TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Nastaviti sa evropskim procesima u BiH

Nastaviti sa evropskim procesima u BiH

Prethodna godina je bila izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive i jednaku dinamiku odnosa treba nastaviti, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta sa predstavnicima sa Radne grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB), javlja Anadolu Agency (AA). 

Susretu su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

Zvizdić je iskazao posvećenost Vijeća ministara BiH procesu EU integracija što je, kako je rekao, u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te kao rezultat toga BiH je uspjela da nakon dugogodišnjih blokada ispuni sve obaveze na evropskom putu. 

Dodao je da će trenutni saziv Vijeća ministara BiH, do izbora novog saziva, raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine. 

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH, te postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH. 

Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu. Istaknuo je da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa BiH u ovoj godini dao snažan podstrek provođenju reformi za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, a aktivacija MAP-a bi dala dodatni doprinos miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. 

Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija. 

Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark. 

Radna grupa Vijeća EU za zapadni Balkan posjetila Tužiteljstvo BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sastala se danas s Radnom skupinom Vijeća EU za zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u novoj zgradi Tužiteljstva BiH koja je izgrađena uz pomoć EU sredstava, a u kojoj su kapaciteti tužiteljstva smješteni sredinom prošle godine, kako bi se osigurali kvalitetni i profesionalni uvjeti za rad tužitelja i osoblja Tužiteljstva BiH.

Središnje teme razgovora odnosile su se na rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH na jačanju vladavine prava na putu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica je posjetiteljima iz EU predstavila rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH u radu na predmetima ratnih zločina i borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u BiH i regionu, zatim realizirane i planirane aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije, koruptivnih kaznenih djela i financijskog kriminala, kao i aktivnosti na procesuiranju predmeta koji se odnose na borbu protiv terorizma, te zločine iz mržnje ili diskriminacije.

Gosti iz Europske unije su iskazali potporu Tužiteljstvu BiH u naporima za osnaživanje institucionalnih kapaciteta i jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH s diplomatama Radne grupe EU za Zapadni Balkan

Predsjedavajući Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili diplomate Radne grupe EU za Zapadni Balkan, koji su ih upoznali o dosadašnjim sastancima u BiH, koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, saopćilo je Predsjedništvo.

Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti neophodne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktuelni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka evropskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o romingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. univerziteta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za saradnju s BiH u narednom periodu.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju akceptiranja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio podstaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Evropske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do kraja rumunskog predsjedanja Vijećem EU.

Osim članova COWEB-a, na sastanku su učestvali i predstavnici učesnica SEECP-a, Komisije EU, Evropske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nisu se pojavili delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

Nakon što nije održana hitna sjednica Doma naroda PSBiH: Izetbegović: Bit ćemo jedina članica VE bez delegacije

VIDEO: Na pomolu kriza u Federalnom parlamentu?: Bošković: Prekinuti sjednicu do izbora novog rukovodstva

VIDEO: Odustaju od izmjena zakona o policiji: Višković: Umjesto rezervnog sastava RS će imati žandarmeriju

VIDEO: Nezadovoljstvo zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora: Prosvjetni radnici u USK-u protestovali i zaprijetili štrajkom

Tenzije na relaciji Washington - Teheran: Trump nametnuo sankcije iranskom vođi Khameneiju

Svjetski mediji o velikoj pobjedi Ekrema Imamoglua: Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu

Rusija, SAD i Izrael oko Irana: U Jeruzalemu se održava \'povijesni i jednistveni\' sastanak

Ekipa predstave \'Snijeg\': Čast je što će premijeri prisustvovati Orhan Pamuk

Najbolja bh. džudistkinja ponovo viceprvakinja Evrope: Larisa Cerić osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Minsku

Šef talijanske mafije pobjegao iz zatvora u Urugvaju
Trump uvodi nove sankcije Iranu: "Mogle bi potrajati godinama"
Potvrdilo njemačko ratno zrakoplovstvo, drugi pilot je poginuo u padu aviona
Trump na Twitteru objavio poruku Iranu
Uhićen muškarac u Belgiji, sumnjiče ga da je planirao napad na ambasadu SAD-a
U ruševinama zgrade u Kambodži pronađena dvojica preživjelih
Vijetnam osudio državljanina SAD-a za "pokušaj državnog prevrata"
Evakuiran grad u Kazahstanu nakon eksplozije skladišta streljiva, puno ranjenih
Ciparski serijski ubojica žena i djece dobio sedam doživotnih, plakao na sudu
Dva borbena aviona se sudarila iznad Njemačke, jedan pilot pronađen
Mercedes mora povući 60.000 prodanih dizelaša
Početak kraja sultana Erdogana
Zarobljeno je 55.000 boraca ISIS-a. UN nema pojma što bi s njima
Stotine tisuća ljudi marširale na gay prideu u Sao Paulu
Libanon i Iran odbacuju američki plan za Bliski istok
Pompeo u posjetu Saudijskoj Arabiji zbog napetosti s Iranom
Majka u SAD-u ubila dijete, pregazila ga terencem u bizarnoj igri
Iranski ministar: Hakerski napadi SAD-a bili su neuspješni
U strogom turskom zatvoru kreće suđenje organizatorima prosvjeda protiv Erdogana
Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice
SVAŠTARIJE

Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Eksplozija u skladištu oružja u Kazahstanu

Iran zaprijetio obaranjem novih američkih dronova

Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice

Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome

Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić

Moguć štrajk zdravstvenih radnika u FBiH

Erdogan gubi izbore u Istanbulu

Na Himalajama pronađena tijela sedmorice nestalih planinara

Grom usmrtio muškarca iz Zenice