TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Deficit u razmjeni sa svijetom porastao za 12 posto

Deficit u razmjeni sa svijetom porastao za 12 postoFoto: AA

Prema riječima Nihad Bajramovića, generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK), deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni za period od januara do juna ove godine porastao je za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).Videoprilog Irme Musić (Federacija danas)

Iz VTK-a su istakli da je obim vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u periodu prvih šest mjeseci 2019. godine iznosio je 15.952.363.000 konvertibilnih maraka (KM). Od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene na izvoz se odnosi 6.009.922.000 KM, dok je BiH uvezla robu u vrijednosti 9.942.441.000 KM. Stoga je pokrivenost izvoza uvozom 60,4 posto, što je manje u odnosu na isti period iste godine kada je iznosio 63,2 posto.

“Vanjskotrgovinski deficit BiH je povećan za 12 posto, odnosno iznosi četiri milijarde KM. Ovakve stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za ekonomski rast i razvoj BiH. Za ekonomski razvoj BiH, kojim bi bilo otklonjeno sadašnje zaostajanje u odnosu na većinu evropskih zemalja, neophodne su povećane investicije, kojih opet ne može biti sve dok ne budu provedene reforme sadašnjeg stanja, te osigurana vladavina prava i da uvedemo standarde koji vladaju u Evropskoj uniji. Ne možemo imati naše standarde, a poslovati sa Evropskom unijom kao našim najvažnijim partnerom u vanjskotrgovinskoj razmjeni“, istakao je Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK BiH.

Dodao je da je neophodno da se napokon formira vlast na državnom nivou, kako bi se nastavilo sa provođenjem reformi u javnim institucijama i u privredi.

“Upravo sporost formiranja vlasti je direktno povezana sa kreditnim rejtingom naše zemlje, a privatnom sektoru loš kreditni rejting otežava uslove poslovanja“, kazao je Bajramović i nastavio:

“U prvih šest mjeseci, posmatrajući kroz vanjskotrgovinsku razmjenu sa svijetom, daju se signali da treba naše aktivnosti usmjeriti na povećanu ekonomsku aktivnost, rast industrijske proizvodnje, veći stepen finalizacije proizvoda, kako bi kao izvozno orijentisana zemlja imali veće koristi u smanjivanju vanjskotrgovinskog deficita, koji je porastao za 12 posto u odnosu na prošlu godinu.“

Iznio je i podatak da BiH uvozi čak 92 posto hrane koju građani jedu, a da to tržište pokriva tek osam posto domaće proizvodnje.

“Privreda ima jako malo vremena kada su u pitanju reforme. One se moraju jako brzo provoditi, jer još vrlo malo ćemo pričati o reformama, a onda ćemo pričati o nedostatku radne snage, koja je sve intenzivnija i sve veće su potrebe naše privrede za kvalificiranom radnom snagom“, naglasio je Bajramović.

Belma Hasić iz sektora za makroekonomski sistem VTK-a rekla je da je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvaren pad izvoza od 0,05 posto, a rast uvoza od 4,43 posto.

“Smanjenje aktivnosti glavnih trgovinskih partnera, rast necarinskih barijera, otežano poslovanje u metalnoj, odnosno aluminijskoj industriji, nizak obim proizvodnje u odnosu na domaću potrošnju koja se podmiruje uvozom su neki od razloga što imamo tako visok vanjskotrgovinski deficit“, pojasnila je Hasić.

Ona je dodala da je BiH nastavila najviše uvoziti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke, te da je najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni Evropska unija u koju je izvezena roba u vrijednosti od 4,5 milijarde KM. Uvoz je iznosio 6,8 milijardi KM. Izvoz je povećan za dva posto, a uvoz za oko osam posto.

Nakon EU najznačajniji partner su zemlje CEFTA-e na čije je tržište izvezena roba u vrijednosti od 990 miliona KM, čime je povećan za jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Sa područja CEFTA-e uvezena je roba u vrijednosti od 1,4 milijarde KM, što je za dva posta u odnosu na prošlu godinu.

“U takozvanim ostalim ili trećim zemljama najznačajniji vanjskotrgovinski partner po obimu poslovanja je Turska, zatim Sjedinjene Američke Države. Posmatrano u periodu pad izvoza je zabilježen i u Turusku, SAD, Kinu i Rusiju uz istovremeno povećanje uvoza iz trećih zemalja, osim iz Rusije. U Tursku najviše izvozimo masnoće i ulje životinjskog i biljnog porijekla, zatim gvožđe i čelik, namještaj, madrace“, kazala je Hasić.

Iz Turske je u prvih šest mjeseci ove godine uvezena roba u vrijednosti 409 miliona KM, a izvezeno 143 miliona KM. Zabilježen je pad izvoza u Tursku od 25,19 posto u odnosu na prošlu godinu, a koji je razlog pojasnila je Amila Šehić iz sektora makroekonomski sistem VTK-a.

