabdić je podsjetila da su članovi CIK-a BiH ranije dali jasne upute koje su bile da ima različitih stavova i mišljenja o tome kako pristupiti ovom problemu i tražili su da se sva njihova mišljenja sublimiraju u jedan dokument koji će imati te varijante i da će se onda opredjeljivati o tim varijantama.

- Ono što je na sceni i što se mora otvoreno reći je da, zbog pritisaka kojima je izložena ova institucija, imamo otpor u službama da se bilo šta stavi na papir. Ne zato što ljudi ne žele da rade svoj posao, nego zato što se, čini mi se, boje da će biti optuženi da zagovaraju ovo ili ono, jer je to javni linč ako danas zagovarate jedno ili drugo rješenje, i službe nisu uradile svoj posao - kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da, ako će raditi na osnovu posljednjeg popisa imaju osnov u članu 10.12, a ako neće raditi onda taj član trebaju zaboraviti.

- Mi ovaj posao moramo završiti, jer je potpuno jasno da ga neće niko drugi uraditi i da ova država neće imati završene izbore. Mi ćemo biti u haosu jer nećemo završiti izbore - kazala jer Hadžiabdić.

Predsjednik Komisije Branko Petrić je kazao da „oni koji su nezadovoljni bilo čim u državi, presudom, odlukom, zakonom, ili bilo čim, moraju upotrebljavati pravna sredstva, a ne medijski i drugi linč i prijetnje“.

Član CIK-a BiH Stjepan Mikić je predložio da se za narednu sedmicu dostavi prijedlog koji su službe CIK-a pripremile za razmatranje.

- Predlažem da nam se uz te materijale dostave i popisi stanovništva po kantonima i u Brčko distriktu BiH, da bi imali i taj materijal. Meni je on potreban - kazao je Mikić.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je podsjetila da je postojala odredba u Izbornom zakonu koja je brisana „da svakom konstitutivnim narodu obavezno pripada po jedno mjesto“.

- Ta je odredba brisana. Ostala je odredba iz ustava na snazi, još je na snazi, svakom konstititivnom narodu pripada, pod uslovom da je izabran. Ta odredba je kamen spoticanja. Kad bi se ta odredba primjenila potpuno je nevažno je li popis iz 1991. ili popis iz 2013. jer mi se čini da bi oba dala potpuno isti rezultat vezano za broj zastupnika koji će se birati. I da će to pitanje potpuno biti nevažno ako prevlada većina da se primjeni ta ustavna odredba – smatra Hadžiabdić.

Ona misli da je to kamen spoticanja, „to je ono gdje se treba znati većina ovdje za odluku“.

Član CIK-a Novak Božičković smatra da je osnovno pitanje hoće li se ispoštovati odluka Ustavnog suda, ili "ćemo se svrstati među organe koji jednostavno ignorišu odluke Ustavnog suda“.

Predložio je da na narednoj sjednici odluku stave na glasanje, dodajući da će ona biti podložna preispitivanju kod nadležnog suda.

- Imamo samo dvije mogućnosti – primjeniti, ispoštovati ono što je Ustavni sud rekao ili Ustav Federacije BiH. Molim da se takve odluke naprave i da stavimo na glasanje, pa šta prođe - kazao je Božičković.  

Član CIK-a Suad Arnautović je kazao da je pripremio tabelu kako on misli da bi trebalo da bude.

- Narativni dio stava slažem se da bude dopuna člana 21 stav 3 Uputstva o posrednim izborima. On bi glasio - izuzetno, jednokratno, u svrhu implementacije rezultata Općih izbora 2018. i uspostave organa vlasti na svim nivoima, svaki kanton bira sljedeći broj delegata, pa slovima od a) do j) i ova tabela – kazao je Arnautović pokazujući tabelu koju je pripremio.

 Arnautović je istaknuo da imaju gotovu normu u Ustavu Federacije BiH, „samo je treba primjeniti“.

CIK BiH donio nekoliko odluka o prestancima, odnosno dodjeli mandata

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela nekoliko odluka o prestancima, odnosno dodjeli mandata nakon Općih izbora 7. oktobra.

Zoran Stevanović, koji trenutno obavlja funkciju gradonačelnik Zvornika, odlučio je ostati na toj funkciji i odreći se osvojenog mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon što je CIK BiH danas konstatovao odbijanje mandata Zoranu Stevanoviću u NSRS, mandat je dodjelio sljedećem kvalifikovanom kandidatu na listi Mladenu Popoviću.

Utvrđen je prestanak mandata odborniku u Skupštini Grada Doboj Danijelu Jošiću koji je izabran u NSRS, a upražnjeni mandat je dodjeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu Željku Аuričiću.

Prestanak mandata utvrđen je i odborniku u Skupštini grada Trebinje Ljubiši Kruniću, iz razloga izbora u NSRS, a upražnjeni mandat je dodjeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu Zdravku Kašikoviću.

