TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona


Neustavna Vlada Tuzlanskog kantona

Zvanični dokument Ustavnog suda FBiH koji je donio Mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, nije stigao na adrese Skupštine, kao ni Vlade TK - potvrđeno je Feni u ovim institucijama.


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2) 

Iz Vlade TK Feni je rečeno da će svoj stav o Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH kantonalni premijer Denijal Tulumović dati naknadno, nakon što dobije zvaničan stav Suda. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da sada treba vidjeti koji je to pravni lijek i šta tačno piše u Mišljenju Ustavnog suda BiH.

-Za sada nisam ništa dobio službeno i o tome ne mogu raspravljati - rekao je Vujović.

Smatra da je Klub Hrvata u Vladi TK trebao na vrijeme pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- U proceduri imenovanja Vade TK oni su zakasnili podnijeti zahtjev o ocjeni ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona - ocijenio je Vujović za Fenu.

Dopredsjednik u Skupštini iz reda hrvatskog naroda i delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić napominje da na sjednici Skupštine TK, na kojoj je imenovana kantonalna vlada, nije bilo zastupnice Vedrane Petrović, a on, kaže, nije mogao sam pokrenuti pitanje vitalnog nacionanog interesa.

-Pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokreće Klub naroda uz dvotrećinsku većinu iz tog kluba. Zato smo ovo pitanje pokrenuli kada je imenovana Vlada TK. Predsjednik Skupštine je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi prema poslovniku i tada je sve stalo - dodao je Krešić.

Zastupnica u Skupštini TK Vedrana Petrović ističe u izjavi Feni da Klub Hrvata nije imao ni vremena pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na sjednici Skupštine hitnog karaktera 20. jula.

- Mi smo poziv za sjednicu Skupštine dobili dan ranije, a samim time i biografije ministara. Tada nisam bila u BiH i zato nisam ni reagovala. Mislim da je predsjednik Skupštine TK ili jedan od potpredsjednika mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se ovo pitanje odmah riješilo na sjednici na kojoj je Vlada imenovana. Pošto se to nije desilo, ja sam poslala inicijativu za sazivanje sjednice Kluba Hrvata u Skupštini TK, na kojoj smo profesor Krešić i ja donijeli Odluku o podnešenju prigovora o povredi vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda. Od predsjednika Skupštine Žarka Vujovića smo dobili obrazloženje da smo zakasnili s podnošenjem prijave - rekla je Petrović.

Smatra da je Krešić svjesno ovo napravio, jer je, kako je ustvrdila, mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na samoj sjednici na kojoj se imenovala Vlade TK.

- Prema poslovniku pitanje vitalnog nacionalnog interesa može pokrenuti jedan od predsjednika ili jedan od potpredsjednika Skupštine TK, a potpredsjednik je gospodin Krešić. Ja ću ponovno podnijeti inicijativu za sazivanje Kluba pa ćemo vidjeti šta gospodin Krešić na to kaže. Naravno, kao Klub SDP-a ćemo vjerovatno tražiti odgovor i pokrenuti nova pitanja - naglasila je Petrović.

Iz Kantonalnog odbora HDZ BiH istaknuli su da su na ovaj problem kršenja Ustava Federacije, Ustava TK, kao i zakona o Vladi TK ukazivali od prvog dana njenog formiranja.

- Ustavni sud Federacije BiH je samo potvrdio ono što je svima bilo jasno, da je Denijal Tulumović tada kao mandatar za sastav Vlade svjesno prekršio odredbe Ustava i Zakona o Vladi TK i zbog toga bi trebao snositi i političku i svaku drugu kaznenu sankciju. Mi ćemo u HDZ BiH razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je sudjelovao u ovom protuustavnom i protuzakonitom postupku - rekao je predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Tuzla Danijel Nikolić.

U izjavi Feni navodi da je sramna i ponižavajuća činjenica da se cijeli pravni aparat u skupštinskim i vladinim organima nije suprotstavio ovakvom pravnom nasilju. Na ovom testu svo svoje pravno znanje kao profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli je, dodao je, pokazao i Boris Krešić kao delegat u klubu Hrvata Doma naroda Parlamneta FBiH, dopredsjednik Skupštine i predsjedavajući Kluba Hrvata u ovom zakonodavnom tijelu.

-Umjesto da zaštiti pravo naroda kojeg predstavlja i u čije ime je predsjednik Kluba on je stao na stranu političkih nalogodavaca i svjesno propustio poduzeti dostupne mehanizme zaštite. Ovim mišljenjem Ustavnog suda samo je potvrđena politička agenda u kojoj se žele jednom narodu oduzeti politička prava, a onda i svaka druga. To je nažalost svakodnevnica u ovom kantonu- stav je Nikolića.

Postupajući po zahtjevu dopremijerke Federacije BiH Jelke Milićević, Ustavni sud FBiH donio je Mišljenje kojim je nedvosmisleno izrečeno kako Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade TK nije sukladna Ustavu FBiH i Zakonu o Vladi Tuzlanskog kantona, s obzirom da na ministarskoj poziciji nije imenovana osoba iz reda Hrvata.

Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak potvrdila je Feni da je Ustavni sud FBiH donio odluku kako imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. 

U izjavi Feni također je kazala kako je odluka Ustavnog suda FBiH tek upućena strankama u postupku i kako će tek što je zaprime stranke biti javno objavljena na web stranici Suda.

Kako se doznaje, Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH Jelke Milićević, za davanje mišljenja o ustavnosti odluke o potvrđivanju i imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona na sjednici, bez javne rasprave, koja je održana 5. maja ove godine, utvrdio je navedeno mišljenje.

Milićević je 17. oktobra 2019. godine podnijela Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja o sastavu Vlade TK i usklađenosti odluke o potvrđivanju imenovanja sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi TK koji je donesen na temelju Ustava tog kantona.

Ustavni sud FBiH je navedeno mišljenje donio jednoglasno, a u obrazloženju mišljenja, iz prikupljenih dokaza jasno proizlazi da osporenom Odlukom u sastavu Vlade Tuzlanskog kantona, imenovane 20. jula prošle godine, participira 10 Bošnjaka, jedan Srbin i jedan član iz reda Ostalih, dok je premijer tog kantona iz reda bošnjačkog naroda.

Prema odredbama Ustavnog suda FBiH kao i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi TK propisano je da će konstitutivni narodi i priadnici Ostalih biti proporcionalno zastupljeni u Vladi TK i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

S obzirom na činjenicu da u sastavu Vlade nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda (Hrvata) to je Ustavni sud FBiH mišljenja da je sastav Vlade Tuzlanskog kantona prema osporenoj Odluci u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sjednica ove srijede: Stekli se uvjeti za usvajanje budžeta institucija BiH

VIDEO: OSA i UIO BiH za novu trgovinu: Vijeće ministar BiH imenovalo direktore SIPA-e i RAK-a

VIDEO: Broj zaraženih raste, sve više hospitaliziranih: Kanton Sarajevo još nema rezervni izolatorij

VIDEO: Zbog tužbi suočeni s milionskim potraživanjima: Oprema Univerziteta u Bihaću prodaje se u bescjenje

VIDEO: Ugroženi mještani nizvodno uz Bregavu i Neretvu: Deponija u Stocu u blizini arheološkog nalazišta i rijeke Bregave

Odluka stupa na snagu 16. jula: Građani EU će uz negativan test moći preći bh. granicu

VIDEO: Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS-a: \'Ne može se štrajkovati usred pandemije\'

Alarmantno povećanje broja zaraženih: Kalifornija se ponovno \'zatvara\'

Jednom kupljena za 56 dolara: Kineska vaza prodana za devet milijuna dolara

Sud odbio jamčevinu za bivšu djevojku pedofila Epsteina
Bjelorusi prosvjeduju zbog odluke koja Lukašenku omogućuje novu pobjedu na izborima
Korona radi sve veće probleme u SAD-u, tri savezne države imaju rekordan broj umrlih
Plan pomoći zbog korone: Njemačka spremna na kompromis, Španjolska želi brz dogovor
Američka tvrtka krajem mjeseca počinje završna ispitivanja za cjepivo protiv korone
Sudac odbacio nagodbu za žrtve silovatelja Harveyja Weinsteina
Blogerica iz Tunisa dobila šest mjeseci zatvora zbog satiričnog teksta
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
Poljska stvara veliku multienergetsku kompaniju
Macron najavio dodatnih 100 milijardi eura za gospodarski oporavak
U SAD-u nakon 17 godina izvršena prva smrtna kazna na saveznoj razini
Cijene nafte još malo pale pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
Amerikanac mjesecima govorio kako je priča s koronom prenapuhana. Zarazio se i umro
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 14. srpnja 2020.
Aja Sofija bit će otvorena za posjetitelje kad nema molitvi, kršćanski mozaici ostaju
Britanka tražila prijatelja da je prati doma. Silovao ju je, zadavio i bacio u jezero
Sva oprema Huaweija za 5G mrežu mora se do 2027. ukloniti iz Velike Britanije
Belgija prvi put od 10. ožujka nema niti jedan slučaj smrti od koronavirusa
Argentina pokušava riješiti misterij pojave koronavirusa kod 57 mornara
U svijetu više od 13 milijuna zaraženih. Amerika se ponovno zatvara
SVAŠTARIJE

Ulazak u Rusiju uz negativan test na koronavirus

Iznenada preminuo jedan od voditelja ˝MythBustersa˝

UN-ov stručnjak optužio Bijelu kuću za napad na medije

Amerika se ponovno zatvara zbog koronavirusa

Budućnost zračnih luka: Samouslužna i tehnologija bez dodira

Tragičan kraj Naye Rivere: ˝Skupila je dovoljno snage da spasi sina, no ne i sebe˝

Turska planira zastorima ili laserima prekrivati mozaike u Aji Sofiji tijekom molitve

Lutke pomažu socijalnom distanciranju u mondenom restoranu u Montrealu

Više od 200.000 stanovnika Katalonije u karantinu zbog pandemije

Kako je Tesla postala najvrjedniji proizvođač auta na svijetu