TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Demokratska fronta ulazi u pregovore o formiranju vlasti

Demokratska fronta ulazi u pregovore o formiranju vlastiFoto: Arhiva

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) je na današnjoj sjednici odlučilo da započne razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine.


videoprilog Аenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Predsjedništvo DF-a je usvojilo zaključke koje je predložila radna grupa, a u kojima je navedeno da će se, u svjetlu najavljenih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (Sejdić-Finci, Plav, Zornić i Šlaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BiH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

Također, u kontekstu euroatlanskih integracija, zalažu se za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja Akcinog plana za članstvo (MAP), te konačnog članstva BiH u NATO-u.

Također, insistiraju na ubrzanim aktivnostima na provedbi mape puta za dobijanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u Evropskoj uniji.

Demokratska fronta će insistirati na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

- Zalagat ćemo se za provođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba, te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima koje je usvojilo Predsjedništvo DF-a.

DF insistira i na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti: zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

Također insistiraju na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organizirnog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu, navode iz DF-a.

U cilju ispunjavanja navedenih ciljeva smatraju da je neophodno izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH.

Zaključeno je i da posebnu pažnju treba posvetiti rješavanju prava i statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, civilnih žrtava rata nad kojima se, kako se navodi, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava.

Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH.

U cilju osiguravanja navedenih prioriteta djelovanja, kao i potrebe poštivanja individualnih prava svih građana BiH i sprečavanju iseljavanja, naročito mladih ljudi, radna grupa je predložila da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama za formiranje parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine, što je stranačko Predsjedništvo i učinilo.

Demokratska fronta pozvala na ujedinjenje ljevice u BiH

Generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić je nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio novinarima da su se, imajući u vidu izborni legitimitet Željka Komšića i rezultate koje je postigao DF i s obzirom na sve što su građanima obećavali, osjećali obaveznim da na bilo koji način pokušaju da stvari u BiH pokrenu s mrtve tačke.

Pojasnio je da se jedan dio zaključaka Predsjedništva DF-a odnosi na državni nivo, te da su dva ključna pitanja u BiH.

- To je eventualno promjena Ustava BiH i Izbornog zakona. Smatramo da, u svakom slučaju, svaka promjena i Ustava i Izbornog zakona mora poći od osnovnih ljudskih prava u BiH. Stojimo na stanovištu da je to jedan od načina da uopšte otpočnemo pregovore. Drugi je, kad je u pitanju državni nivo, aktiviranje MAP-a - kazao je Miletić.

Dodao je da će svim demokratskim metodama ići na to da se primjene dvije strategije koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, računajući i odredbe Zakona o odbrani, i da BiH aktivira MAP, „jer je to benefit za sve građane ove zemlje i u Federaciji BiH i u RS-u“.

Pojasnio je da se ostalih šest „tačaka“ uglavnom odnose na ekonomska, socijalna i druga aktualna pitanja na području Federacije BiH.

- Smatramo da ne smijemo propustiti priliku da nam ove četiri godine propadnu, a da ne riješimo pitanje demobilisanih boraca u BiH, da ne uspostavimo takav ekonomski sustav u ovoj zemlji gdje će domaći privrednici moći „da dahnu“ na način da ih oslobodimo pojedinih davanja, da im napravimo poreske, administrativne olakšice – naveo je Miletić.

Između ostalog, dodao je on, da pokušamo donijeti zakon o najnižoj cijeni rada bar kad je u pitanju realni sektor, da se posvetimo rješavanju pitanja demobilisanih boraca, civilnih žrtava rata, porodilja, djece s posebnim potrebama i nizu drugih problema koji u BiH nisu riješeni.

- Smatramo da će jedan dio političkih subjekata u BiH to prepoznati i krenuti tim putem da pokušamo zajedno promijeniti stanje u ovoj zemlji - naveo je Miletić.

Dodao je kako, za sada, nema ideju koji bi to politički subjekti mogli biti, ali imaju neke naznake „da će se jedan dio ljudi iz drugih političkih partija, ako njihove partije ne budu učestvovale u tome, pridružiti tom projektu“.

Nadamo se, dodao je on, da će ideja socijaldemokratije u ovoj zemlji morati „izaći na zelene grane“.

- Sve ćemo uraditi da se to zaista desi - kazao je Miletić.

Potpredsjednik stranke Dženan Аonlagić je kazao da je, uz odluku o otvaranju pregovora za uspostavljanje parlamentarnih većina, Predsjedništvo DF-a donijelo još jedan vrlo važan zaključak, a to je da pozivaju sve političke organizacije, pojedince, prije svih one socijaldemokratskog opredjeljenja na okupljanje, okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje, s jasnim, preciznim strateškim ciljem, a to je ujedinjenje ljevice u BiH.

- Očekujemo od SDPBiH, njegovih organa, rukovodstva, da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bh. političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet - kazao je Аonlagić.

Dodao je da, na žalost, „Bh. blok koji je bio sjajna ideja, u početku je zaživio samo u Kantonu Sarajevo, ali nije uspio dalje izaći izvan KS“.

