TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Devet filmova koji su trebali osvojiti Oscara za najbolji film

Devet filmova koji su trebali osvojiti Oscara za najbolji film



Foto: Ilustracija

Najveći propusti Akademije i najkontroverzniji izbori u devet decenija ceremonije.



“SNJEGULJICA I SEDAM PATULJAKA”(ENG. SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS), DOŽIVIO PORAZ 1938. GODINE

Prva ceremonija Oscara održana je prije 90 godina u maju, i do dana današnjeg, nijedan animirani film nije osvojio Oscara za najbolji film. Ali još od početka 30-ih godina, Akademija se “borila” sa načinima na koji da “prepozna crtane.” Nominovan isključivo u kategoriji najbolje originalne muzike, na 10. Dodjeli nagrada, 1938. godine, ovaj revolucionarni dragulj ponovo se pojavio na sljedećoj ceremoniji Oscara, gdje je Shirley Temple dala počasnu nagradu Walt Disneyu za “značajnu inovaciju na platnu, koja je očarala milione gledatelja i koja je postala pionir u novom polju zabave.”

“PITANJE ŽIVOTA I SMRTI”(ENG. A MATTER OF LIFE AND DEATH), 1947. GODINA



Powella i Pressburgerova fantazija iz ratnog vremena svrstava se među najbolje filmove ikad snimljene, jedan sjajni dragulj na kruni britanske kinematografije koji prelazi granicu između ovog i drugog svijeta. Ali, i kao ukleti pilot Davida Nivena, izgubio se u magli, spustivši se ispod radara Akademije i zarađujući nula nominacija. U Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj film je izbačen pod nazivom “Stairway To Heaven”, iz razloga što Amerikanci nisu htjeli gledati film koji u nazivu ima riječ “smrt”. Stvarno.

 “VRTOGLAVICA” (ENG. VERTIGO), 1959.GODINA



Bilo je veliko iznenađenje 2012. godine kada je impresivno čudan psihološki triler Alfreda Hitchcocka svrgnuo s prijestolja film “Citizen Kane” i to s prvog mjesta ankete mjeseca augusta magazina Sight & Sound za najbolji film ikada snimljen. Ipak, nijedan od ovih filmova nije smatran vrhunskim postignućem od strane Akademije, gdje je “Citizen Kane” izgubio u borbi protiv filma “How Green Was My Valley”, 1941. godine za najbolji film, dok je “Vertigo” 1959. godine bio nominovan u kategorijama najbolje glazbe i scenografije.

“2001: ODISEJA U SVEMIRU” (ENG. 2001: A SPACE ODYSSEY), 1969. GODINA



Interplanetarni ep Stanley Kubricka možda je promijenio lice moderne kinematografije, ali njegovi uspjesi na Oscaru su bili ograničeni samo na nagradu za specijalne vizuelne efekte 1969. godine. Zaista, ovaj film nije bio nominiran u kategoriji za najbolji film, jer je Akademija izgleda pronašla više zasluga za ovu kategoriju u filmovima “Romeo and Juliet”, „Rachel, Rachel”, “The Lion in Winter”, “Funny Girl” i pobjedniku ove kategorije “Oliver!”. Kubrick je bio nominovan u kategoriji za najboljeg režisera, ali unatoč činjenici da je bio jedan od najznačajnijih režisera 20-og stoljeća, kao i Hitchcock i Orson Welles, nikad nije osvojio tu nagradu.

“EGZORCIST” (ENG. THE EXORCIST), 1974. GODINA



Kada je film “The Silence of the Lambs” režisera Jonathana Demme osvojio nagradu za najbolji film 1991. godine, bio je označen kao prvi horor film koji je osvojio tu nagradu (iako postoje rasprave da je to zapravo psihološki triler kojem je dodat kanibalizam). Ali ipak je ovaj film osvojio dvije nagrade u kategoriji za najbolju glazbu i najbolji adaptirani scenarij te izgubivši u kategoriji najboljeg filma od strane “The Sting” Georga Roy Hilla. Režiser William Friedkin slavio je dvije godine ranije s filmom “The French Connection” osiguravajući sebi mjesto u historijskim knjigama.

“E.T” (ENG. ET THE EXTRA-TERRESTRIAL), 1983. GODINA



Priča o jednom dječaku kojem su se roditelji razveli te koji nalazi utjehu u druženju za usamljenim vanzemaljcem, jedan je od Spielbergovih najosobnijih priča koja je ujedno jedan od najemotivnijih dragulja naučne fantastike. Bio je to jedan od filmova s najboljom zaradom u tom periodu, čak boljom od “Star Warsa”, te se tako uvukla u srca gledatelja koji su ga gledali s velikim zanosom. Bio je nominovan za devet Oscara, ali ga je pobijedio u kategoriji za najbolji film “Gandhi”, čiji je režiser Richard Attenborough, kasnije izjavio da je E.T trebao pobijediti.

TRAINSPOTTING, 1997. GODINA



Režiser Danny Boyle je filmsku adaptaciju romana Irwina Welsha pretvorio u rad koji definira doba, koji je uhvatio i oblikovao trenutke popularne kulturne historije. On je upravo vrsta vrhunskog rada kojeg Akademija jednostavno ignoriše. Ali scenarista John Hodge je osvojio zasluženu nominaciju za prenošnje Welshove proze u zlato na ekranu, stvarajući tanku liniju između humora i horora. Na 69-oj ceremoniji Oscara, nagradu za najbolji film osvojio je Anthony Minghella i njegov film “The English Patient”. Izaberi život, zaista!

