TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ministri EU razmatraju proširenje bloka


Ministri EU razmatraju proširenje bloka

Šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razmjenjuju mišljenja bez donošenja odluke i bez sumnje će neki dati prve ocjene o prijedlogu Francuske da se novom metodologijom pregovori o prijemu zemalja Zapadnog Balkana ubrzaju po sektorima i učine djelotvornijim. To su agenciji Beta prenijeli diplomatski izvori EU koji su ocijenili da će cijela rasprava o francuskim prijedlozima ipak potrajati, sasvim moguće do proljeća, jer ne samo Pariz, već i mnoge druge članice EU misle da je možda i važnije sada se izboriti sa situacijom učvršćenja, objedinjenja Unije, naročito zbog već neminovnog izlaska Velike Britanije iz članstva.

Izvori u Briselu su objasnili da danas ionako ne može da se očekuje bilo kakva ministarska odluka, jer francuski "non-paper" - nezvanični dokument na dvije i po stranice, nisu prethodno proučili ni ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika članica EU, što je ustaljeni postupak.

Na pitanje da li je već jasnije u kojoj mjeri bi francuski prijedlog mogao dobiti podršku većine članica EU, diplomate u Briselu kažu da se to još ne nazire, ali će svakako krajnje ozbiljno biti razmotren stav Francuske i još nekih članica Unije da je prerano za pregovore sa Skopljem i Tiranom, i da cijeli proces proširivanja mora biti temeljito preuređen.

Diplomate, neki mediji i analitičari u EU smatraju da će, kakva god na proljeće bude odluka o Skoplju i Tirani, postupak pregovora o članstvu i sama politika proširivanja EU pretrpjeti ne male promjene, odnosno da "proširivanje neće ostati isto".

Briselski portal "Politico" je prenio mišljenje jednog evropskog diplomate da je plan francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "u cjelini zaustavi proširivanje EU", na šta je "francuski diplomatski zvaničnik uzvratio da je to 'čista glupost' ".

Da su se stavovi članica EU već dijelom iskristalisali, govore reagovanja članica EU na istoku koje se oštro protive stavu Francuske, Danske i Holandije, što je potvrdila danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen.

Premijerka Frederiksen koja upravo boravi u posjeti Parizu, izjavila je tamošnjem listu "Figaro" da je njena vlada, zajedno s Hagom i Parizom, u oktobru bila protiv pokretanja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom "jer te dvije zemlje nisu još spremne".

Mette Frederiksen štaviše smatra "čudnim neke prioritete Evropske unije koja posvećuje vrijeme raspravama od male važnosti, kao što je politika prijema novih članica, u situaciji kad je sučeljena s velikim izazovima klimatskih poremećaja, imigracije i Brexita - izlaska Velike Britanije iz članstva".

I, kako je navela, "oduševljena je što se Danska i Francuska slažu o potrebi sučeljavanja s krupnim evropskim izazovima poput imigracije, klime i socijalnog dampinga".

Holandija koja je zajedno s Francuskom i Danskom najviše uticala na odlaganje odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom, saopštila je da bi - kad ispuni dodatne uslove - Sjeverna Makedonija na proljeće mogla dobiti datum pregovora, ali Albanija ne.

Pogledi su uprti u Njemačku koja je zvanično zamjerila Parizu, Hagu i Kopenhagenu zbog odbijanja da bar Skoplju odobre početak pregovora o prijemu, ali neki analitičari u EU misle da u suštini Berlin nema ništa protiv da se proširivanje temeljito preuredi, makar to usporilo taj postupak, jer jeste nužno da se i Unija iznutra preustroji i ojača, objedini.

Francuski list "Mond" Macronov prijedlog vidi kao "proces u sedam faza uz mehanizam kažnjavanja" ako se uslovi iz pregovaračkih poglavlja za kandidate ne sprovedu i to činjenično provjeri i ovjeri, kao kad se pušta u pogon neka mašina ili postrojenje.

"Prvi uslov je", ukazuje "Mond", "da zemlje kandidati poštuju, ukorjene vladavinu zakona", a francuska "metodologija" polazi od toga da je dosad napredak u pregovorima o prijemu u EU bio prespor i s vrlo malo "opipljivih koristi i blagodeti" za građane zapadnobalkanskih zemalja.

Pariski dnevnik smatra bitnim da prijedlozi Pariza traže povećani angažman EU, naročito da se državama kandidatima pomogne u ekonomskom razvoju, bezbjednosti, problemima imigracije.

Drugi mediji i analitičari u EU stavljaju do znanja da francuski prijedlozi osjetno pooštravaju uslove za članstvo, naročito u oblasti vladavine zakona, ali traže i da buduće članice "dokažu da su opipljivo ispunile ciljeve ekonomske i socijalne usaglašenosti".

