TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Različito mišljenje o usvajanju budžeta po hitnom postupku


Različito mišljenje o usvajanju budžeta po hitnom postupku

Foto: Fena/Harun Muminović
Predstavnički dom  Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Prij˜edlog zakona o Budžetu institucij˜a BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom rasprave o zahtjevu za hitni postupak, zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da ovo nije dobra praksa kod usvajanja, naročito ovakvih zakona.

Navela je da je za nju i njen klub u ovom trenutku neprihvatljivo da prijedlog proračuna razmatraju  po hitnom postupku.

- Smatram da za to nema nikakvih elemenata, na poseban način što su prekršene  odredbe Zakona o finansiranju institucija BiH, konkretno član 7. koji govori da Ministarstvo finansija i trezora, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, mogu dati mišljenje o nacrtu proračuna Parlamentarne skupštine bez mogućnosti njegove izmjene, osim u slučaju kada je nacrt proračuna Parlamentarne skupštine u suprotnosti sa preuzetim obvezama o ograničenjima rashoda ili potrošnje prema zaključenim međunarodnim sporazumima, ili kada nacrt proračuna Parlamentarne skupštine dovodi do proračunske neravnoteže...- navela je Krišto.

Ona je pozvala poslanike da predloženi budžet razmatraju u redovnoj proceduri, a da skrate rokove, ali da ne prihvate hitnu proceduru.

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da je sedmi mjesec tekuće godine, te da je potrošeno više od pola budžeta i onda se kaže da nema ni jedan argument da se prijedlog budžeta razmatra po hitnoj proceduri.

- Samo iz razloga, zato što pojedine političke stranke ne mogu da kontrolišu više Centralnu izbornu komisiju (CIK),  treba sve da propadne. Ako neko ne može da lažira izbore, da ukrade, treba da propadne ova država. Zar ne treba obrnuto da radimo, da stanemo 'ukraj' javašluku. Ovo je davno trebalo da bude po hitnoj proceduri - smatra Helez.

Kaže da „treba redovna procedura samo da ne bismo usvojili budžet gdje je planirano finansiranje izbora“.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte  Dženan Аonlagić je kazao da smo, na žalost, već u drugoj polovini budžetske, odnosno fiskalne 2020. godine, a država i njene institucije se finansiraju prema odluci o privrenom finansiranju, što je ustavno i zakonski moguće, ali suštniski nije dobro.

Po njegovim riječima, itekako ima potrebe da državne institucije dobiju redovan budžet, po hitnom postupku.

- Postoji nekoliko opravdanih razloga zašto bi budžet trebalo razmatrati po hitnom  postupku. Suštinski razlog je što smo već potrošili pola budžetske godine i to je prvi razlog. Drugi razlog je stvaranje finansijskog  okvira državnoj instituciji koja je ovlaštena i zadužena za organizaciju i provođenje izbora, CIK-u BiH - naveo je Аonlagić.

Najavio je da će Klub DF-a podržati da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto je kazala da „nikakva namjera nije, niti intencija, niti mene osobno, niti zastupnika iz HDZ-a BiH, da ne usvojimo proračun, ali da ga usvojimo po zakonskoj proceduri“.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) smatra da nije dobra praksa da se budžet institucija BiH usvaja po hitnom postupku.

- Ne znam zašto se Predsjedništvo opredijelilo za hitni postupak - kazao je Emrić, postavljajući pitanje kako će, ako se usvoji hitni postupak, poslanici ulagati amandmane.

On ističe da je vrlo negativno to da poslanici ne mogu uopće  sudjelovati u postupku donošenje budžeta. Dodaje da su poslanici „dovedeni pred svršen čin i moramo prihvatiti ono što je Predsjedništvo utvrdilo pod izgovorom da moramo imati budžet i da se lokalni izbori moraju održati“.

Poslanik Halid Genjac (SDA) je kazao da je, u konačnici, izjašnjenje u pogledu hitne procedure i usvajanje budžeta, „izjašnjenje o tome da li smo za održavanje općinskih izbora ili nismo“.

- Oni koji prate izborne procese i pripremne radnje za održavanje izbora, znaju da je kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati glasačke listiće i da je krajnje i kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati ukupni izborni materijal, a da CIK ne može niti jednu tu radnju ni započeti, a kamoli provoditi, ukoliko nema osigurana sredstva za to isključivo iz budžeta -  naveo je Genjac.

Po njegovim riječima, izjašnjenje poslanika u pogledu budžeta i u pogledu osiguranja sredstava za izbore, nije izjašnjenje o podržavanju ili nepodržavanju Izborne komisije ili određenog sastava CIK-a.

- To je naše opredjeljenje u pogledu integriteta izbornog procesa i ukupnih demokratskih procesa u BiH - smatra Genjac.

On je predložio da poslanici glasaju, prije svega, o hitnoj proceduri za koju će, kako je najavio, biti Klub SDA.

