TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona


Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona

Zvanični dokument Ustavnog suda FBiH koji je donio Mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, nije stigao na adrese Skupštine, kao ni Vlade TK - potvrđeno je Feni u ovim institucijama.


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2) 

Iz Vlade TK Feni je rečeno da će svoj stav o Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH kantonalni premijer Denijal Tulumović dati naknadno, nakon što dobije zvaničan stav Suda. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da sada treba vidjeti koji je to pravni lijek i šta tačno piše u Mišljenju Ustavnog suda BiH.

-Za sada nisam ništa dobio službeno i o tome ne mogu raspravljati - rekao je Vujović.

Smatra da je Klub Hrvata u Vladi TK trebao na vrijeme pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- U proceduri imenovanja Vade TK oni su zakasnili podnijeti zahtjev o ocjeni ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona - ocijenio je Vujović za Fenu.

Dopredsjednik u Skupštini iz reda hrvatskog naroda i delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić napominje da na sjednici Skupštine TK, na kojoj je imenovana kantonalna vlada, nije bilo zastupnice Vedrane Petrović, a on, kaže, nije mogao sam pokrenuti pitanje vitalnog nacionanog interesa.

-Pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokreće Klub naroda uz dvotrećinsku većinu iz tog kluba. Zato smo ovo pitanje pokrenuli kada je imenovana Vlada TK. Predsjednik Skupštine je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi prema poslovniku i tada je sve stalo - dodao je Krešić.

Zastupnica u Skupštini TK Vedrana Petrović ističe u izjavi Feni da Klub Hrvata nije imao ni vremena pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na sjednici Skupštine hitnog karaktera 20. jula.

- Mi smo poziv za sjednicu Skupštine dobili dan ranije, a samim time i biografije ministara. Tada nisam bila u BiH i zato nisam ni reagovala. Mislim da je predsjednik Skupštine TK ili jedan od potpredsjednika mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se ovo pitanje odmah riješilo na sjednici na kojoj je Vlada imenovana. Pošto se to nije desilo, ja sam poslala inicijativu za sazivanje sjednice Kluba Hrvata u Skupštini TK, na kojoj smo profesor Krešić i ja donijeli Odluku o podnešenju prigovora o povredi vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda. Od predsjednika Skupštine Žarka Vujovića smo dobili obrazloženje da smo zakasnili s podnošenjem prijave - rekla je Petrović.

Smatra da je Krešić svjesno ovo napravio, jer je, kako je ustvrdila, mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na samoj sjednici na kojoj se imenovala Vlade TK.

- Prema poslovniku pitanje vitalnog nacionalnog interesa može pokrenuti jedan od predsjednika ili jedan od potpredsjednika Skupštine TK, a potpredsjednik je gospodin Krešić. Ja ću ponovno podnijeti inicijativu za sazivanje Kluba pa ćemo vidjeti šta gospodin Krešić na to kaže. Naravno, kao Klub SDP-a ćemo vjerovatno tražiti odgovor i pokrenuti nova pitanja - naglasila je Petrović.

Iz Kantonalnog odbora HDZ BiH istaknuli su da su na ovaj problem kršenja Ustava Federacije, Ustava TK, kao i zakona o Vladi TK ukazivali od prvog dana njenog formiranja.

- Ustavni sud Federacije BiH je samo potvrdio ono što je svima bilo jasno, da je Denijal Tulumović tada kao mandatar za sastav Vlade svjesno prekršio odredbe Ustava i Zakona o Vladi TK i zbog toga bi trebao snositi i političku i svaku drugu kaznenu sankciju. Mi ćemo u HDZ BiH razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je sudjelovao u ovom protuustavnom i protuzakonitom postupku - rekao je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Tuzla Danijel Nikolić.

U izjavi Feni navodi da je sramna i ponižavajuća činjenica da se cijeli pravni aparat u skupštinskim i vladinim organima nije suprotstavio ovakvom pravnom nasilju. Na ovom testu svo svoje pravno znanje kao profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli je, dodao je, pokazao i Boris Krešić kao delegat u klubu Hrvata Doma naroda Parlamneta FBiH, dopredsjednik Skupštine i predsjedavajući Kluba Hrvata u ovom zakonodavnom tijelu.

-Umjesto da zaštiti pravo naroda kojeg predstavlja i u čije ime je predsjednik Kluba on je stao na stranu političkih nalogodavaca i svjesno propustio poduzeti dostupne mehanizme zaštite. Ovim mišljenjem Ustavnog suda samo je potvrđena politička agenda u kojoj se žele jednom narodu oduzeti politička prava, a onda i svaka druga. To je nažalost svakodnevnica u ovom kantonu- stav je Nikolića.

