TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Johann Sattler: Bh. lideri moraju pronaći jedinstvo


videoprilog Lejle Čeljo (Federacija danas)Johann Sattler, novi šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, prvi put od preuzimanja dužnosti obratio se bh. javnosti. Tom prilikom istakao je da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i da je sigurno da će evropska misija u njoj biti još dugo. Kazao je i da je svjestan da je u BiH trenutno jako loša politička situacija, opterećena retorikom podjela, ali da bh. lideri moraju pronaći način da nađu jedinstvo i zajednički interes kako bi nastavili ka evropskim integracijama.

“EU je najbolja ponuda za ovu zemlju i ono što možete biti sigurni je da ćemo biti ovdje dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? Lako je odgovoriti na to pitanje. To je najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti. Ali, osim tih ekonomskih nadmoći, također je značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti i ima socijalni stub“, istakao je Sattler i dodao:

“Snažno vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, bez cijelog regiona u svom srcu. Tokom godina BiH je dokazala, posebno kada je postalo teško i kada su okolnosti bile teške, i uprkos strukturalnim problemima, da je moguće da iznesete stvar.“

Dodao je da je nekada to dugo trajalo, ali da se od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo u EU ipak BiH uspijevala približiti evropskom bloku.

“Mnogo toga u BiH ostaje da se uradi. Najvažnija je implementacija sveobuhvatnih ekonomskih reformi. Državljani EU žele imati kvalitetno obrazovanje, adekvatno zdravstvo, nepristrasno sudstvo i veće mogućnosti zapošljavanja. Međutim, često retorika podjela preuzima javni diskurs, a zapostavljaju se stvarne potrebe građana. Ponavljamo da EU želi BiH u evropskoj porodici. Mišljenje Evropske komisije iz maja ove godine to i potvrđuje. Mišljenje predstavlja pet ključnih prioriteta koje zemlja mora riješiti da bi mogla otvoriti pregovore o pristupanju. Jedna od prvih stvari koju ja očekujem od bh. institucija je izrada akcionog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. To bi poslalo jasnu poruku EU da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed“, kazao je novi šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, ključni prioriteti da bi se krenulo naprijed su rješavanje tri ili četiri velika problema, a to su vladavina prava i sudstvo, socioekonomska pitanja i reforma javne administracije.

“Svjestan sam izazova koji su pred nama. BiH mora imati uspostavljenu vladu na svim nivoima. Niko ne razumije, ni ovdje ni u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlada na svim nivoima. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU, kada će se to desiti zavisi od toga kako će brzo i učinkovito vaše vlasti izvršavati svoje zadatke“, istakao je Sattler.

Kazao je i da ne bi dolazio u BiH da je mislio da će se stvari lako pokrenuti, te da je sa iskustvima koja ima sa područja Balkana uvjeren da se napredak, ipak, može napraviti.

“Ovoj zemlji je potrebno puno više zajedništva, puno manje podjela. Posmatrao sam to što se dešavalo u proteklim danima, što je nastavak nečega što već dugo gledamo, to nije ništa novo. Istina je moramo izaći iz tog začaranog kruga. Kako to postići? Optimista sam, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Ne govorim da će za dvije godine sve biti bolje, ali sam optimističniji iz nekoliko razloga. Prvo, BiH sve ozbiljnije pristupa odnosu sa EU, predali ste zahtjev za članstvo, to je najdalji korak koji ste napravili. To znači da morate odgovoriti na taj izazov, ali i sa naše strane mi vam moramo snažnije staviti do znanja šta je to što očekujemo. Jedno od očekivanja je brzo formiranje vlasti. Mislim da je neprihvatljivo godinu dana od izbora da nemamo sve vlade uspostavljene. Moramo imati funkcionalnu državnu upravu, bez toga mnogi naši projekti su trenutno u zastoju. Ne stvaraju se nova radna mjesta, projekti se ne realizuju zbog nedostatka vlade i ja zaista pozivam da se krene naprijed“, poručio je Sattler.

Istakao je da je odgovor u rukama bh. političkih lidera, jer BiH nije kolonija, te da je Delegacija EU tu da pomogne koliko može.

