TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Johann Sattler: Bh. lideri moraju pronaći jedinstvo

videoprilog Lejle Čeljo (Federacija danas)

Johann Sattler, novi šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, prvi put od preuzimanja dužnosti obratio se bh. javnosti. Tom prilikom istakao je da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i da je sigurno da će evropska misija u njoj biti još dugo. Kazao je i da je svjestan da je u BiH trenutno jako loša politička situacija, opterećena retorikom podjela, ali da bh. lideri moraju pronaći način da nađu jedinstvo i zajednički interes kako bi nastavili ka evropskim integracijama.

“EU je najbolja ponuda za ovu zemlju i ono što možete biti sigurni je da ćemo biti ovdje dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? Lako je odgovoriti na to pitanje. To je najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti. Ali, osim tih ekonomskih nadmoći, također je značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti i ima socijalni stub“, istakao je Sattler i dodao:

“Snažno vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, bez cijelog regiona u svom srcu. Tokom godina BiH je dokazala, posebno kada je postalo teško i kada su okolnosti bile teške, i uprkos strukturalnim problemima, da je moguće da iznesete stvar.“

Dodao je da je nekada to dugo trajalo, ali da se od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo u EU ipak BiH uspijevala približiti evropskom bloku.

“Mnogo toga u BiH ostaje da se uradi. Najvažnija je implementacija sveobuhvatnih ekonomskih reformi. Državljani EU žele imati kvalitetno obrazovanje, adekvatno zdravstvo, nepristrasno sudstvo i veće mogućnosti zapošljavanja. Međutim, često retorika podjela preuzima javni diskurs, a zapostavljaju se stvarne potrebe građana. Ponavljamo da EU želi BiH u evropskoj porodici. Mišljenje Evropske komisije iz maja ove godine to i potvrđuje. Mišljenje predstavlja pet ključnih prioriteta koje zemlja mora riješiti da bi mogla otvoriti pregovore o pristupanju. Jedna od prvih stvari koju ja očekujem od bh. institucija je izrada akcionog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. To bi poslalo jasnu poruku EU da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed“, kazao je novi šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, ključni prioriteti da bi se krenulo naprijed su rješavanje tri ili četiri velika problema, a to su vladavina prava i sudstvo, socioekonomska pitanja i reforma javne administracije.

“Svjestan sam izazova koji su pred nama. BiH mora imati uspostavljenu vladu na svim nivoima. Niko ne razumije, ni ovdje ni u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlada na svim nivoima. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU, kada će se to desiti zavisi od toga kako će brzo i učinkovito vaše vlasti izvršavati svoje zadatke“, istakao je Sattler.

Kazao je i da ne bi dolazio u BiH da je mislio da će se stvari lako pokrenuti, te da je sa iskustvima koja ima sa područja Balkana uvjeren da se napredak, ipak, može napraviti.

“Ovoj zemlji je potrebno puno više zajedništva, puno manje podjela. Posmatrao sam to što se dešavalo u proteklim danima, što je nastavak nečega što već dugo gledamo, to nije ništa novo. Istina je moramo izaći iz tog začaranog kruga. Kako to postići? Optimista sam, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Ne govorim da će za dvije godine sve biti bolje, ali sam optimističniji iz nekoliko razloga. Prvo, BiH sve ozbiljnije pristupa odnosu sa EU, predali ste zahtjev za članstvo, to je najdalji korak koji ste napravili. To znači da morate odgovoriti na taj izazov, ali i sa naše strane mi vam moramo snažnije staviti do znanja šta je to što očekujemo. Jedno od očekivanja je brzo formiranje vlasti. Mislim da je neprihvatljivo godinu dana od izbora da nemamo sve vlade uspostavljene. Moramo imati funkcionalnu državnu upravu, bez toga mnogi naši projekti su trenutno u zastoju. Ne stvaraju se nova radna mjesta, projekti se ne realizuju zbog nedostatka vlade i ja zaista pozivam da se krene naprijed“, poručio je Sattler.

Istakao je da je odgovor u rukama bh. političkih lidera, jer BiH nije kolonija, te da je Delegacija EU tu da pomogne koliko može.