CIK BiH je utvrdio prestanak mandata i vijećniku u Općinskom vijeću Cazin Razimu Halkiću, iz razloga imenovanja na nespojivu funkciju u Skupštini USK-a, upražnjeni mandat je dodijeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu Nerminu Sefiću.

Prestanak mandata utvrđen je i vijećnici u Općinskom vijeću Fojnica Antoniji Milićević, iz razloga izbora u Skupštinu SBK-a, a upražnjeni mandat je dodjeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu s Perici Kapetanoviću.

Zlatko Hujić podnio je ostavku na mjesto načelnika Bosanskog Petrovca zbog preuzimanja mandata u Skupštini USK-a, te mu je danas utvrđen prestanak mandata.

Načelnici sarajevskih općina Novi Grad i Stari Grad Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić odlučili su ostati na sadašnjim funkcijama, te su odbili mandate u Skupštini Kantona Sarajevo. CIK BiH je konstatovala odbijanje mandata. Umjesto Efendića, mandat u Skupštinu Kantona Sarajevo dodjeljen je Samri Ćosović-Hajdarević, a umjesto Hadžibajrića mandat je dodjeljen Fahrudinu Pecikozi.

Prestanak mandata utvrđen je i odbornici u Skupštini opštine Modriča Gordani Vidović, iz razloga izbora u NSRS, a upražnjeni mandat je dodijeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu Igoru Vidoviću.

Također, prestanak mandata utvrđen je odbornici u Skupštini opštine Modriča Mari Milošević, iz razloga izbora u NSRS, a upražnjeni mandat je dodjeljen sljedećem kvalifikovanom kandidatu Bori Bijeliću.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan u BiH: SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta BiH

VIDEO: Mandatar najvjerovatnije Zoran Tegeltija: Okončane konsultacije o formiranju vlasti na državnom nivou

VIDEO: Posebna sjednica NSRS-a: Višković potvrdio imena ministara u novoj Vladi RS-a

VIDEO: Prva vlada formirana u BiH nakon izbora: Imenovana nova Vlada Zapadnohercegovačkog kantona

VIDEO: Zbog sve češćih napada na zdravstvene radnike: Održan polusatni skup u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH

Zbog skandala u vezi sa državnim investicionim fondom 1MDB: Malezija podnijela tužbu protiv \'Goldman Sachsa\'

FOTO: Nacionalna Geografija 2018.: Neprestana misija otkrivanja ljepota i čuda naše planete

Nakon održavanja Skupštine: Članovi UO i NO FK Željezničar podnijeli ostavke

Poznati parovi osmine finala Lige prvaka: Atletico protiv Juventusa, Liverpool protiv Bayerna

Škole u engleskom gradu učit će da i dječaci mogu imati menstruaciju
Sinu izraelskog premijera blokirali profil na Fejsu
May objavila kada će parlament glasati o sporazumu o Brexitu
Kinezi uhitili 100 kršćana
Zet iranskog predsjednika podnio ostavku zbog optužbi za nepotizam
Trump i Kongres imaju 5 dana za dogovor oko gradnje zida na granici s Meksikom
VIDEO U Rusiji se urušio strop u tvornici, poginulo troje ljudi
Papa Franjo opet poziva na ukidanje smrtne kazne
Bivšem premijeru Katalonije smanjena kazna
Nestle ukida 380 radnih mjesta u Njemačkoj
Štrajk u dva Amazonova distribucijska centra u Njemačkoj
Rusija ignorira sankcije koje je SAD nametnuo ruskim biznismenima
Umrla je žena koja je promijenila povijest kompjutera. Tko je ona bila?
Istraživanje u SAD-u: Ako bogataš ima srčani udar, hitna dolazi brže
U američkim zračnim napadima ubijena 62 islamista u Somaliji
Svećenik u Americi na pogrebu svima rekao da mladić samoubojica neće ići u raj
Umro osnivač Vinea i aplikacije HQ Trivia
Talibani potvrdili da će se sastati s američkim dužnosnicima u Dubaiju
Susjed u Indiji silovao trogodišnjakinju, bore joj se za život
Aktivirana bomba kraj ureda televizije u Grčkoj: "Ovo je napad na demokraciju"
SVAŠTARIJE

7-godišnja migrantica umrla od dehidracije pri pokušaju prelaska granice SAD-a

Senat proglasio Bin Salmana odgovornim za ubistvo Khashoggija

Policija ubila Cherifa Chekatta, napadača iz Strasbourga

Otac ubio troje maloljetne djece, pa izvršio samoubistvo

U Sabornoj crkvi školarci izvodili ilahije i duhovnu glazbu

Zaraćene strane u Jemenu otvaraju aerodrom u glavnom gradu te zemlje

Bivši Trumpov advokat osuđen na tri godine zatvora

May preživjela glasanje, ostaje premijerka

U sudaru vozova poginulo najmanje sedam, povrijeđeno 46 osoba

Policija okružila katedralu u Strasbourgu, u tijeku velika potraga za napadačem