TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Velika Britanija i EU postigli novi sporazum o Brexitu


Velika Britanija i EU postigli novi sporazum o Brexitu

Foto: Reuters
Velika Britanija i Evropska unija objavili su u četvrtak da su postigli novi sporazum o Brexitu, uoči samita lidera EU koji počinje danas u Briselu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tamo gdje postoji volja, postoji i dogovor - imamo ga“, objavio je na Twitteru Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije i dodao:

“To je pravedan i uravnotežen sporazum za EU i Veliku Britaniju i to je dokaz naše posvećenosti pronalaženju rješenja. Preporučujem da Evropska komisija odobri ovaj sporazum.“

Britanski premijer Boris Johnson također je na Twitteru potvrdio da je postignut novi sporazum.

“Imamo sjajan novi dogovor koji vraća kontrolu - sada bi Parlament u subotu trebao prihvatiti Brexit kako bismo mogli preći na druge prioritete poput troškova života, zdravstvenih usluga, nasilnog kriminala i naše okoline“, napisao je Johnson.

On će u subotu vratiti sporazum Parlamentu Velike Britanije na glasanje.

Velika Britanija treba da napusti evropski blok 31. oktobra ako sporazum ratificiraju britanski i parlamenti svih 27 država članica Evropske unije.
Jeremy Corbyn: Novi sporazum o Brexitu gori od prethodnog

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da je novi sporazum o Brexitu, koji su danas postigli Velika Britanija i Evropska unija (EU), gori od prethodnog koji je britanski parlament u tri navrata odbio, prenosi Anadolu Agency (AA). 

"Prema onome što znamo, čini se da je premijer Boris Johnson ispregovarao još gori sporazum od Therese May, koji je velikom većinom odbijen", saopštio je Corbyn. 

Dogovor koji su postigli bivša britanska premijerka Theresa May i EU nije dobio povjerenje parlamenta iako je glasanje održano tri puta, a Brexit je prvo bio zakazan za 22. maj, da bi bio odgođen za 31. oktobar.

Barnier objavio detalje "poštenog i razumnog" dogovora s Velikom Britanijom

Novi dogovor o izlasku iz Velike Britanije pošten je i razuman i odgovara načelima Europske unije, izjavio je europski glavni pregovarač Michel Barnier.

"Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta.

Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na Irskom otoku", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.

Novim dogovorom ipak je promijenjen "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na Irskom otoku (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na Irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, navodi Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

"EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom otoku i istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dijelom carinskog teritorija Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske, dodaje Barnier.

Na Irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife.

Neće se plaćati europske carine ni na osobne stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Novost je i uvođenja mehanizma "pristanka", koji uključuje mogućnost da članovi sjeveroirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni europskih zakona u Sjevernoj Irskoj.

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje "hlađenja", tijekom kojega dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Suprotno od "backstopa", novi sustav neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju zaključiti Velika Britanija i EU.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Brexit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o Brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Visoki zvaničnici EU o Brexitu

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je o novom sporazumu o Brexitu dogovorenom u četvrtak da je "sporazum uvijek bolja opcija nego da ga nema."

Predsjednik Evropskog parlamenta u četvrtak je rekao da je Parlament spreman procijeniti i eventualno ratificirati novi tekst o izlasku Britanije iz Evropske unije.

- Dogovor o Brexit je pozitivan razvoj događaja. Sada moramo detaljno razmotriti tekst. Evropski parlament spreman je da odigra svoju ulogu - rekao je David Sassoli na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je zadovoljan sporazumom.

- Dogovor sada treba tehnički objasniti, politički predstaviti. To će biti urađeno u narednim satima. Što se mene tiče, zadovoljan sam što smo ga uspjeli pronaći i uvjeren sam da ga britanski i evropski parlament može ratificirati - kazao je lider Francuske.

Belgijski premijer Charles Michel kazao je da je ovo iskorak prema napretku, ali da treba biti na oprezu.

- To je moj karakter, moj temperament, jer iz iskustva znam da je đavo često u detaljima. Sada je neophodno da britanski parlament da svoje odobrenje - kazao je Michel.

