TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'

Promovisana oznaka kvaliteta 'BEZ GMO'Foto: AA

Oznaka kvaliteta “Proizvedeno BEZ GMO“ danas je promovisana, a o čemu se zapravo radi, između ostalih pojasnio je Mirko Šarović, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. On je izrazio zadovoljstvo što je dočekao trenutak da poslije tri godine zajedničkog rada BiH može promovisati veliko dostignuće.


videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

“BiH zaista jeste prva u regionu koja ima proizvođače koji mogu da ponesu oznaku 'Proizvedeno BEZ GMO'. Imao sam sreće da budem jedan od 14 ministara, koji je prije tri-četiri godine u Sloveniji potpisao zajedničku deklaraciju čime je ozvaničen početak velikog projekta. U BiH se ne bi mogao implementirati bez svih nadležnih institucija“, rekao je Šarović. 

“Nakon ovog trogodišnjeg pređenog puta, praktično znači da je BiH uspostavila pravila koja se primjenjuju za proizvodnju, kontrolu, certifikaciju i označavanje proizvoda bez GMO supstanci. Prvi smo u regionu. Nismo samo uspostavili sistem, nego imamo i proizvođače u BiH, Bimal i Bingo“, dodao je on. 

Šarović je istakao i da misli kako je BiH na dobrom putu da vrlo brzo, s obzirom da ima uspostavljen sistem, u budućnosti ima još više bez GMO proizvoda. 

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naglasio je da je njegovo ministarstvo aktivno učestvovalo u realizaciji projekta, ne samo kroz članstvo u radnoj grupi, nego i kroz rad na terenu gdje su savjetovali i edukovali proizvođače o GMO-u. 

“Ovo je izuzetno dobar primjer, koji pokazuje da sve institucije koje su nadležne za poljoprivredu su uradile svoj dio posla i danas imamo nešto čime možemo da se ponosimo, a to je činjenica da je BiH prva u zemlja regionu koja je uspostavila ove standarde“, rekao je Pašalić. 

Mario Beus, šef Odsjeka za biljnu proizvodnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naglasio je da se od početka saradnje sa udruženjima Dunav soja povećala proizvodnja soje u BiH. 

“Kada govorimo o genetski modificiranoj hrani prije svega mislimo na GMO soju, koja se koristi kao hrana za životinje, a BiH i cijela Evropa uvozi i koristi velike količine GMO soje. BiH na svom području proizvodi oko 20.000 tona godišnje soje, što je skoro tri puta više nego u posljednjih pet godina od kada naša ministarstva sarađuju sa Dunav soja udruženjima. Ipak, to nije dovoljno potrebe u BiH su pet puta više od naše proizvodnje, što znači da cijela BiH i Evropa uvozi GMNO soju za sačmu“, naveo je Beus. 

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH kazao je da su inicijativu potpisanu od strane 14 ministara iz regiona u potpunosti prihvatili kako bi je doveli u pravni okvir u čemu su, zahvaljujući saradnji sa svim nadležnim institucijama, i uspjeli. 

“Imamo dvije vrste smjernica, koje regulišu način proizvodnje i način kontrole proizvodnje onih proizvoda koji se označavaju kao bez GMO-a. I, naravno, drugu vrstu smjernica koja definira način označavanja takvih proizvoda i takve hrane“, naglasio je Hajrić. 

On je dodao da je važno naglasiti kako ovakva vrsta proizvodnje daje dodatnu vrijednost proizvodima i da bi se kroz takvu proizvodnju mogla otvoriti dodatna šansa da će bh. proizvodi “BEZ GMO“ pronaći tržište širom Evrope. 

Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal istakla je da je njena kompanija konačno dobila priliku da obilježi svoje “BEZ GMO“ proizvode koje u portfoliju imaju odavno. 

“Od kada je naša poslovna grupa preuzela Bimal 2002. godine opredijelili smo se za 'BEZ GMO' proizvodnju. Sve do sada nismo imali priliku da tu 'BEZ GMO' proizvodnju obilježimo i potrošaču jasno standardom pokažemo da je naša proizvodnja 'BEZ GMO' proizvodnja“, rekla je Pucar. 

