TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Različito mišljenje o usvajanju budžeta po hitnom postupku


Različito mišljenje o usvajanju budžeta po hitnom postupku

Foto: Fena/Harun Muminović
Predstavnički dom  Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Prij˜edlog zakona o Budžetu institucij˜a BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom rasprave o zahtjevu za hitni postupak, zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da ovo nije dobra praksa kod usvajanja, naročito ovakvih zakona.

Navela je da je za nju i njen klub u ovom trenutku neprihvatljivo da prijedlog proračuna razmatraju  po hitnom postupku.

- Smatram da za to nema nikakvih elemenata, na poseban način što su prekršene  odredbe Zakona o finansiranju institucija BiH, konkretno član 7. koji govori da Ministarstvo finansija i trezora, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, mogu dati mišljenje o nacrtu proračuna Parlamentarne skupštine bez mogućnosti njegove izmjene, osim u slučaju kada je nacrt proračuna Parlamentarne skupštine u suprotnosti sa preuzetim obvezama o ograničenjima rashoda ili potrošnje prema zaključenim međunarodnim sporazumima, ili kada nacrt proračuna Parlamentarne skupštine dovodi do proračunske neravnoteže...- navela je Krišto.

Ona je pozvala poslanike da predloženi budžet razmatraju u redovnoj proceduri, a da skrate rokove, ali da ne prihvate hitnu proceduru.

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da je sedmi mjesec tekuće godine, te da je potrošeno više od pola budžeta i onda se kaže da nema ni jedan argument da se prijedlog budžeta razmatra po hitnoj proceduri.

- Samo iz razloga, zato što pojedine političke stranke ne mogu da kontrolišu više Centralnu izbornu komisiju (CIK),  treba sve da propadne. Ako neko ne može da lažira izbore, da ukrade, treba da propadne ova država. Zar ne treba obrnuto da radimo, da stanemo 'ukraj' javašluku. Ovo je davno trebalo da bude po hitnoj proceduri - smatra Helez.

Kaže da „treba redovna procedura samo da ne bismo usvojili budžet gdje je planirano finansiranje izbora“.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte  Dženan Аonlagić je kazao da smo, na žalost, već u drugoj polovini budžetske, odnosno fiskalne 2020. godine, a država i njene institucije se finansiraju prema odluci o privrenom finansiranju, što je ustavno i zakonski moguće, ali suštniski nije dobro.

Po njegovim riječima, itekako ima potrebe da državne institucije dobiju redovan budžet, po hitnom postupku.

- Postoji nekoliko opravdanih razloga zašto bi budžet trebalo razmatrati po hitnom  postupku. Suštinski razlog je što smo već potrošili pola budžetske godine i to je prvi razlog. Drugi razlog je stvaranje finansijskog  okvira državnoj instituciji koja je ovlaštena i zadužena za organizaciju i provođenje izbora, CIK-u BiH - naveo je Аonlagić.

Najavio je da će Klub DF-a podržati da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto je kazala da „nikakva namjera nije, niti intencija, niti mene osobno, niti zastupnika iz HDZ-a BiH, da ne usvojimo proračun, ali da ga usvojimo po zakonskoj proceduri“.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) smatra da nije dobra praksa da se budžet institucija BiH usvaja po hitnom postupku.

- Ne znam zašto se Predsjedništvo opredijelilo za hitni postupak - kazao je Emrić, postavljajući pitanje kako će, ako se usvoji hitni postupak, poslanici ulagati amandmane.

On ističe da je vrlo negativno to da poslanici ne mogu uopće  sudjelovati u postupku donošenje budžeta. Dodaje da su poslanici „dovedeni pred svršen čin i moramo prihvatiti ono što je Predsjedništvo utvrdilo pod izgovorom da moramo imati budžet i da se lokalni izbori moraju održati“.

Poslanik Halid Genjac (SDA) je kazao da je, u konačnici, izjašnjenje u pogledu hitne procedure i usvajanje budžeta, „izjašnjenje o tome da li smo za održavanje općinskih izbora ili nismo“.

- Oni koji prate izborne procese i pripremne radnje za održavanje izbora, znaju da je kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati glasačke listiće i da je krajnje i kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati ukupni izborni materijal, a da CIK ne može niti jednu tu radnju ni započeti, a kamoli provoditi, ukoliko nema osigurana sredstva za to isključivo iz budžeta -  naveo je Genjac.

Po njegovim riječima, izjašnjenje poslanika u pogledu budžeta i u pogledu osiguranja sredstava za izbore, nije izjašnjenje o podržavanju ili nepodržavanju Izborne komisije ili određenog sastava CIK-a.

- To je naše opredjeljenje u pogledu integriteta izbornog procesa i ukupnih demokratskih procesa u BiH - smatra Genjac.

On je predložio da poslanici glasaju, prije svega, o hitnoj proceduri za koju će, kako je najavio, biti Klub SDA.

