TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Principi prijedloga budžeta BiH upućeni na usaglašavanje Kolegiju


Principi prijedloga budžeta BiH upućeni na usaglašavanje Kolegiju

Foto: Fena/Harun Muminović
Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatran u provom čitanju, upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje. 

Naime, za predloženi zakon glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.   

S obzirom na to da je postojala opšta, ali ne i entitetska većina glasova poslanika,  predloženi zakon upućen Kolegiju doma na usalašavanje.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je tokom disusije postavio pitanje šta je s migrantskom krizom, ima li migrantske krize u BiH, gdje su sredstva za migrantsku krizu?

- Zašto nismo sagledali tu cjelokupnu situaciju, pa uvrstili minimalna neophodna sredstva za saniranje šteta migrantske krize? Pozdravljam prepoznavanje ekonomskih šteta u privredi i devastaciji privrede zbog krize izazvane Covidom-19 - naveo je Emrić.

Dodao je da je to vrlo pohvalno i ti napori su jako pohvalni i „ta 42 miliona KM nisu nešto, ali je dobra poruka i treba ih usmjeriti u pravom smijeru“.

Kaže da ima primjedbu na to što nema jasne projekcije i nema osnove kako će se ta sredstva utrošiti, ali mu je drago i pozdravlja da je to prepoznato i da takva poruka ide sa državnog niva“.

- Ali, zašto takva poruka ne ide i za migrantsku krizu, jer znamo da su u Unsko-sanskom kantonu građani već više od tri godine suočeni s vrlo teškim posljednicama migrantske krize i da budžet USK to ne može podnijeti - istaknuo je Emrić.  

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da se dugo čekao ovaj budžet, te da su ga pola potrošili, a nisu ga usvojili.

On je, između ostalog, kazao da u budžetu, u Ministarstvu odbrane, nije primjetio da se prati ANP, odnosno Akcioni nacionalni program.

- Bilo smo svjedoci, kada se usvajao ANP, da su bile izjave 'evo nas u NATO paktu', 'ovo je veliki iskorak ka NATO-u'. U ovom budžetu je trebalo biti planirano za Oružane snage, za opremu. Pola godine je prošlo. Ovdje je trebalo nekoliko stotina miliona biti planirano da pratimo NATO standarde - smatra Helez.

Poslanica Mira Pekić (PDP) je kazala da je, po njenom mišljenju, budžetska rezerva trebala da bude manja, budžet je trebao da bude manji i dio finansiranja od PDV-a je trebao da bude manji, da ostane na nivou od 750 miliona KM.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da svaki budžet oslikava politiku jedne vlasti.

- Ovaj budžet šalje dvije poruke: da će i dalje raditi svako za sebe i, kada bi se morao kratko opisati ovaj budžet, rekli bi 'drži vodu dok majstori odu' - kazao je Magazinović.

Dodao je da bi bilo korektno da ministar finansija odgovori na pitanja kolege Heleza vezano za ANP.

- Najmanje što očekujemo jeste da kroz budžet vidimo taj put u NATO. Možda ga mi ne znamo čitati. Ali hajde nam vi recite koje su to aktivnosti koje su predviđene ovim budžetom, a odnose se na sve ono što ste nas ubjeđivali vezano za ANP i NATO - kazao je Magazinović.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da je ovaj budžet jedan minimum kompromisa koji se mogao postići da bi došli do izbora u Mostaru, da bi došli lokalnih izbora u BiH.

- Jer je očigledno da je mnoštvo prepreka postavljeno pred institucije BiH, da bi došli uopće u situaciju da se organiziraju lokani izbori. To je jedini motiv zbog kojeg bi ja danas podržao budžet institucija BiH - naveo je Mehmedović.

Poslanica Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) je kazala da je pohvalno što se vidi da su bila određena smanjenja na pojedinim pozicijama, „kako bismo osigurali sredstva za sanaciju posljednica pandemije Covid-19“.

Po njenim riječima, 42 miliona KM sigurno nije dovoljno, ali pitanje svih pitanja će biti kriteriji na osnovu kojih će se i kome ova sredstva dodjeljivati.

Marinković-Lepić  smatra da je u ovom budžetu, na pojedinim stavkama moglo biti još umanjenja, a prije svega na putnim troškovima.

Poslanik Mirko Šarović (SDS) je kazao da je očito da se ovaj budžet za 2020. godinu, s obzirom na ukupan ambijent, donosi na takav način da vjerovatno kod svakog od poslanika iziskuje osjećaj ili potrebnu neke veće tolerancije i „neće se pretresati kao što bi inače bilo uobičajeno u nekoj normalnoj proceduri, sa normalnom amandmanskom fazom“.

Naglasio je da je, posebno za poslanike koji dolaze iz RS, pitanje povećanja budžetskog okvira uvijek posebno pitanje, ali vidi da to ovaj put ne izaziva bilo kakvu reakciju.

Poslanica Alma Čolo (SDA) je kazala da joj se čini da je ovaj budžet nešto što je realno i ostvarivo.

Dodala je kako shvata da je teško natjerati budžetske korisnike da smanje svoje zahtjeve, „i to je borba uvijek kada se pravi budžet“.

- Pogledala sam prošlogodišnji budžet za svakog budžetskog korisnika i budžet koji je predložen za ovu godinu. Vidjela sam da 75 posto budžetskih korisnika ima smanjen budžet u odnosu na budžet prethodne godine. Po meni je to dobro. Znači da su se ljudi prilagodili finansijskoj situaciji u ovoj godini i uslovima pandemije i smanjili su sredstva koja su eventualno planirali u ovoj godini da potroše - kazala je Čolo.  

