TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tužilaštvo KS-a pokrenulo predmete u slučaju smrti dvije osobe


Tužilaštvo KS-a pokrenulo predmete u slučaju smrti dvije osobe

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo otvorena su dva predmeta za utvrđivanje okolnosti usljed kojih su preminule dvije osobe zaražene koronavirusom. Nakon smrti Advije Kandić sa Ilidže, čija porodica tvrdi da joj nije pružena adekvatna zdravstvena zaštita, sličnu agoniju prošao je i preminuli doktor Šefik Pašagić. I smrt Sejfudina Gogića, također iz Sarajeva, pokazala je da je u svim ovim slučajevima problem uvijek isti. Testiranje izostane ili se obavi kada je već kasno. Sve ovo je pokrenulo pitanje ko je odgovoran, ko će snositi posljedice i je li konačno vijeme da se sistem u Kantonu Sarajevo mijenja.


videoprilog Melihe Škrijelj i Harisa Šertović (Dnevnik 2)

Sejfudin Gogić preminuo je u petak 3. aprila, ali njegova smrt uzrokovana koronavirusom nije dijelom crne statistike. Iako je imao simptome zbog kojih su mu urađeni nalazi i RTG pluća, tek tri dana kasnije je testiran. Sve ovo, ipak, nije bio dovoljan razlog za njegovu hospitalizaciju. Dan kasnije je preminuo u svom domu.

- Ovo je treći slučaj da je osoba preminula u vlastitom domu, medicinski tretirana, pružena pomoć, adekvatna terapija, ali očigledno ovo postaje praksa, dok u Kliničkom centru izolatoriji zjapi u potpunosti prazan, čak i oni novi kapaciteti koji su uredno slikani - kaže Damir Mašić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (SDPBiH).

- Obavještavamo javnost da su urađeni svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima - saopćio je Arman Šarkić, portparol JU Domovi zdravlja KS-a.

Da li je zdravstveni sistem zakazao u slučaju ljekara Pašagića? Navodi njegove supruge upućuju na to da su danima pozivali i tražili testiranje i hospitalizaciju, ali su ih domovi zdravlja  i epidemiolozi upućivali jedni na druge. Nakon 14 dana upornog insistiranja dobili su uputnicu za izolatorij u klinici Podhrastovi gdje mu je potvrđena zaraza koronavirusom.

"Čekamo 17 sati da nam jave da li je završena anestezija, intubiranje i stavljanje na respirator. Zovemo nekoliko puta, niko nam se ne javlja. U 18 sati su nam javili da je preselio. Pitam kako je preminuo, a odgovaraju mi da je preminuo kada su mu dali anesteziju. Nisu ga ni stavili na respirator”, izjavila je Elna Pašagić, supruga dr. Šefika Pašagića.

Iz Kliničkog centra navode da je ovaj pacijent liječen terapijom koju preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu, a da je izolatorij u potpunosti opremljen i u njemu rade najbolji specijalisti.

“Želimo da javnost zna da je pacijent Š. P. tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS - izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom”, saopćili su iz KCUS-a.

- Doktor je prošao isto što bi i svaki drugi građanin jer je vjerovao i poštovao sistem i naredbe koje su izdate. To moramo pod hitno promijeniti, dobre su naredbe, ali sistem ne funkcioniše - smatra dr. Dragan Stevanović, bivši šef Internističkog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

- Ako imate neodgovorne osobe, ako imate brojeve telefona koji su javno objavljeni, a niko se ne javlja onda trebate pitati ko snosi odgovornost i trebate vidjeti s kantonalnom vlasti i kantonalnim zdravstvenim djelatnicima šta se tu dešava - komentirao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH (HDZBiH).

Za ovaj štab ništa alarmantno. Kažu, smrtnih slučajeva će biti, a očekivanje je 5%. Zdravstveni sistem, ovakav, spreman je i imaju dovoljno zdravstvenih radnika i prate algoritam uspostavljen prije prvog slučaja koronavirusa u kantonu. Već drugi dan zaredom na novinarska pitanja, a koja nam traže čak dva sata unaprijed, ne dobijamo odgovore, pa ni na pitanje ko će odgovarati za smrt pacijenata.

- Nema potebe da ljudi, naši sugrađani, budu u strahu i agoniji. Zdravstveni sistem KS-a djeluje na najbolji način u zadatim okolnosti. U putu pacijenta uvijek postoje propusti i oni će uvijek kao takvi postojati - kazala je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a.

