TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Nastaviti sa evropskim procesima u BiH

Nastaviti sa evropskim procesima u BiH

Prethodna godina je bila izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive i jednaku dinamiku odnosa treba nastaviti, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta sa predstavnicima sa Radne grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB), javlja Anadolu Agency (AA). 

Susretu su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

Zvizdić je iskazao posvećenost Vijeća ministara BiH procesu EU integracija što je, kako je rekao, u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te kao rezultat toga BiH je uspjela da nakon dugogodišnjih blokada ispuni sve obaveze na evropskom putu. 

Dodao je da će trenutni saziv Vijeća ministara BiH, do izbora novog saziva, raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine. 

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH, te postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH. 

Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu. Istaknuo je da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa BiH u ovoj godini dao snažan podstrek provođenju reformi za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, a aktivacija MAP-a bi dala dodatni doprinos miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. 

Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija. 

Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark. 

Radna grupa Vijeća EU za zapadni Balkan posjetila Tužiteljstvo BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sastala se danas s Radnom skupinom Vijeća EU za zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u novoj zgradi Tužiteljstva BiH koja je izgrađena uz pomoć EU sredstava, a u kojoj su kapaciteti tužiteljstva smješteni sredinom prošle godine, kako bi se osigurali kvalitetni i profesionalni uvjeti za rad tužitelja i osoblja Tužiteljstva BiH.

Središnje teme razgovora odnosile su se na rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH na jačanju vladavine prava na putu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica je posjetiteljima iz EU predstavila rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH u radu na predmetima ratnih zločina i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u BiH i regionu, zatim realizirane i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije, koruptivnih kaznenih djela i financijskog kriminala, kao i aktivnosti na procesuiranju predmeta koji se odnose na borbu protiv terorizma, te zločine iz mržnje ili diskriminacije.

Gosti iz Europske unije su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima za osnaživanje institucionalnih kapaciteta i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH s diplomatama Radne grupe EU za Zapadni Balkan

Predsjedavajući Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili diplomate Radne grupe EU za Zapadni Balkan, koji su ih upoznali o dosadašnjim sastancima u BiH, koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, saopćilo je Predsjedništvo.

Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti neophodne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktuelni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka evropskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o romingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. univerziteta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za saradnju s BiH u narednom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju akceptiranja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio podstaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Evropske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do kraja rumunskog predsjedanja Vijećem EU.

Osim članova COWEB-a, na sastanku su učestvali i predstavnici učesnica SEECP-a, Komisije EU, Evropske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Za glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva: Usvojen zakon o formiranju rezervnog sastava policije u RS-u

VIDEO: Reakcije na formiranje rezervnog sastava policije u RS-u: Antidejtonsko djelovanje i politička igra - stiže odgovor iz FBiH

VIDEO: Ministri u novom sazivu Vijeća ministara BiH: Kada će biti formirano, još niko ne zna

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS: Predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području KS

U nesreći poginulo 29 njemačkih turista: Trodnevna žalost u Portugalu zbog nesreće na Madeiri

Slučaj koji je potresao Bangladeš: Nusrat Jahan Rafi: Spaljena jer je prijavila seksualno uznemiravanje

Kim Jong Un osobno je nadzirao lansiranje oružja: Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje

VIDEO: Bivši predsjednik Republike Hrvatske u Sarajevu: Stjepanu Mesiću uručeno Priznanje počasnog građanina

VIDEO: Uskrsna poruka Franje Komarice, biskupa banjalučkog: Zapovijed ljubavi osnovni zakon ljudskog savršenstva

Plasirali se u polufinale Evropske lige: Arsenal protiv Valencije, Chelsea protiv Eintrachta

Venezuela pokušava zaobići sankcije SAD-a, naftu prodaje preko Rusije
Ušao u njujoršku katedralu s benzinom, optužen za pokušaj podmetanja požara
Kako je Trump reagirao na Muellerovu istragu: "S**ban sam. Ovo je moj kraj"
U požaru u Francuskoj uništena 2 milijuna boca vina
Žestoke borbe u Libiji, minobacači pogodili predgrađe Tripolija
Otkriveno što bi mogao biti uzrok požara u Notre-Dameu
Trump na izvješće reagirao slikom sebe kao lika iz Igre prijestolja
Papa Franjo tradicionalno na Veliki četvrtak oprao noge zatvorenicima
Američki državni odvjetnik snažno branio Trumpa uoči objave Muellerovog izvješća
Rastu cijene nafte
Facebook u Velikoj Britaniji trajno zabranio stranice ekstremnih desničara
Ispred Notre-Damea bi mogla biti izgrađena privremena katedrala
Koristite Android? Od danas ćete imati pet opcija za izbor tražilice
Njemački industrijalci pozvali vladu da im smanji poreze i namete
Kamera bi mogla otkriti uzrok vatre na Notre-Dameu: "Počelo je na južnoj strani"
Kim Jong-un se sastaje s Putinom
Indonezijski predsjednik proglasio pobjedu na izborima
Papa danas pere noge zatvorenicima
Francuska više nema dovoljno visokih stabala za obnovu krova Notre-Damea
Njemačka odbacila grčke zahtjeve za odštetu zbog Drugog svjetskog rata
SVAŠTARIJE

Stolarija u Širokom Brijegu u potpunosti izgorjela

Pronađeno beživotno tijelo petnaestogodišnjaka u Doboju

Indijski Jet Airways prestao s radom, upitno 20.000 radnih mjesta

Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje

Napadač u Pakistanu oteo bus pa ubio 14 ljudi

U prevrtanju autobusa u Portugalu poginulo 28 osoba

Dan žalosti u BiH

Zatvoren aerodrom u Berlinu

VIDEO Slavna džamija u Jeruzalemu gorjela u isto vrijeme kad i Notre-Dame

Srušio se toranj katedrale Notre-Dame