Jedna od bh. kompanija koja ima “BEZ GMO“ proizvode je i Bingo, čija konzumna jaja zadovoljavaju sve neophodne standarde. 

“Bingo ima fokus da osim povoljnih cijena, mi smo 'kralj dobrih cijena', obezbijedimo našim potrošačima i kvalitetne i sigurne proizvode. Cilj svega ovoga jeste s jedne strane potrošači, s druge strane domaća proizvodnja“, naglasio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo. 

U aprilu BiH je postala prva zemlja u regionu koja je certifikovala i označila proizvode sa regionalnom oznakom kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno“ i time potvrdila da prati evropske trendove, certifikacije i označavanja hrane, podržavajući domaće poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju, ali i istovremeno poštujući prava izbora potrošača. Oznaka kvaliteta “BEZ GMO Proizvedeno” garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po BEZ GMO standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaku za cijeli region i rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje). OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Proglašen krivim za učešće u ubistvu pet civila: Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Imenovanja i komisije: Danas hitna sjednica Doma naroda PSBiH

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH : Zastupnici o poskupljenju plina i izvještaju o radu Vlade

Svjetski mediji o velikoj pobjedi Ekrema Imamoglua: Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu

Prijetnja napadom poput onoga prošle sedmice: Iran zaprijetio obaranjem novih američkih dronova

Sprema se evakuacija cijelog grada: Eksplozija u skladištu oružja u Kazahstanu

Opisani kao pokušaj \'svrgavanja vlasti\': Počinje suđenje organizatorima mirnog prosvjeda na Taksimu

Bangladeš: Voz sletio sa šina : U željezničkoj nesreći četvero poginulih, 100 povrijeđenih

Nema prijetnje od cunamija: Snažan zemljotres pogodio Indoneziju

Rusija, SAD i Izrael oko Irana: U Jeruzalemu se održava \'povijesni i jednistveni\' sastanak

Libanon i Iran odbacuju američki plan za Bliski istok
Pompeo u posjetu Saudijskoj Arabiji zbog napetosti s Iranom
Majka u SAD-u ubila dijete, pregazila ga terencem u bizarnoj igri
Iranski ministar: Hakerski napadi SAD-a bili su neuspješni
U strogom turskom zatvoru kreće suđenje organizatorima prosvjeda protiv Erdogana
Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice
Četrnaestero mrtvih u rušenju šatora na religijskoj svečanosti u Indiji
Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome
Cijene nafte prošlog tjedna skočile više od 5 posto
Istok Japana zatresao potres
SAD ima plan: Uložiti u Palestinu 50 milijardi dolara i otvoriti milijun poslova
Erdogan priznao poraz
Trump kaže da ne želi ratovati s Iranom, nudi im pregovore
Jedna osoba poginula, sedam ranjenih u napadu Hutija na saudijsku zračnu luku
Erdogan je doživio najveći poraz do sada
Britanski državni tajnik ponovio da Iran ima veze s napadima na tankere
Rohani traži da SAD snosi međunarodne posljedice
Na Himalaji pronađena tijela sedmorice nestalih planinara
Stotine tisuća Čeha izašle na ulice Praga, traže smjenu premijera
Erdogan gubi izbore u Istanbulu
SVAŠTARIJE

Eksplozija u skladištu oružja u Kazahstanu

Iran zaprijetio obaranjem novih američkih dronova

Potres u nedjelju navečer istjerao Rimljane na ulice

Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome

Preminuo legendarni košarkaš Žarko Varajić

Moguć štrajk zdravstvenih radnika u FBiH

Erdogan gubi izbore u Istanbulu

Na Himalajama pronađena tijela sedmorice nestalih planinara

Grom usmrtio muškarca iz Zenice

Istanbul izlazi na ponovljene izbore. Može li Erdogan još jednom izgubiti?