Postupajući po zahtjevu dopremijerke Federacije BiH Jelke Milićević, Ustavni sud FBiH donio je Mišljenje kojim je nedvosmisleno izrečeno kako Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade TK nije sukladna Ustavu FBiH i Zakonu o Vladi Tuzlanskog kantona, s obzirom da na ministarskoj poziciji nije imenovana osoba iz reda Hrvata.

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak potvrdila je Feni da je Ustavni sud FBiH donio odluku kako imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. 

U izjavi Feni također je kazala kako je odluka Ustavnog suda FBiH tek upućena strankama u postupku i kako će tek što je zaprime stranke biti javno objavljena na web stranici Suda.

Kako se doznaje, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH Jelke Milićević, za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na sjednici, bez javne rasprave, koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je navedeno mišljenje.

Milićević je 17. oktobra 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava tog kantona.

Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio jednoglasno, a u obrazloženju mišljenja, iz prikupljenih dokaza jasno proizlazi da osporenom Odlukom u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, imenovane 20. jula prošle godine, participira 10 Bošnjaka, jedan Srbin i jedan član iz reda Ostalih, dok je premijer tog kantona iz reda bošnjačkog naroda.

Prema odredbama Ustavnog suda FBiH kao i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi TK propisano je da će konstitutivni narodi i priadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TK i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

S obzirom na činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata) to je Ustavni sud FBiH mišljenja da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona prema osporenoj Odluci u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Klanjana dženaza i obavljen ukop u Potočarima: Četvrt vijeka od genocida konačni smiraj našlo još devet žrtava

VIDEO: Direktor Memorijalnog centra Potočari: Suljagić: Stalno podsjećati šta nam se desi kad smo slabi

VIDEO: Novinar FTV-a obišao mezare oca i brata: Hasanović preživio srebreničku golgotu, danas o njoj izvještava

VIDEO: Cvijeće kod Memorijalnog kamena: Brojne delegacije odale počast žrtvama genocida u Srebrenici

VIDEO: Džaferović na komemoraciji u Potočarima: Zabrana negiranja genocida je univerzalno pitanje borbe dobra i zla

VIDEO: Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa: Munira Subašić: Istina je naše najveće oružje

Svoju poruku uputio je i Franjo: Papine riječi pročitao je apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto

VIDEO: Fejzić na komemoraciji: Srebrenica je borba za pravdu

VIDEO: \'To je za nas moralni čin\': I \'Žene u crnom\' u Potočarima odale počast žrtvama genocida

VIDEO: Razgovor povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici: D1: Dženana Karup-Druško i Aldina Sorduč

Teksašanin se htio zaraziti da dokaže da je korona prevara. Zarazio se i umro
Supruga zaraženog brazilskog predsjednika negativna na koronavirus
U SAD-u rekordnih 66.000 novozaraženih koronavirusom
Crkvama u SAD-u 1,4 milijarde za koronu. Novac trošile na suđenja za zlostavljanje
Merkel: Samo ako globalno odgovorimo na globalnu pandemiju, možemo pobijediti
Najmanje 40 mrtvih u poplavama i klizištima u Nepalu
Hong Kong bira demokratske kandidate. Građani zabrinuti, upitna poštenost izbora
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 11. srpnja 2020.
Umro vozač busa u Francuskoj kojeg su putnici prebili jer ih je tražio da stave maske
Na testiranje cjepiva za koronavirus u Njemačkoj prijavilo se 4000 volontera
Dolar u padu treći tjedan zaredom u odnosu na košaricu valuta
Naglo pala moć američke putovnice zbog koronavirusa
Poljaci duboko polarizirani uoči drugog kruga predsjedničkih izbora
Elon Musk pretekao Warrena Buffeta na listi najbogatijih ljudi svijeta
Rekordan broj novozaraženih u drugoj najnaseljenijoj državi Australije
Trump pomilovao svog dugogodišnjeg savjetnika koji je lagao pred Kongresom
U Brazilu više od 70 tisuća umrlih od koronavirusa
Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u SAD-u treći dan zaredom
Francuskinje prosvjeduju protiv novog ministra koji je pod istragom zbog silovanja
Erdogan najavio prvu molitvu u Aji Sofiji, SAD i Grčka razočarani i ljutiti
SVAŠTARIJE

Erdogan proglasio Aja Sofiju džamijom

Hrvatska: Najavljeno uvođenje samoizolacije za ulaske iz BiH i Srbije

Vrhovni sud SAD-a odredio da pola Oklahome pripada Indijancima

SAD bilježi najveći broj novooboljelih od koronavirusa u danu do sada, čak 65.000

Nestali gradonačelnik Seula pronađen mrtav

Italija zatvorila granice za 13 zemalja, uključujući BiH

Zaraženi Bolsonaro pred novinarima skinuo zaštitnu masku i govorio, sada ga tuže

Trump nekome platio da polaže prijemni ispit umjesto njega?

U Beogradu uhapšene 23 osobe, na desetine povrijeđenih

Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih