TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Prošao kroz cilj najzahtjevnijeg triatlona i postao 'Ironman'

Prošao kroz cilj najzahtjevnijeg triatlona i postao 'Ironman'

Banjalučanin Savo Kovačević (43), diplomirani ekonomista, proteklog vikenda u Copenhagenu postao je "Ironman" kada je u triatlonu isplivao 3,8 kilometara, vozio bicikl 180 kilometara i trčao 42 kilometra, a sve to za 11 časova i 35 minuta.

Kovačević se od mladosti bavi sportom, trenirao karate 15 godina, nakon čega je počeo sa rekreativnim trčanjem, trčao polumaratone i maratone, a poslije čega je kao sljedeći izazov vidio triatlon. Shvatio je da se na olimpijskim, kraćim distancama takmiče uglavnom mlađi sportisti, i otkrio da je za njegovu dob prikladnije takmičenje "Polu-Ironman" i "Ironman". Sa treninzima je krenuo prije dvije i po godine, a u svijet triatlon uveo ga je trener Damir Mesec sa kojim i danas radi.

"Najzahtjevniji sport i najzahtjevnija disciplina u sportu to je Ironman", rekao je Kovačević i dodao da je za sve kilometre tokom trke profesionalcima potrebno oko osam sati, dok je vremensko ograničenje za sve takmičare 16 sati.

Tehniku plivanja usavršava sa trenerom Miodragom Čekom u plivačkom klubu "Olymp", jer kako kaže iako "svi znamo plivati" za tehniku je potreban profesionalni trener koji će iskorigovati sportistu da što ekonomičnije troši energiju i što svježiji dođe do bicikla, a poslije vožnje bicikla ode na trčanje. Prije dvije godine prvi put je u Austrijskom Sankt Poltenu završio poludistancu "Ironmena", a uslijedila su još četiri takmičenja, nakon čega se odlučio na punu distancu.

"Morate se fizički spremiti, tu su treninzi u toku sedmice tri do pet sati, a vikendom zavisno od faze treninga četiri do osam sati", naglasio je Kovačević.

Ipak, bez obzira na teške fizičke pripreme Savo Kovačević kaže da bi bez podrške porodice sve bilo uzalud. Najviše je zahvalan supruzi koja preuzima mnogo obaveza oko njihovih troje djece i iako se ponekad naljuti, veoma je tolerantna. Posebna čar ovih takmičenja za njega je što na njih odlazi sa porodicom, pa nekoliko dana prije i poslije same trke obilaze gradove u kojima su takmičenja organizovana.

"Kad odradite poludistancu, cilj je da idete na punu, i sad kada ste odradili punu, idete korak dalje, da skraćujete vrijeme, da vam trka što kraće traje odnosno ispod deset sati", ispričao je Kovačević ekipi Anadolu Agency (AA) po povratku iz Copenhagena gdje je ostvario svoj prvi i glavni cilj - da završi "Ironman" triatlon.

Prema njegovim riječima mnogo toga je potrebno da bi se ovaj triatlon uspješno završio.

"Najteža i najzahtjevnija disciplina je biciklizam. Tu zavisno od konfiguracije terena - može vam biti kraća distanca koja ima puno brda da vas puno potroši, da napravite kikseve, jako je bitna u tih 180 kilometara ishrana, korištenje suplemenata u toku trke. Svaki sat morate potrošiti minimalno 300 kalorija koje unosite energetskim gelovima, banane, energetske čokoladice i morate potrošiti po jedan bidon izotoničkog napitka", kazao je Kovačević.

U slučaju greške i lošeg rasporeda snage moguće je da se takmičari preforsiraju zbog čega moraju odustati od trke.

"Čitavu trku morate jako precizno isplanirati do detalja što se tiče kojom brzinom idete, koliko snage trošite, koliko ćete unijeti kalorija, kakvo je vrijeme, da li je previše vruće pa morate unositi dodatne tekućine, dodatne soli...", rekao je Kovačević i dodaje da za dobar plan najvažnija mapa trke koju dobijaju prijavljeni takmičari.

Prema informacijama kojima raspolaže u Bosni i Hercegovini postoji još desetak sportista koji su uspjeli završiti puni "Ironman" distancu, a oko 50 onih koji su ostvarili uspjeh na poludistanci. Za razliku od zemalja iz okruženja i svijeta, u BiH se jako teško ovim sportom baviti profesionalno odnosno živjeti od toga. Glavni cilj u profesionalnom bavljenju "Ironman" triatlonom je finale koje se u oktobru održava na Havajima i predstavlja svojevrsno svjetsko prvenstvo na kojem posljednjih nekoliko godina dominiraju Nijemci.

"Sam 'Ironman' triatlon je jako skup sport, morate imate veliki broj treninga, trebaju vam uslovi, treba vam bazen, opremu, pliva se u neoprenskom odjelu. Morate imati kvalitetno neoprensko odijelo jer ako su negdje niske temperature može se desiti da se pothladite. Temperatura se može kretati od 12, zadnja trka je bila 18 stepeni i ako su visoke temperature onda ne plivate u odjelu, imate specijalne naočale za takve trke. Morate imati bicikl, nema ograničenja, ali ako hoćete da dobro odradite trku morate imati triatlonski bicikl", govorio je Kovačević.

Osim bicikla potrebni su i dodaci koji omogućavaju takmičarima da mjere i evidentiraju i analiziraju svoje treninge. Uz to, za trčanje su potrebne dobre patike, a pored te opreme i dobar sat sa puls metrom. Osim opreme potrebna je i suplementacija, kvalitetna ishrana, pa tek onda putovanje i i same trke.

Uz finansijsko potrebno je i društveno odricanje jer su glavni treninzi tokom vikenda, dok drugi odmaraju i provode vrijeme s porodicom ili u gradu. A kada krene takmičenje nije mnogo lakše.

"Kad krenete u to i kad počnete razmišljati da vam za to treba čitav dan, da krenete ujutro od 7 do naveče do 7 sati - čini vam se da kraja nikad nema. Sto puta postavite si pitanje šta mi je ovo trebalo, treba li mi. Kada krenete u to morate promijeniti sve svoje navike i čitav život zanemariti", kontstatovao je Kovačević.

S vremenom što su takmičari bliži cilju to im lakše padaju naporni treninzi, a zadovoljstvo javlja kada nakon šestočasovnog treninga ne osjećaju umor. Pred trku se javlja nervoza i trema, ali i to prođe pred samu trku kada vidite i po 3.000 drugih takmičara, različite dobi i profila iza kojih su sati i dani treninga, hiljade kilometara na biciklu, u bazenu, na trčanju.

"Na kraju kad prođete kroz cilj osjetite zadovoljstvo i srećni ste", rekao je Kovačević i pojasnio da brzo polije toga počinje analiziranje "šta ste dobro uradili, šta ste mogli bolje i šta sljedeći put trebate popraviti".

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
VIDEO: Okončana posebna sjednica NSRS-a: Vladajuća većina \'smijenila\' Bratića iako je on podnio ostavku

VIDEO: Odvlačenje pažnje od aktuelnih problema?: SDA i 2015. bila za Republiku BiH, tada to SNSD-u nije smetalo

\'Ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje\': Ambasada SAD-a u BiH: Entiteti ovise o postojanju BiH

VIDEO: Nakon sastanak u Tužilaštvu BiH: Otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan Memić

VIDEO: Ministar vanjskih poslova BiH na konferenciji IAEA: Crnadak o opasnosti odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

VIDEO: Prikazani ostaci dronova i krstarećih projektila: Saudijske vlasti: Ostaci oružja dokazuju iransku umiješanost

VIDEO: Srbijanska premijerka u Berlinu: Merkel i Brnabić razgovarale o stanju u regiji

Nakon izraelskih parlamentarnih izbora: Netanyahu otkazao učešće na zasedanju GSUN-a

Nakon skoro 400 slučajeva ozbiljnih bolesti: New York zabranio aromatizovane elektronske cigarete

Visoka pobjeda Toška u Mišićima - čak 10:0: Deset premijerligaša u osmini finala nogometnog Kupa BiH

Kreću tužbe? "Ulaganje u fosilno gorivo je ulaganje u smrt naše djece"
Pompeo na Twitteru: SAD podupire pravo Saudijske Arabije da se brani
Kanadski premijer obukao je Aladinov kostim i lice obojio u crno. Ispričava se
Iranski predsjednik možda ne ode na skupštinu UN-a, SAD mu nije izdao vizu
Bermudsko otočje se priprema za dolazak uragana Humberto
Starijem paru iz Kalifornije u kuću ušetala puma, zaglavila u njihovoj kupaonici
Pompeo rekao da je napad na Saudijsku Arabiju "ratni čin"
Nizozemski YouTuber i prijatelj upali u Area 51, tajno američko postrojenje
Američka vojska potvrdila: Da, ovo su prave videosnimke NLO-a
U Kijevu uhićen naoružani muškarac koji je prijetio da će u zrak dignuti most
Johnson i Trump razgovarali o udruženom odgovoru na napad u Saudijskoj Arabiji
Indonezija uvodi novi kazneni zakon, kažnjavat će izvanbračni spolni odnos
Saudijska Arabija objavila: Ovo su dokazi da nas je Iran napao
Američki senator optužen zbog dječje pornografije, skrivao slike u mobitelu
VIDEO SAD nabavlja nove, moćne avione: Bit će puni oružja i najmodernije tehnike
Indija zabranila sve e-cigarete. Ako se prekrši zakon, moguća i zatvorska kazna
Prije 30 godina u Južnoj Koreji ubio je i silovao 10 žena, sada je otkriven
Njemačka na 6 mjeseci zabranila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju
Cijene nafte opet pale
Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu
SVAŠTARIJE

Huawei se zbog američkog pritiska okreće tržištu računala

Australski planinar dva dana puzao do spasa: "Nosio sam svoju slomljenu nogu"

Iran u pismu zaprijetio SAD-u: "Budite spremni na odmazdu"

Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

Rusija će naoružati astronaute

U požaru u Liberiji smrtno stradalo 23 djece

Rusija i Kina jačaju suradnju

U samoubilačkom napadu u Afganistanu poginulo 26 osoba

Šaljiva Nobelova nagrada: Sline petogodišnjaka i stroj za promjenu pelena

Epidemija bolova u leđima postaje svjetski problem, a krivo je liječimo