TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razmjenjuju mišljenja bez donošenja odluke i bez sumnje će neki dati prve ocjene o prijedlogu Francuske da se novom metodologijom pregovori o prijemu zemalja Zapadnog Balkana ubrzaju po sektorima i učine djelotvornijim. To su agenciji Beta prenijeli diplomatski izvori EU koji su ocijenili da će cijela rasprava o francuskim prijedlozima ipak potrajati, sasvim moguće do proljeća, jer ne samo Pariz, već i mnoge druge članice EU misle da je možda i važnije sada se izboriti sa situacijom učvršćenja, objedinjenja Unije, naročito zbog već neminovnog izlaska Velike Britanije iz članstva.

Izvori u Briselu su objasnili da danas ionako ne može da se očekuje bilo kakva ministarska odluka, jer francuski "non-paper" - nezvanični dokument na dvije i po stranice, nisu prethodno proučili ni ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU, što je ustaljeni postupak.

Na pitanje da li je već jasnije u kojoj mjeri bi francuski prijedlog mogao dobiti podršku većine članica EU, diplomate u Briselu kažu da se to još ne nazire, ali će svakako krajnje ozbiljno biti razmotren stav Francuske i još nekih članica Unije da je prerano za pregovore sa Skopljem i Tiranom, i da cijeli proces proširivanja mora biti temeljito preuređen.

Diplomate, neki mediji i analitičari u EU smatraju da će, kakva god na proljeće bude odluka o Skoplju i Tirani, postupak pregovora o članstvu i sama politika proširivanja EU pretrpjeti ne male promjene, odnosno da "proširivanje neće ostati isto".

Briselski portal "Politico" je prenio mišljenje jednog evropskog diplomate da je plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "u cjelini zaustavi proširivanje EU", na šta je "francuski diplomatski zvaničnik uzvratio da je to 'čista glupost' ".

Da su se stavovi članica EU već dijelom iskristalisali, govore reagovanja članica EU na istoku koje se oštro protive stavu Francuske, Danske i Holandije, što je potvrdila danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen.

Premijerka Frederiksen koja upravo boravi u posjeti Parizu, izjavila je tamošnjem listu "Figaro" da je njena vlada, zajedno s Hagom i Parizom, u oktobru bila protiv pokretanja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom "jer te dvije zemlje nisu još spremne".

Mette Frederiksen štaviše smatra "čudnim neke prioritete Evropske unije koja posvećuje vrijeme raspravama od male važnosti, kao što je politika prijema novih članica, u situaciji kad je sučeljena s velikim izazovima klimatskih poremećaja, imigracije i Brexita - izlaska Velike Britanije iz članstva".

I, kako je navela, "oduševljena je što se Danska i Francuska slažu o potrebi sučeljavanja s krupnim evropskim izazovima poput imigracije, klime i socijalnog dampinga".

Holandija koja je zajedno s Francuskom i Danskom najviše uticala na odlaganje odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, saopštila je da bi - kad ispuni dodatne uslove - Sjeverna Makedonija na proljeće mogla dobiti datum pregovora, ali Albanija ne.

Pogledi su uprti u Njemačku koja je zvanično zamjerila Parizu, Hagu i Kopenhagenu zbog odbijanja da bar Skoplju odobre početak pregovora o prijemu, ali neki analitičari u EU misle da u suštini Berlin nema ništa protiv da se proširivanje temeljito preuredi, makar to usporilo taj postupak, jer jeste nužno da se i Unija iznutra preustroji i ojača, objedini.

Francuski list "Mond" Macronov prijedlog vidi kao "proces u sedam faza uz mehanizam kažnjavanja" ako se uslovi iz pregovaračkih poglavlja za kandidate ne sprovedu i to činjenično provjeri i ovjeri, kao kad se pušta u pogon neka mašina ili postrojenje.

"Prvi uslov je", ukazuje "Mond", "da zemlje kandidati poštuju, ukorjene vladavinu zakona", a francuska "metodologija" polazi od toga da je dosad napredak u pregovorima o prijemu u EU bio prespor i s vrlo malo "opipljivih koristi i blagodeti" za građane zapadnobalkanskih zemalja.

Pariski dnevnik smatra bitnim da prijedlozi Pariza traže povećani angažman EU, naročito da se državama kandidatima pomogne u ekonomskom razvoju, bezbjednosti, problemima imigracije.

Drugi mediji i analitičari u EU stavljaju do znanja da francuski prijedlozi osjetno pooštravaju uslove za članstvo, naročito u oblasti vladavine zakona, ali traže i da buduće članice "dokažu da su opipljivo ispunile ciljeve ekonomske i socijalne usaglašenosti".

Francuski prijedlozi se povezuju i s ozbiljnim kritikama predsjednika Emmanuela Macrona na djelovanje NATO-a i više nego sumnje u pouzdanost savezništva s SAD-om, uz zaključak da EU mora hitno raditi na stvaranju sopstvene odbrambene strukture i "evropskog suvereniteta" jer će "Evropa nestati ako ne bude bila sila" u svjetskim odnosima.