- Ukoliko se ne prihvati hitna procedura, predlažem da usvojimo zaključak da Predstavnički dom zadužuje Kolegij da organizira zasjedanje Predstavničkog doma na način da se do kraja sedmice usvoji budžet. Nikakve prepreke u Poslaniku nema - naveo je Genjac.

Poslanik Predrag Kojović (Naša stranka) je kazao da uvažava to da svaki budžet, pa i ovaj, zaslužuje javnu raspravu i da zaslužuje mogućnost da parlament koji ga izglasava ima mogućnost uticanja na njegov sadržaj.

- Ali ovo je jedna od onih situacija u kojoj postoji moralna dilema, odnosno mora se napraviti određeni izbor. Imamo velike strepnje da bi vraćanje budžeta u redovnu proceduru još dodatno dovelo u opasnost održavanje izbora. A poučen mostarskim iskustvom u prethodnih 12 godina, možda smo i preoprezni. Zato ćemo, s obzirom da se radi o budžetu koji je prije svega servisne prirode, služi da podrži institucije države BiH, nema neki razvojni karakter, glasati za hitnu proceduru - najavio je Kojović.

Dodao je da će glasati, iako su nezadovoljni njegovim sadržajem, jer misle da je najvažnija stvar za BiH održavanje lokalnih izbora u novembru.

Poslanička rasprava o zahtjevu Predsjedništva BiH da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku još nije okončana i bit će nastavljena nakon pauze koja je u toku.

(1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
Broj novooboljelih manji nego jučer: U BiH 262 nova slučaja koronavirusa, šest osoba preminulo

Pojeftinjenje komercijalnog testiranja: Cijena PCR testiranja u FBiH od subote 140 KM

Nakon pucnjava u Zenici sigurnosna situacija pod kontrolom: ZDK: Pojačane kontrole policije radi sprečavanja krivičnih djela

Na vratima objekta ih dočekala zanimljiva poruka: Policija i inspekcija obišli ilegalni kafić migranata na Ilidži

Najavili okupljanje, traže rješenja: Velika Kladuša: Novi protest građana zbog migrantske krize

Tri modela u razmatranju: Još uvijek upitan način odvijanja nastave u KS-u

Oporavilo se više od 14 miliona osoba: Koronavirusom u svijetu zaraženo više od 21,35 miliona ljudi

Vijeće sigurnosti odlučilo: UN odbacio rezoluciju SAD-a o produžetku embarga Iranu

U prva dva sata nakon otvaranja festivala: SFF: Premijeru filma \'Koncentriši se, baba\' gledalo 14.000 ljudi

VIDEO: Misno slavlje kod Teslića: Procesijom u župi Komušina obilježen blagdan Velike Gospe

U Teksasu majka, otac i dvije kćeri umrli od korone u razmaku od mjesec dana
Utrka za cjepivom vrijedna milijarde dolara
Washington zaplijenio iransku naftu namijenjenu Venezueli
Američka pošta upozorava na rizike dopisnog glasanja
Pompeo: Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog SAD-a o produženju embarga Iranu
U Brazilu 50.644 novozaraženih, u svijetu zaraženo više od 21 milijuna ljudi
Hezbolah kaže da će Izrael platiti ako stoji iza eksplozije u Bejrutu
U Bjelorusiji uhićena 32 ruska plaćenika koja su htjela destabilizirati tu zemlju
Tisuće Albanaca zapele na grčkoj granici zbog koronavirusa, neki čekaju već tri dana
Ribari tuže Nestle u Francuskoj, u rijeci pored tvornice uginule tone riba
U Sudanu eksplodiralo skladište oružja koje se nalazi u stambenoj četvrti
EU priprema sankcije protiv Bjelorusije zbog nasilja nad prosvjednicima
Najnovije ankete: Brazilski predsjednik Bolsonaro popularniji nego ikad
Putin zatražio sastanak UN-a o iranskom pitanju: "Situacija se pogoršava"
Talijanski mediji: Hrvat u Italiji izazvao požar i čekićem razbijao prozore na kafiću
Njemačka će zbog korone proglasiti gotovo cijelu Španjolsku riskantnom zemljom
Trumpov mlađi brat hospitaliziran u New Yorku
Mladić u SAD-u ubio 5-godišnjaka koji se igrao pored njegove kuće
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 14. kolovoza 2020.
Bill Gates: Spašavam živote, a antivakseri me optužuju da ubijam
SVAŠTARIJE

Respiratori Srebrne maline upotrebljivi za liječenje pacijenata

Počinje prvi online Sarajevo Film Festival

Britanija uvela karantenu za ulaske iz Francuske, Pariz najavio recipročne mjere

Ruska vakcina nova prilika za političke nesuglasice u BiH?

U junu kroz hrvatske aerodrome prošlo 94,7 posto manje putnika

Studija otkrila da je oko 3,4 milijuna ljudi u Engleskoj imalo koronavirus

Turska počela potragu za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju

Stotine ljudi umrle su zbog lažnih informacija o koronavirusu

U Sarajevu ubijen muškarac i ranjena žena, nisu imali nikakve veze s ubicama

Tri osobe poginule u prevrtanju voza u Š kotskoj