TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Pehar, Korman i Ajdinović o koronavirusu


Pehar, Korman i Ajdinović o koronavirusu

U situaciji u vezi s koronavirusom u 18:45 građanima su se obratili Davor Pehar - direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ensad Korman - zamjenik direktora Federalne uprave policije i Anis Ajdinović - direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.Pehar: U Federaciji BiH potvrđena 124 slučaja zaraze koronavirusom

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da je, prema izvještaju koji je ovaj zavod objavio jutros u 10.00 sati, u protekla 24 sata testirano je 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.

Što se tiče ovih novih pozitivnih slučajeva, kako je dodao, 11 ih je zabilježeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom,  četiri u Kantonu Sarajevo, dva u Zeničko-dobojskom i po jedan u Zapadnohercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

- Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 123 pacijenta – naveo je Pehar prilikom redovnog obraćanja predstavnika nadležnih federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

- Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus – dodao je Pehar.

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

Pehar je podsjetio da je od petka u funkciji geoportal na adresi www.covid-19.ba koji je Vlada FBiH pripremila u saradnji Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a na kojem građani mogu pronaći kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Korman: Mjere izolacije se najviše krše u KS i TK

Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman izjavio je danas da svakodnevno dobija izvještaje od kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova da se određene naredbe ne poštuju te da je do sada izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji, koja se dijelom krše.

- Prema jučerašnjim informacijama, mjere izolacije se najviše krše u Kantonu Sarajevo - 59 kršenja i u Tuzlanskom kantonu - 61 kršenje - istakao je Korman tokom redovnog obraćanja federalnih zvaničnika.  

Naglasio je da će protiv tih osoba policijski službenici pokrenuti sve postupke dozvoljene zakonom i bit će sankcionirani.  

Govoreći o naredbama o slobodi kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i poštovanju policijskog sata koji je od danas promijenjen u termin od 20.00 do 05.00 ujutro, Korman je kazao da se i te naredbe dijelom krše.

- Protiv tih osoba se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje - kazao je Korman.

Naglasio je da je FUP na raspolaganju punim kapacitetom te da su imenovali tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja i zloupotrebu položaja tokom pandemije  i da su imenovali tim za cyber kriminal koji će pratiti sve portale.

- Određeni broj građana koji izazivaju paniku na portalima će biti također procesuirani - istakao je.  

Poručio je da prate zdravstvenu situaciju policijskih službenika te da do sada nema oboljelih policajaca, osim određenog broja koji su u izolaciji.  

- Vlada FBiH je prekompozirala Federalni štab civilne zaštite i imenovalo mene za člana. Smatram da je taj potez ispravan, jer je bilo potrebno da član tog štaba bude policijski službenik koji može naredbe prenositi na niže nivoe - naglasio je Korman.

Na taj način, istakao je, informacije o problemima na terenu mogu brže stizati u štab i koordinacija između policijskih agencija na nivou FBiH će biti lakša. 

Ajdinović: Federalni inspektori na GP izdali 19.625 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović kazao je danas da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama.

Podsjetio je da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH na području Federacije BiH.

- Zaključno s 28. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.625 rješenja o stavljanju putnika  pod zdravstveni nadzor ili u izolaciju na period od 14 dana - istakao je Ajdinović tokom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija.  

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama tih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi, naglasio je direktor Ajdinović, i za 164 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Naglasio je da danas ističu mjere iz 636 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.903 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.  

Dodao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci - kazao je Ajdinović.

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

-  Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine - istakao je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Dodao je da kod 106 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju te da je utvrđeno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je, naglasio je Ajdinović, evidentirano povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, u šta između ostalog spadaju brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i ostalo.

Zahvalio je inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na 'prvoj liniji odbrane' protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH - kazao je direktor Ajdinović.

(1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Saobraćajna nesreća u Vrapčićima: U teškom udesu povrijeđeni načelnik Konjica i njegova supruga

Virus potvrđen kod još 14 osoba: U RS-u preminula jedna osoba pozitivna na koronavirus

Željeznički saobraćaj u FBiH ponovo u funkciji: Vozom iz Čapljine u Sarajevo stiglo prvih dvadesetak putnika

Većina traži da se \'dokument odbaci kao neprihvatljiv\': Posebna sjednica NSRS o rezoluciji Predstavničkog doma

Trump zbog protesta sklonjen u bunker u Bijeloj kući: Zbog nereda produžili policijski sat, raspoređuje se vojska

Umrle 51.202 osobe: Više od million pozitivnih na COVID-19 u Južnoj Americi

Zaražena i njegova porodica: Premijer Armenije pozitivan na koronavirus

Turska, Rusija, Australija: Zemlje ublažavaju restriktivne mjere

Krajem zadnjeg ledenog doba: Na Antarktici se led povlačio brzinom od 50 metara dnevno

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

VIDEO Policajac u SAD-u gurnuo prosvjednicu, policajka ga zbog toga napala i udaljila
U Kini najveći porast novozaraženih u tri tjedna
U Škotskoj pronađena fosilizirana stonoga, najstarija poznata kopnena životinja
Brojne zemlje od danas ublažavaju restriktivne mjere, otvaraju se restorani, parkovi
Los Angeles, Chicago i Washington uveli policijski sat
Neredi i ispred Bijele kuće, Trumpa odveli u podzemni bunker
Znanstvenici o stanju na Antarktici: Može se ponoviti scenarij zadnjeg ledenog doba
Šef policije iz Minneapolisa: George Floyd umro je na našim rukama
VIDEO Cisterna naletjela na prosvjednike na autocesti u Minneapolisu
Cijene nafte porasle peti tjedan zaredom
Brazil prešao pola milijuna zaraženih koronavirusom
SAD poslao Brazilu 2 milijuna doza hidroksiklorokina
Trump: Pokret Antifa ćemo proglasiti terorističkom organizacijom
U Berlinu i Londonu stotine na prosvjedima zbog smrti Georgea Floyda
SpaceX prekinuo rusku prevlast u svemiru
Povijesni događaj: Astronauti NASA-e i SpaceX-a pristali na svemirsku stanicu
Na prosvjedima u Americi policija gumenim metkom u glavu upucala novinarku
Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina
Ogromni neredi u SAD-u, Trump zasad neće preuzeti kontrolu nad Nacionalnom gardom
Papa Franjo: Ljudi su važniji od gospodarstva
SVAŠTARIJE

Ulazak u Hrvatsku iz BiH moguć uz dokaz o rezervaciji smještaja

Crna Gora otvorila sve granične prijelaze

VIDEO Cisterna naletjela na prosvjednike na autocesti u Minneapolisu

Više od million pozitivnih na COVID-19 u Južnoj Americi

Znanstvenici o stanju na Antarktici: Može se ponoviti scenarij zadnjeg ledenog doba

Los Angeles, Chicago i Washington uveli policijski sat

Neredi i ispred Bijele kuće, Trumpa odveli u podzemni bunker

Trump: Pokret Antifa ćemo proglasiti terorističkom organizacijom

Peti dan protesta u SAD-u, jedna osoba poginula

Spriječen ilegalan ulazak više od 150 migranata iz Srbije