- Ovo što mi nudimo je prijedlog operativnog djelovanja, što je jača, šira, veća i snažnija priča od Bh. bloka, koji nije u tom kontekstu nikada ni formalizovan. Ovaj prijedlog ujedinjenja ljevice u BiH je jedna konkretna formalizacija priče koju smo pričali i mi i SDP BiH, pa i Naša stranka je dobro došla u toj priči, iako su oni tvrdili da nisu stranka ljevice, nego neke druge političke orjentacije – naveo je Аonlagić.

Pojasnio je da je ovo njihov odgovor na pitanje formalizacije te priče ujedinjenja ljevice.

- Mi kao politički subjekt smo spremni da u tu priču krenemo vrlo konkretno i da, između ostalog, uklopimo i svoj politički subjektivitet u konačni cilj ujedinjenja ljevice u BiH. U tom kontekstu očekujemo, prije svega od SDP-a BiH, da povuče određene poteze - kazao je Аonlagić.   

Odgovarajući na novinarsko pitanje, naveo je da DF ostaje dio vlasti u Kantonu Sarajevo. Dodao je kako ne zna šta će odlučiti druge političke partije u tom kontekstu.

Pojasnio je da zaključak da se krene odmah u ujedinjenje ljevice u BiH je konkretan, operativan prijedlog formaliziranja priče i ideje koja traje već duži vremenski period, ali nikada nije formalizovana i nije se krenulo u operacionalizaciju te ideje.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Traga se za još 1.000 ubijenih: Klanjana dženaza i obavljen ukop vlaseničkim žrtvama

Nezvanično - deportovan je Ibro Ćufurović: Osumnjičeni za učešće na stranim ratištima transportovan u BiH

VIDEO: Nedovoljna je, strahuju da bi mogla biti i ukinuta: Kakva je sudbina naknada za troškove ukopa umrlog penzionera?

VIDEO: Stanje sigurnosti saobraćaja je katastrofalno: Zašto nema dovoljno zaštite na cestama i šta rade nadležni?

Četiri borca uhapšena: Iz Sirije vraćeno 110 Kosovara, uglavnom žena i djece

Urna je položena u dvorištu gdje je i Slobodan Milošević: Mira Marković sahranjena u Požarevcu

Potpredsjednici Edhem Bičakčić i Mirza Šabić: Safet Softić novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH

Faris Drino osvojio prvo mjesto: U Sarajevu održan Treći uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja

Mitsuhiro Iwamoto: Prva slijepa osoba koja je preplovila Pacifik

27. kolo Premijer lige BiH: Smajić u 90. minuti donio pobjedu Slobodi protiv Sarajeva

Britanci imaju upute za žrtve silovanja u stranim zemljama. Među njima Hrvatska
Amerikanci traže 18 mjeseci zatvora za "rusku špijunku" Mariju Butinu
Jordan Peterson i Slavoj Žižek: Debata stoljeća ili precijenjeni show?
Britanska policija uhitila preko 700 ekoloških aktivista u proteklih šest dana
Prosvjednici u Parizu palili smeće, bacali kamenje. Policija odgovorila suzavcem
Njemačka poslala avion s medicinskom opremom po stradale u autobusnoj nesreći
Sjeverna Koreja SAD-ov poziv na razgovor nazvala besmislenim
Prije točno 20 godina svijet je potresao masakr u američkoj školi
Održan filozofski meč stoljeća, debata Žižeka i Petersona o sreći
Dva tinejdžera uhićena zbog ubojstva novinarke u Sjevernoj Irskoj
U pucnjavi na dječjem rođendanu u Meksiku 13 poginulih
Ostaci ISIS-a napali sirijsku vojsku, mnogo je mrtvih
Mitt Romney kaže da je užasnut Trumpovim nepoštenjem
Na Kosovo vraćene obitelji džihadista iz Sirije, cijela akcija je velika tajna
Egipćani glasaju hoće li predsjedniku dati faraonske ovlasti
Guaido pozvao na najveći prosvjed u povijest Venezuele za svrgavanje Madura
Ukrajinski predsjednički kandidati vrijeđali se u debati
Roditelji iz SAD-a 13-ero djece držali u lancima. Osuđeni su na doživotni zatvor
Pompeo: Rusija se miješa u izbore diljem svijeta
Svećenik na misi u Vatikanu: "Sve religije su dužne stati uz siromašne"
SVAŠTARIJE

Stolarija u Širokom Brijegu u potpunosti izgorjela

Pronađeno beživotno tijelo petnaestogodišnjaka u Doboju

Indijski Jet Airways prestao s radom, upitno 20.000 radnih mjesta

Sjeverna Koreja testirala novo taktičko naoružanje

Napadač u Pakistanu oteo bus pa ubio 14 ljudi

U prevrtanju autobusa u Portugalu poginulo 28 osoba

Dan žalosti u BiH

Zatvoren aerodrom u Berlinu

VIDEO Slavna džamija u Jeruzalemu gorjela u isto vrijeme kad i Notre-Dame

Srušio se toranj katedrale Notre-Dame