“MORAMO RAZGOVARATI O KEVINU” (ENG. WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN), 2012. GODINA



Roman Lionel Shriver o majčinskoj krivici i nasilju “lošeg sjemena” je na nevjerovatan način prenijela na filmsko platno Lynne Ramsay koja je dovela njeno ime pored hvaljenog “Ratcatchera” i podcijenjenog “Morven Callar” koja je nedavno režirala zapanjujući egzistencijalni triler “You Were Really Here”. Pored toga što je osvojio nominacije na Bafta i Golden Globe-u i pohvalio najbolju izvedbu Tilde Swinton, “We Need to Talk About Kevin”, je totalno ostao zanemaren od strane Akademije.

NE OSTAVI TRAGA (ENG. LEAVE NO TRACE), 2019. GODINA



Ovo je priča Debre Granik o ocu i kćerci koji žive izvan mreža u sjeverozapadnom dijelu Pacifičkih servera, te je još jedan od podsjetnika da najčešće zanemarimo najznačajnije filmove. Tužno je i da u godini u kojoj su režiserke kao što su Granik, Lynne Ramsay, Chloé Zhao, Marielle Heller and Josie Rourke bile sve kvalifikovane, da je Akademija smislila još jednu mušku listu sa najboljim režiserima. Kako god, film “Leave No Trace” je poprilično savršen te je propust Oscara za njegovu nominaciju njihov gubitak.

(1152 + 1)




OBNOVI SADRŽAJ

FTV










OSTALE VIJESTI
Potraživanja za naknadu štete od RS-a su zastarjela: Kakve su mogućnosti traženja odštete za Karadžićeve žrtve?

VIDEO: Briševo nakon presude Radovanu Karadžiću: Mjesto najvećeg ratnog zločina nad Hrvatima u Republici Srpskoj

OSA ne može dati potvrdu medijskih navoda, čeka se Mektić: Na sjednici Vijeća ministara BiH nije se raspravljalo o SOA-i

Radna grupa EU za Z.Balkan u posjeti našoj zemlji: Nastaviti sa evropskim procesima u BiH

Pretreseni brojni ugostiteljski objekti u Sarajevu: SIPA izvela veliku akciju zbog utaje poreza, uhapšeno 12 osoba

Bilans nesreće na rijeci Tigar kod Mosula: 83 žrtve na trajektu koji je potonuo u Iraku

U Briselu počeo samit lidera EU-a: Očekuje se dogovor o odlaganju Brexita

\'Skupa u školskim klupama\': Šetnjom u Sarajevu obilježen Dan osoba s Downovim sindromom

Gol protiv Atletica proslavio na neprimjeren način: Ronaldo kažnjen samo novčano

Broj mrtvih na trajektu u Iraku se popeo na 100. Većina su žene i djeca
Macron zove Xija, Merkel i Junckera da razgovaraju o trgovini i klimi
Europska unija prihvatila odgodu Brexita
EU će odgoditi Brexit, ali pod jednim važnim uvjetom. Rasprava traje cijeli dan
Potonuo trajekt u Iraku: Preko 80 mrtvih, među njima puno djece
Zašto su se srušila dva nova Boeinga 737 MAX 8? Analiza otkriva velike probleme
Kineski predsjednik došao u Italiju, planira potpisati važan sporazum
Tragična priča žene s Novog Zelanda: "Terorist je pobio cijelu moju obitelj"
Facebook priznao da su zaposlenici mogli vidjeti na milijune naših lozinki
Pompeo i Netanyahu zajedno molili kod Zida plača
U Švicarskoj na ulici nožem ubijen sedmogodišnjak, uhićena starica
Tinejdžer u Italiji spasio bus pun djece od otmičara, glumio da moli na arapskom
Trump: Vrijeme je da SAD prizna suverenitet Izraela nad Golanom
Preko milijun ljudi potpisalo peticiju za zaustavljanje Brexita
Doživotna kazna za tinejdžera koji je u Škotskoj silovao i ubio 6-godišnjakinju
Izraelski veleposlanik očitao lekciju Glasnoviću o druženju s teroristima
Finska pokreće istragu o curenju podataka s Nokijih mobitela
Uhićen bivši brazilski predsjednik zbog korupcije
Rusi prozvali SAD da stvara napetost zbog letova bombardera blizu ruske granice
Macron poručio May kako bi moglo doći do Brexita bez sporazuma








SVAŠTARIJE

Klonirali policijskog psa kako bi skratili vrijeme i troškove obuke

Obucite različite čarape

Ovo je kraj čudovišta. Njegovo zlo i dalje živi

Mektić danas podnosi informaciju o djelovanju obavještajaca iz RH

Bitka za posljednju enklavu IS-a bliži se kraju

Vozač u Italiji oteo i zapalio školski bus pun djece, 23 njih je ozlijeđeno

EU neće pustiti Boeing 737 MAX u svoj zračni prostor sve do kraja istrage

Danas se obilježava Međunarodni dan sreće

Vještačko ostrvo koštat će 79 milijardi dolara

Odrastemo tek u 30-ima