Dominique Moisi, direktor Francuskog instituta za međunarodne odnose, smatra da je Macron, iako su njegove izjave date tako da su šokirale i evropske partnere, "izvukao očiglednu pouku iz ponašanja SAD-a, a to je da Evropa može ubuduće računati samo na sebe samu".

"A da bi učinila više i bolje", zaključuje Moisi, "mora napraviti pauzu u procesu proširivanja".

Francuska i predsjednik Macron se već uveliko spremaju, smatraju i drugi analitičari, za razdoblje poslije povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s vlasti, ali s jasnim opredjeljenjem da ojača savezništvo s Berlinom u funkciji pretvaranja Evrope u suverenu snagu u odnosu na svjetske sile SAD i Kinu, što iziskuje i promjenu postupka u politici prijema novih članica.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Od ponedjeljka izmještanje, nakon toga sklanjanje šatora: U \'Vučjaku\' počeli uzimati hranu, neće ga dobrovoljno napustiti

VIDEO: Sarajevo u vrhu najzagađenijih gradova u svijetu: Vlada KS zbog zagađenja zraka proglašava epizodu \'upozorenje\'

Hronična opstruktivna bolest pluća: U Zenici osnovano udruženje oboljelih od respiratornih bolesti

VIDEO: Predsjednik mostarskog GO SDP-a BiH: Zalihić: Uborak je od srijede divlje odlagalište

Subašić: Pružili nam podršku: Kraljevski dvor Švedske odgovorio Majkama Srebrenice

Ceremonija na vojnom aerodromu u Batajnici: Vojska Srbije predstavila nove helikoptere kupljene u Rusiji

Nepoznate osobe polile je kerozinom i zapalile: U bolnici umrla djevojka žrtva silovanja u Indiji

Ceremonija u Olimpijskoj dvorani \'Juan Antonio Samaranch\': Svečana promocija 5.161 diplomanta i magistranta UNSA

Sjećanje na legende: Osamnaest godina nisu s nama - Pimpek i Kindže

VIDEO: Subotnji susreti 19. kola Premijer lige BiH: Pobjeda Veleža na Grbavici, Sarajevo jesenji prvak

Trump: Hvala Iranu na poštenim pregovorima o razmjeni zarobljenika
Sjeverna Koreja: Šest europskih zemalja glumi psa čuvara SAD-a
Beskućnici će ipak moći prodavati svoje novine ispred trgovina Hofer u Sloveniji
SAD i Iran razmijenili zarobljenike
Oko 1000 prosvjednika protiv plana ujedinjenja Bjelorusije s Rusijom
Američka vojska tvrdi da su im Rusi srušili dron u Libiji, traže ga nazad
Prevrnuo se autobus u Srbiji, ozlijeđeno 15 Makedonaca koji su išli na skijanje
Vozači kamiona blokirali ceste po cijeloj Francuskoj, sukob s policijom u Parizu
Ruskog milijardera u Londonu udario auto dok je šetao psa, umro je
Trump i predsjednik Južne Koreje: Situacija sa Sjevernom Korejom je ozbiljna
Trump najavio da će meksičke kartele proglasiti teroristima pa odustao
Za Bijelu kuću opoziv Trumpa je "lakrdija", neće sudjelovati
U Hong Kongu već pola godine prosvjeduju za demokraciju. Ne žale ni za čim
Golemi požar plamti u blizini Sydneyja, doslovce se ne može ugasiti
Tko je napadač koji je u američkoj bazi ubio troje ljudi? Saudijac, mrzio je SAD
U Indiji pretukli i zapalili žrtvu silovanja, sad je umrla
Elon Musk oslobođen na sudu iako je spasioca iz Tajlanda nazvao pedofilom
Johnson hoće trgovinski sporazum s EU-om, a Corbyn demokratski socijalizam
SAD ne može odlučiti treba li UN raspravljati o problemima u Sjevernoj Koreji
Zrakoplovna baza na Floridi zaprimila prijetnju bombom, područje je evakuirano
SVAŠTARIJE

Tko je napadač koji je u američkoj bazi ubio troje ljudi? Saudijac, mrzio je SAD

Osam požara oko Sydneyja dimom zaklonilo grad u kojem živi 5 milijuna ljudi

Migranti na Vučjaku već četvrti dan odbijaju svaki oblik pomoći

Alpe se potpuno mijenjaju. Golemi ledenjak klizi prema dolini, ljudi u panici

Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

VIDEO U policijskoj potjeri za pljačkašima na Floridi ubijeno četvero ljudi

Francuska paralizirana općim štrajkom, na ulice izašlo skoro milijun ljudi

FOTO Ledenjaci na Novom Zelandu postali crvenkasti zbog požara u Australiji

VIDEO Nasilje na ulicama Pariza, policija se sukobila s prosvjednicima

Ovako se Indonežani obračunavaju s ilegalnim ribarima