- Vođeni smo putem pacijenta koji je propisan, kao što je prof. Pilav rekla, još 25. februara kada ovo nije bila tako teška situacija - navodi Mehmed Kulić, direktor JU Domovi zdravlja KS-a.

- Mora se izbjeći ovaj ping-pong da ljekari, praktično, dezerteri ne žele da prime pacijenta. Imamo nedopustivu situaciju da veliki broj ljekara ide na bolovanje i da im to daju domovi zdravlja. Tužilaštva treba da ispitaju da li su to bijegovi od Hipokratove zakletve - poručio je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH (SBB).

Štednje testova, prazni izolatoriji, nedostupni brojevi, nedostatak zaštitne opreme ali i upitan odnos prema pacijentima, nažalost, slike su borbe zdravstvenog sistema BiH protiv koronavirusa, jer gdje jedan zakaže, krivi su svi. Struka upozorava da se ova borba ne vodi iz kabineta, jer po ugledu na ove koji komanduju, ljekari sada umjesto liječenja pacijente izbjegavaju. A oni umiru.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Bez podrške u Zastupničkom domu PFBiH: Odbijen zaključak kojim se traži smjena premijera i Vlade FBiH

VIDEO: Policija i OSA BiH analiziraju upućene prijetnje: Radončić potvrdio da je Gordana Tadić primila prijetnje smrću

Od kraja januara: Tokom stanja pandemije Vlada FBiH donijela više od 50 mjera

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta: NSRS odbacila Rezoluciju Predstavničkog doma PSBiH

VIDEO: Otvorene granice: Od ponoći bh. aerodromi ponovno otvoreni za komercijalne letove

U utorak izjašnjavanje o nacrtu zakona u Skupštini: Borci u SBK-u očekuju odluku o egzistencijalnim naknadama

Šta se dešava u Americi?: D2: Erol Avdović

Zatražio oštriju reakciju: Trump zamjera guvernerima što ne hapse ljude

Za slučaj mogućih nemira u regiji: Izrael naredio vojnu pripravnost za aneksiju Zapadne obale

IO NSBiH prihvatio prijedlog o prekidu natjecanja : Konačna odluka: FK Sarajevo novi prvak Premijer lige BiH

Zuckerberg na meti kritika zbog slabe reakcije na Trumpove komentare u vezi prosvjeda
Obama pohvalio mirne prosvjede, osudio nasilje
Amerika gori. Jesu li krivi policajci rasisti ili ekstremni prosvjednici?
Stigli nalazi neovisne obdukcije, George Floyd je umro od gušenja
Svjetska zdravstvena organizacija hvali američki doprinos svjetskom zdravlju
Razgovarali Putin i Trump, glavne teme bile su G7 i nafta
U Kongu novo žarište ebole, umrle četiri osobe
Prosvjedi bjesne diljem SAD-a, brat ubijenog Floyda pozvao sve da ne razbijaju okolo
Koja je tajna tihih prijenosnika koronavirusa?
WHO: Nema dokaza da je koronavirus oslabio
Berlusconijev liječnik tvrdi da je koronavirus nestao iz Italije
Objavljeno kada će se održati sahrana Georgea Floyda
U planu nova željeznička veza između Jadrana i Praga
Vatikan donio zakon o javnoj nabavi radi sprječavanja korupcije
Trump razgovarao s guvernerima: Morate dominirati ili ćete izgledati kao hrpa kretena
U Španjolskoj tijekom posljednja 24 sata nitko nije umro od koronavirusa
Katar od korejskih kompanija naručio više od 100 brodova za prijevoz LNG-a
Putin odgodio referendum o promjeni ustava
Švedski proizvođač kamiona planira ukinuti tisuće radnih mjesta
Španjolski prihodi od turizma gotovo prepolovljeni
SVAŠTARIJE

Ulazak u Hrvatsku iz BiH moguć uz dokaz o rezervaciji smještaja

Crna Gora otvorila sve granične prijelaze

VIDEO Cisterna naletjela na prosvjednike na autocesti u Minneapolisu

Više od million pozitivnih na COVID-19 u Južnoj Americi

Znanstvenici o stanju na Antarktici: Može se ponoviti scenarij zadnjeg ledenog doba

Los Angeles, Chicago i Washington uveli policijski sat

Neredi i ispred Bijele kuće, Trumpa odveli u podzemni bunker

Trump: Pokret Antifa ćemo proglasiti terorističkom organizacijom

Peti dan protesta u SAD-u, jedna osoba poginula

Spriječen ilegalan ulazak više od 150 migranata iz Srbije