Poslanica Sanja Vulić (SNSD) je kazala da je raduje, "a što određene kolege nervira, jeste činjenica da nema tih novaca za NATO".   

Poslanička rasprava o principima predloženog budžeta je okončana i uslijedit će glasanje o njemu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je podsjetio poslanike da je nacrt budžeta krajem marta dostavljen Predsjedništvu BiH, ali da je Predsjedništvo početkom aprila zadužilo Vijeće ministara BiH da ponovo razmotri nacrt budžeta, te da ga prilagodi novonastalim izvanrednim okolnostima, koje su u međuvremenu nastupile.

Po njegovim riječima, od tada je Ministarstvo finansija je krenulo u tehničku izradu budžeta, odnosno u izradu potpuno novog budžeta koje je uključivalo analizu svih budžetskih korisnika, rukovodeći se nekim principima da se umanjuje sve ono što se može umanjiti, „pri tom poštujući odredbe zakona koje se odnose na RAK, Ured za reviziju, Parlamentarnu skupštinu, gdje ono što je utvrđeno od njih mi automatski uklapamo u proračun“.   

Bevanda je kazao da je Vijeće ministara BiH u junu utvrdilo nacrt budžeta, nakon čega je on 23. juna 2020. dostavljen Predsjedništvu BiH.

Podsjetio je da Predsjedništvo BiH na sjednici  26. juna usvojilo prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2020 .

- Izmjena u odnosnu na dostavljeni nacrt prema Predsjedništvu je izmjena koja se odnosi na umanjenje kapitalnih izdataka kod Parlamentarne skupštine BiH za iznos 754 tisuće maraka - kazao je Bevanda, napominjući da je proračun za 2020. godinu pripreman na temelju Globalnog okvira fiskalne bilance, koji je usvojen u decembru 2019. godine.

Nakon obraćana ministra Bevande uslijedila je poslanička rasprava o predloženom budžetu.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Prij˜edlog zakona o Budžetu institucij˜a BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu. OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
U toku potraga za roditeljima: Živinice: Policija pronašla novorođenče u torbi

Broj novooboljelih manji nego jučer: U BiH 266 novih slučajeva koronavirusa, šest osoba preminulo

Pojeftinjenje komercijalnog testiranja: Cijena PCR testiranja u FBiH od subote 140 KM

Najavili okupljanje, traže rješenja: Velika Kladuša: Novi protest građana zbog migrantske krize

Na vratima objekta ih dočekala zanimljiva poruka: Policija i inspekcija obišli ilegalni kafić migranata na Ilidži

MUP RS-a im nije dozvolio protestnu šetnju: Platforma za progres održala mirni protest u Banjoj Luci

Tri modela u razmatranju: Još uvijek upitan način odvijanja nastave u KS-u

Vakcinisanje će početi krajem ovog mjeseca: Rusija pokrenula proizvodnju vakcine protiv Covid-19

VIDEO: Misno slavlje kod Teslića: Procesijom u župi Komušina obilježen blagdan Velike Gospe

U prva dva sata nakon otvaranja festivala: SFF: Premijeru filma \'Koncentriši se, baba\' gledalo 14.000 ljudi

Rasprodani vlakovi i avioni, Britanci pojurili kući da izbjegnu karantenu
Washington traži transparentnu istragu o eksploziji u Bejrutu, stiže i FBI
Četvero radnika u Rusiji poginulo dok su rušili zgradu
Surfer u Australiji spasio suprugu od morskog psa, izudarao ga dok je nije pustio
Kremlj uvjeren u brzo rješenje krize u Bjelorusiji
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
Putin razgovarao s Lukašenkom u jeku prosvjeda u Minsku
Južna Koreja postrožuje mjere borbe protiv koronavirusa
U Teksasu majka, otac i dvije kćeri umrli od korone u razmaku od mjesec dana
Utrka za cjepivom vrijedna milijarde dolara
Američka pošta upozorava na rizike dopisnog glasanja
Washington zaplijenio iransku naftu namijenjenu Venezueli
Pompeo: Vijeće sigurnosti odbacilo prijedlog SAD-a o produženju embarga Iranu
U Brazilu 50.644 novozaraženih, u svijetu zaraženo više od 21 milijuna ljudi
Hezbolah kaže da će Izrael platiti ako stoji iza eksplozije u Bejrutu
U Bjelorusiji uhićena 32 ruska plaćenika koja su htjela destabilizirati tu zemlju
Tisuće Albanaca zapele na grčkoj granici zbog koronavirusa, neki čekaju već tri dana
Ribari tuže Nestle u Francuskoj, u rijeci pored tvornice uginule tone riba
U Sudanu eksplodiralo skladište oružja koje se nalazi u stambenoj četvrti
EU priprema sankcije protiv Bjelorusije zbog nasilja nad prosvjednicima
SVAŠTARIJE

Respiratori Srebrne maline upotrebljivi za liječenje pacijenata

Počinje prvi online Sarajevo Film Festival

Britanija uvela karantenu za ulaske iz Francuske, Pariz najavio recipročne mjere

Ruska vakcina nova prilika za političke nesuglasice u BiH?

U junu kroz hrvatske aerodrome prošlo 94,7 posto manje putnika

Studija otkrila da je oko 3,4 milijuna ljudi u Engleskoj imalo koronavirus

Turska počela potragu za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju

Stotine ljudi umrle su zbog lažnih informacija o koronavirusu

U Sarajevu ubijen muškarac i ranjena žena, nisu imali nikakve veze s ubicama

Tri osobe poginule u prevrtanju voza u Š kotskoj