Francuski prijedlozi se povezuju i s ozbiljnim kritikama predsjednika Emmanuela Macrona na djelovanje NATO-a i više nego sumnje u pouzdanost savezništva s SAD-om, uz zaključak da EU mora hitno raditi na stvaranju sopstvene odbrambene strukture i "evropskog suvereniteta" jer će "Evropa nestati ako ne bude bila sila" u svjetskim odnosima.

Dominique Moisi, direktor Francuskog instituta za međunarodne odnose, smatra da je Macron, iako su njegove izjave date tako da su šokirale i evropske partnere, "izvukao očiglednu pouku iz ponašanja SAD-a, a to je da Evropa može ubuduće računati samo na sebe samu".

"A da bi učinila više i bolje", zaključuje Moisi, "mora napraviti pauzu u procesu proširivanja".

Francuska i predsjednik Macron se već uveliko spremaju, smatraju i drugi analitičari, za razdoblje poslije povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s vlasti, ali s jasnim opredjeljenjem da ojača savezništvo s Berlinom u funkciji pretvaranja Evrope u suverenu snagu u odnosu na svjetske sile SAD i Kinu, što iziskuje i promjenu postupka u politici prijema novih članica.OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Usvojio ih Predstavnički, odnose se na Mostar: Ove srijede na Domu naroda o izmjenama Izbornog zakona BiH

VIDEO: Završen sastanak SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA: Izetbegoviću i Čoviću sporna imenovanja, Dodiku konstitutivnost

U protekla 24 sata u BiH: Deset osoba preminulo, 160 novozaraženih koronavirusom

Otkazan sastanak sa Džaferovićem: Ambasador Srbije hitno pozvan u Beograd

Priveden organizator skupa Ozren Perduv: PU Banja Luka: Prekinuto neprijavljeno okupljanje \'Pravde za Davida\'

VIDEO: Sumnjivi otpad i u Bihaću: Građani snimili kamion koji je istovario oko 50 tona smeća

Od petka u 18 sati do ponedjeljka u 5 sati ujutro: Vučić najavio policijski sat, demonstranti u Skupštini Srbije

Hrvatska ne isključuje djelimično zatvaranje granica: Ponovo razmatraju uvođenje mjere samoizolacije za bh. državljane

Darmanin se suočava s optužbama za silovanje: U Francuskoj negodovanje zbog novog ministra unutrašnjih poslova

VIDEO: \'Exodus\' u Memorijalnom centru Potočari: Zecova izložba povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Uskraćene vize stranim studentima u SAD-u. Političari i akademici to kritizirali
Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih
Mađarski šef diplomacije: Središnja Europa bit će pobjednica novog svjetskog poretka
Objavljena lista najmoćnijih putovnica na svijetu, evo gdje je hrvatska
WHO: Epidemija ubrzava, još nismo dosegnuli vrhunac pandemije
Bolsonaro ima koronavirus. Skinuo masku i poručio: Pogledajte mi lice, dobro sam
Lufthansa spremila tisuću otkaza za zaposlene u upravi kompanije
Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju
Talijanska vlada prihvatila niz mjera za usvajanje "majke svih reformi"
Žene u toplesu prosvjedovale protiv Macrona u Parizu
Talijanski liječnici razdvojili sijamske blizanke spojenih lubanja
Španjolska produljuje mjere pomoći podstanarima i zaduženim građanima
Zbog zatopljenja ugrožene stotine vrsta riba o kojima ovisi čovječanstvo
Istraživanja: Sadnja drveća neće riješiti klimatsku krizu
Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale ispod 43 dolara
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 7. srpnja 2020.
Posao izgubili svi radnici norveškog brodogradilišta koje je preuzeo Debeljak
Krvavi vikend kakav Amerika ne pamti: Deseci mrtvih, curicu ubili prosvjednici?
NATO i Estonija poslali pištolje ukrajinskoj vojsci
Čelnica Hong Konga upozorila aktiviste: Ne prelazite crvenu crtu
SVAŠTARIJE

Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih

Trumpova nećakinja napisala knjigu: Varanje je način Ĺživota strica Donalda

Fox News kaže da je slučajno izrezao Trumpa iz slike s Epsteinom i Maxwell

Uvedena karantena u Melbourneu, premijer: Ne možemo suzbiti virus bez jakih mjera

Ljekari iz BiH mogu u Sandžak

SAD: U sudaru dva aviona poginulo najmanje osam ljudi

Kina upozorila Britaniju da se ne miješa u pitanje Hong Konga

Prva zabrana istodobnog hodanja i gledanja u mobitel u svijetu

Nakon višegodišnje borbe Una spašena

Preminuo italijanski kompozitor Ennio Morricone