“Ali, mi ne možemo preuzeti njihove funkcije, niti trebamo. U BiH i dan-danas imamo dosta važnu ulogu supervizora. Ta nadzorna uloga u zemlji nije održiva. Tako da u nekom trenutku će i ta uloga morati biti smanjena, a da bi došlo do toga, moraju se ispuniti određeni preduslovi. Na vašem je vodstvu da se okupe, da smanje retoriku podjela, da generalno smanje taj razdor među sobom. Morate imati zajedništvo da bi krenuli naprijed“, rekao je Sattler.

Na kraju je naglasio da je za njega, ali i za vrijednosti Evropske unije, neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca, te da je neophodno suočavanje s prošlošću. federalna.ba/AA JohannSattle delegacija EU BiH obracanjeOBNOVI SADRŽAJ

FTV


OSTALE VIJESTI
VIDEO: Redovna sjednica VSTV-a: Kajmaković i Kajganić zamjenici glavne državne tužiteljice

VIDEO: Saopćeno iz Crvenog križa USK: \'U Vučjaku 1.600 migranata, zbog sigurnosti povlačimo volontere\'

Akcija policije Kosova u Sjevernoj Mitrovici: Uhapšen policajac povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića

U petak opći štrajk: Tisuće prosvjednika krenule prema Barceloni

Sjevernokorejski lider na svetoj planini Paektu: Kim Jong-un obećao borbu protiv sankcija

Zastupnici ometali zasjedanje: Čelnica Hong Konga prekinula govor

Napad kartela \'Nova generacija Jalisco\': Poginulo najmanje 15 policajaca u pucnjavi u Meksiku

Tekstovi o skupini plaćenika poznate pod imenom Wagner: Novinari primili prijetnje nakon istraživanja tajne vojne skupine

Aranžman vrijedan više milijarda dolara: SAD optužuje tursku banku za izbjegavanje sankcija Iranu

Prosinečki po povratku iz Atine: \'Još uvijek mi nije jasno zbog čega smo bili onako loši\'

Erdogan ne želi pregovarati s Kurdima: "Položite oružje i povucite se. Odmah"
Sirijska vojska ušla u američku vojnu bazu, pogledajte snimku
U Njemačkoj je manje opasnih islamista, no strahuje se od povratnika iz Sirije
Brat iranskog predsjednika je u zatvoru, dobio je pet godina zbog mita
Ona je favorit demokrata za predsjednicu SAD-a, ukinut će privatno zdravstveno
VIDEO Katalonija gori, više od 125 ozlijeđenih, tisuće marširaju prema Barceloni
SAD poslao upozorenje Kini zbog brodova koji potajno prevoze iransku naftu
Deutsche Bank u središtu velikog skandala, kineskim komunistima kupovali darove
Škola u Engleskoj zabranila roditeljima korištenje mobitela na igralištu
Zbog nekoliko kompanija raste Wall Street
Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: "Ovo će samo ojačati odcjepljenje"
Ruski novinari primaju prijetnje zbog istraživanja tajne skupine plaćenika
SAD poslao poruku katalonskim prosvjednicima, baš ih ne podržava
Njemačku je spašavao rekordni rast malih i srednjih firmi. Sad sve više slabi
Američki tužitelji optužili tursku državnu banku zbog izbjegavanja sankcija
Zastupnici u Hong Kongu ometali govor čelnice, morala ga je prekinuti
Sve manje Amerikanaca želi opoziv Trumpa
Dok traje turska invazija u Siriji, Putin zove Erdogana u posjet
Masovni prosvjedi i sukobi diljem Katalonije, ozlijeđene najmanje 74 osobe
Potpredsjednik SAD-a dolazi na hitan sastanak s Erdoganom
SVAŠTARIJE

Suzavac i vodeni top na vatrogasce u Parizu

Katalonski lider koji je dobio najveću kaznu: "Ovo će samo ojačati odcjepljenje"

GRČKA - BIH 2:1 Očajna BiH treba čudo za plasman na Euro kroz kvalifikacije

Finska je pobijedila Armeniju, što to znači za šanse BiH da ode na Euro?

Sirijske snage ušle u kurdski grad Manbij, žele zaustaviti tursku invaziju

Urušila se zgrada u Brazilu, strahuje se da je u ruševinama zarobljeno 15 ljudi

U zabavnom parku u Francuskoj pala ljuljačka, poginula jedna osoba

Rusija poručila da je turska akcija u Siriji neprihvatljiva

Policija USK dislocira migrante s javnih površina

Švicarska je izgubila više od 500 ledenjaka, tope se brže nego ikad