“Desio se pad izvoza mesa, tačnije svježe rashlađenog goveđeg mesa. To je pad od blizu 100 posto, a glavni razlog je prekid izvoza svježe rashlađenog goveđeg mesa prema Republici Turskoj“, rekla je Šehić i dodala:

“Ovdje govorimo o novom sporazumu, koji se već dugo vremena dogovora sa Turskom. I ovaj sporazum za sada je napravio neke negativne indikatore u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Međutim, u skorijoj budućnosti on je sigurno puno bolji od prethodnog sporazuma. On podrazumijeva da imamo slobodan pristup turskom tržištu i obratno i posebno se odnosi na javne nabavke i usluge. Kada je u pitanju meso, tu imamo određene prednosti u odnosu na prethodni sporazum, jer smo mi dobivali od Republike Turske kvote i tu se baš kosi da se radi o ugovoru o slobodnoj trgovini. Ovdje se pretpostavlja da će to biti izvoz na godišnjem nivou od 15.000 tona, a mi smo u prethodnom sporazumu imali kvotu od 8.000 tona. Tako da ovaj sporazum je modernizovaniji i malo su ga ažurirali, tako da je sigurno bolji za našu privredu“, naglasila je Šehić.

O nedavnoj odluci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da ograniči uvoz pilećeg mesa iz Turske, iz VTK-a su kazali da je ona opravdana, jer se odnosi samo na ove proizvođače pilećeg mesa i prerađevina koji ne zadovoljavaju standarde Evropske unije.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Bili u kontaktu sa zaraženim: Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Ankara bombardira sirijske položaje: NATO održava hitnu sjednicu zbog napada na turske vojnike

Komšić i Džaferović bili su domaćini u Predsjedništvu BiH: Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH

Presuda je donesena 1. oktobra, rok je 1. april: Počelo izmještanje stvari iz crkve u dvorištu Fate Orlović

U Južnoj Koreji 256 novih slučajeva zaraze : U Nigeriji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

Očekuje se masovni pokret izbjeglih iz Idliba: Turska više nije u mogućnosti zadržati izbjeglice

Kriminalna grupa praćena više mjeseci: Na Karibima uhićeno 11 Crnogoraca s više od pet tona kokaina

SAD poziva Siriju i Rusiju da zaustave ofenzivu: Stoltenberg osudio \'nasumične zračne udare sirijskog režima\'

Vlada TK planira kupce osloboditi 50% poreza: Da li ćemo češće viđati električna vozila na našim ulicama?

Kako su Weinsteinovi zaposlenici godinama ušutkavali žrtve svojeg šefa predatora
Odsječeni od svijeta zbog koronavirusa: Kako Kinezi provode dane u karanteni?
Kineski ratni brod laserom gađao američki avion
Facebook otkazao godišnju konferenciju zbog koronavirusa
Coca-Cola bi zbog koronavirusa mogla ostati bez umjetnih sladila
Mještane lijepog švicarskog sela evakuirat će zbog bombi na deset godina?
Kina se zbog manje zaraženih želi vratiti u normalu. To bi moglo biti opasno
Koronavirus se proširio na više od 50 zemalja, izvan Kine zaraženo 4400 ljudi
Burze pred najvećim tjednim gubitkom od 2008., u problemima i dolar
U Nigeriji potvrđen prvi slučaj koronavirusa
Tri sirijska vojnika ranjena u izraelskom raketiranju blizu Golana
Meksiko odobrio pristajanje kruzera sa 6000 putnika. Nitko nema koronavirus
NATO-ov glavni tajnik osudio sirijske nasumične zračne napade
Nakon pogibije svojih vojnika Turska bombardira sirijske položaje
Turski dužnosnik: Više nećemo zaustavljati migrante iz Sirije na putu u Europu
Najmanje 34 turska vojnika poginula u zračnim napadima na Idlib
U Italiji 17 mrtvih, prvi slučajevi zabilježeni u Austriji, Irskoj i Nizozemskoj
Amerikanac kojem je unuka pala s kruzera priznao krivnju za njenu smrt
Putin obišao rusku verziju Disneylanda
Izrael odobrio gradnju 1800 stanova u naseljima na Zapadnoj obali
SVAŠTARIJE

Nakon pogibije svojih vojnika Turska bombardira sirijske položaje

Počelo izmještanje stvari iz crkve u dvorištu Fate Orlović

Potpredsjednica Irana oboljela od koronavirusa, jučer je sjedila kraj Rohanija

Velik požar u stambenoj zgradi u Francuskoj, poginulo petero ljudi

Saudijska Arabija suspendirala umru zbog širenja korona virusa

U neredima u Delhiju poginule 32 osobe

U Italiji 424 zaraženih koronavirusom, tri pacijenta izliječena

Sedam mrtvih u pivari u Milwaukeeju

NASA objavila video: Ovako su astronauti Apolla 13 vidjeli drugu stranu Mjeseca

VIDEO U SAD-u uhićena šestogodišnja curica: "Ne stavljajte mi lisice!"