- Ukoliko se ne prihvati hitna procedura, predlažem da usvojimo zaključak da Predstavnički dom zadužuje Kolegij da organizira zasjedanje Predstavničkog doma na način da se do kraja sedmice usvoji budžet. Nikakve prepreke u Poslaniku nema - naveo je Genjac.

Poslanik Predrag Kojović (Naša stranka) je kazao da uvažava to da svaki budžet, pa i ovaj, zaslužuje javnu raspravu i da zaslužuje mogućnost da parlament koji ga izglasava ima mogućnost uticanja na njegov sadržaj.

- Ali ovo je jedna od onih situacija u kojoj postoji moralna dilema, odnosno mora se napraviti određeni izbor. Imamo velike strepnje da bi vraćanje budžeta u redovnu proceduru još dodatno dovelo u opasnost održavanje izbora. A poučen mostarskim iskustvom u prethodnih 12 godina, možda smo i preoprezni. Zato ćemo, s obzirom da se radi o budžetu koji je prije svega servisne prirode, služi da podrži institucije države BiH, nema neki razvojni karakter, glasati za hitnu proceduru - najavio je Kojović.

Dodao je da će glasati, iako su nezadovoljni njegovim sadržajem, jer misle da je najvažnija stvar za BiH održavanje lokalnih izbora u novembru.

Poslanička rasprava o zahtjevu Predsjedništva BiH da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku još nije okončana i bit će nastavljena nakon pauze koja je u toku.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Organizovani kriminal u policijskim redovima: U KS-u uhapšeno 17 policijskih službenika zbog korupcije

Četvero preminulo u FBiH, dvoje u RS-u: U BiH još 253 osobe pozitivne na koronavirus, šest preminulo

VIDEO: Koronavirusom zaraženo 26 štićenika i tri uposlenika: Preminula još jedna štićenica Doma za stare osobe u Goraždu

VIDEO: Dvodnevna posjeta Unsko-sanskom kantonu: Cikotić: Pojačat ćemo kontrolu granice prema Srbiji i Crnoj Gori

VIDEO: Za predstojeće lokalne izbore: Naša stranka i SDP u Mostaru potpisali koaliciju

262 nova slučaja: Rekordan broj zaraženih u Grčkoj

Povrijeđeno više osoba: Tri osobe poginule u prevrtanju voza u Škotskoj

Susret 3. kola Premijer lige BiH: Sarajevo teško do pobjede protiv Tuzla Cityja

Pompeo drugog dana posjeta u Europi upozorio da se ne surađuje s Kinom i Rusijom
Tko je Kamala Harris i zašto demokrati kažu da će njezina kandidatura izazvati potres
Troje mrtvih i šestero ozlijeđenih u teškoj željezničkoj nesreći u Škotskoj
Umro je medijski magnat Sumner Redstone, vlasnik CBS-a, MTV-ja, Paramounta...
Asad prekinuo govor pred zastupnicima, pozlilo mu je
U Kini pronašli koronavirus na pošiljci smrznutih škampa iz Ekvadora
Stručnjaci za NY Times: To je glupost, Putin nema nikakvo cjepivo
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 12. kolovoza 2020.
Biden kandidirao Kamalu Harris za potpredsjednicu. Pogledajte što je govorila o njemu
Oslabio dolar
Australski radnik otpušten zbog mema s Hitlerom dobio 200.000 dolara naknade
Muškarac u Mongoliji umro od kuge
Hrvatica mjesec dana ležala mrtva u kući u Italiji, na tlu pronađeni tragovi krvi
Policija u Bjelorusiji pucala na prosvjednike, jedna osoba ranjena
Rusija tvrdi da ima cjepivo protiv koronavirusa, što je s ostalim zemljama?
Obilježava se 20 godina od najveće ruske pomorske tragedije - potonuća Kurska
U Škotskoj vlak izletio s tračnica i zapalio se, stiglo više vozila hitne pomoći
Njemačkim socijaldemokratima raste popularnost, opet su druga najjača stranka
Bolsonaro tvrdi da su priče o Amazonskoj prašumi u plamenu laž
Vođa Ku Klux Klana iz SAD-a se kamionom zabio u prosvjednike, dobio 6 godina zatvora
SVAŠTARIJE

Tri dana nakon poroda umrla aktivistica iz Sarajeva zaražena koronom

Trump napustio konferenciju nakon što mu je novinarka postavila neugodno pitanje

U Parizu od sutra maske obavezne na otvorenom

Avion Air Indije s gotovo 200 ljudi se prepolovio pri slijetanju, najmanje 16 mrtvih

Krenuli protesti u Bejrutu zbog eksplozije, došlo do sukoba s vojskom

Muškarac koji je držao taoce u francuskoj banci predao se policiji

Ovako je izgledao Bejrut prije, a ovako izgleda nakon snažne eksplozije

Golemu eksploziju u Bejrutu uzrokovao je amonijev nitrat. Što je to uopće?

Golema eksplozija u Bejrutu ubila više od 100 ljudi, u luci bile tone opasnog nitrata

VIDEO Dvije snažne eksplozije u Bejrutu, najmanje deset mrtvih