“Ali, mi ne možemo preuzeti njihove funkcije, niti trebamo. U BiH i dan-danas imamo dosta važnu ulogu supervizora. Ta nadzorna uloga u zemlji nije održiva. Tako da u nekom trenutku će i ta uloga morati biti smanjena, a da bi došlo do toga, moraju se ispuniti određeni preduslovi. Na vašem je vodstvu da se okupe, da smanje retoriku podjela, da generalno smanje taj razdor među sobom. Morate imati zajedništvo da bi krenuli naprijed“, rekao je Sattler.

Na kraju je naglasio da je za njega, ali i za vrijednosti Evropske unije, neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca, te da je neophodno suočavanje s prošlošću.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Solak, Hodžić, Novalić: U SIPA-i saslušanje tri osobe u vezi s aferom \'Respiratori\'

VIDEO: Nova kriza vlasti: DF i opozicija traže smjenu čelnih ljudi Federacije BiH

Bez ograničenja: Od 1. juna Bosna i Hercegovina otvara granice prema susjedima

Devet novozaraženih: Od posljedica koronavirusa u RS-u preminule dvije osobe

VIDEO: 106 osoba u samoizolaciji: U Tešnju još 17 osoba zaraženo koronavirusom

VIDEO: Bez podrške prijedlogu Denisa Zvizdića: Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

Posljedice ekonomske krize: Kuvajtska aviokompanija otpušta 1.500 stranih zaposlenih

Sumorne prognoze Svjetske zdravstvene organizacije: Mogli bismo se suočiti s drugim, gorim vrhuncem u epidemiji

Očekuju se brojne reakcije: Kina usvojila Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

Britanska tvrtka koja razvija cjepivo: Možda ćemo morati namjerno zaraziti neke ljude
Česi planiraju graditi novi nuklearni reaktor
Slovenija želi otvaranje granice i s Austrijom
Više od 40 milijuna Amerikanaca ostalo je bez posla
Fijasko najmoćnije zemlje svijeta: Od "zaustavili smo je" do 100 tisuća mrtvih
Broj novozaraženih u Moskvi najniži u više od mjesec dana, Rusija objavila podatke
Cijene nafte stabilne ispod 35 dolara po barelu
Četiri zapadne zemlje osudile Kinu zbog nametanja zakona Hong Kongu
Toyoti zbog koronavirusa gotovo prepolovljena prodaja u travnju
Američko pravosuđe kaže da je istraga smrti Georgea Floyda glavni prioritet
Britanska policija izvijestila je li Johnsonov savjetnik kršio karantenu
Mađarski viceguverner neočekivano podnio ostavku
Zuckerberg: Facebook i ostale mreže ne bi trebali biti arbitri istine
Jako raste broj zaraženih u Južnoj Koreji, vraćaju se stroge mjere
Objavljeni prvi epidemiološki rezultati otvaranja škola u Danskoj
EasyJet gasi trećinu radnih mjesta
Kina odobrila kontroverzni zakon koji smanjuje autonomiju Hong Konga
Doktorica Sršen: Koronavirus je na neki način oslabio
Specijalci po Hong Kongu, sprema se kažnjavanje nepoštovanja kineske himne
Indonezijski ministar na udaru jer je koronavirus usporedio sa ženama
SVAŠTARIJE

Žestoki protesti u SAD-u nakon smrti crnca pri hapšenju

U Tešnju još 19 osoba zaraženo koronavirusom

Boeing ponovo počeo s proizvodnjom aviona 737 MAX

Prvi let SpaceX-a s posadom odgođen

CNN: Svijet je žrtvovao starce da bi spasio bolnice. Rezultat je bila katastrofa

Više Amerikanaca umrlo je od korone nego u ratovima u Koreji, Vijetnamu i Iraku

UŽIVO Pratite povijesno polijetanje, NASA i SpaceX uskoro šalju astronaute u svemir

Trump napao Twitter, prijeti zatvaranjem društvenih mreža

Biden nazvao Trumpa ˝potpunom budalom˝ jer ne nosi masku

Otkaz policajcima zbog nasilne smrti Afroamerikanca