Holandski premijer Mark Rutte kazao je da je "veoma ohrabrujuća vijest da postoji sporazum, sada moramo da proučimo detalje. Ali samo po sebi je vrlo ohrabrujuće."

Finski premijer Antti Rinne također je izrazio zadovoljstvo.

- Sada je na britanskom parlamentu da usvoji sporazum. Nadam se da će proći i ovaj put. Nadam se da smo sada na kraju ovog procesa. Ali još uvijek postoje mnoge sumnje - izjavio je Rinne.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Hospitalizirane 23 osobe: U KS još 32 osobe zaražene koronavirusom

Dvije osobe iz Sjenice preminule zbog \'nesporazuma\': Ljajić: Sve više ljudi javlja se u Covid ambulante

Ozlijeđeno sedam policajaca: Uhapšeno 370 demonstranata u Hong Kongu

Vrijednog 286 milijuna dolara: Kolumbija i SAD zaplijenile 7.5 tona kokaina

Kritičari upozoravaju da je ishod referenduma lažiran: Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Zatrpani blatom nakon jake kiše: U rudniku žada u Mijanmaru poginulo najmanje 113 osoba

Naoružani napadači su upali u ustanovu: U Meksiku 24 mrtvih u napadu na ustanovu za liječenje ovisnosti

Nepoznate osobe pucale na novinarsku ekipu: Novinar i snimatelj ubijeni u Hondurasu

Najveći broj od početka pandemije: Više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u 24 sata u SAD-u

Muzej ili džamija?: Turska odlučuje o sudbini Aje Sofije

Amazon dostigao novu rekordnu vrijednost, Bezos se obogatio tijekom krize
U Rusiji preko 6,5 tisuća novozaraženih koronavirusom
U klizanju terena u Mjanmaru poginulo najmanje 50 ljudi
Prošao referendum u Rusiji, Putin ostaje na vlasti do 2036. godine
Kolumbija i SAD u zajedničkoj akciji zaplijenili 7,5 tona kokaina
Tesla sada vrijedi više nego Toyota, Disney i Coca-Cola
Stotine slonova misteriozno uginule u Bocvani
U Italiji rekordna zapljena droge, našli 14 tona amfetamina vrijednog milijardu eura
Zastupnički dom SAD-a odobrio sankcije u svrhu zaštite autonomije Hong Konga
U Meksiku 24 mrtvih u napadu na ustanovu za liječenje od droga
Biden napao Trumpa zbog Hong Konga: Bio je kukavica
Novinar i snimatelj ubijeni u Hondurasu dok su radili svoj posao
U SAD-u više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u jednom danu
SAD poziva Tursku da ne pretvori Aju Sofiju u džamiju
Velika Britanija i Njemačka tvrde da imaju dovoljno remdesivira
Crveni križ osuđuje američke čelnike zbog neodgovornih politika u vezi s pandemijom
Austrija dopustila pružanje seksualnih usluga, preporučuje maske
U Hong Kongu na prosvjedu zbog novog zakona o sigurnosti uhićeno 300 ljudi
Francuska se povukla iz pomorske misije NATO-a nakon incidenta s Turskom
Bivši njemački kancelar pozvao na protumjere protiv SAD-a zbog plinovoda
SVAŠTARIJE

Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Više od 50.000 novooboljelih od koronavirusa u 24 sata u SAD-u

Tajni telefonski razgovori Berlina i Washingtona, Trump Angelu Merkel nazvao glupom

Dramatične snimke: Policija upala u anarhističku zonu u Seattleu

Prva hapšenja u Hong Kongu po novom kineskom zakonu o sigurnosti

Zenički rudari sinoć napustili jame, proizvodnja i dalje u prekidu

Državljanima BiH od 1. srpnja omogućen ulazak u Hrvatsku

BiH nije među 14 zemalja kojima će EU otvoriti granice

BiH: Jablaničko jezero puno kupača

Jedna osoba teško povrijeđena u pucnjavi u Sarajevu