TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Koliko je uspješan novi način rada Opće bolnice u Sarajevu?


Koliko je uspješan novi način rada Opće bolnice u Sarajevu?

Stanje u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' nije idealno, ali svakako mnogo je bolje otkako je, prije dva mjeseca, počela primjenjivati novi način rada. Ovaj režim podrazumijeva 24-satni rad Urgentnog centra, s ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa. U tom periodu više od 50 hiljada ljudi je dobilo medicinsku pomoć. 


videoprilog Maje Popović (Federacija danas)


Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Ismet Gavrankapetanović izjavio je danas da je ta ustanova osvarila impozantne rezultate u protekla dva mjeseca i da posebno raduje činjenica da je to učinjeno u jeku pandemije COVID-19.

U Sarajevu je danas održana press konferencija o radu i učinku uvođenja novog načina rada, te ostalim aktuelnostima vezanim za rad Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Konferenciji su prisustvovali i premijer kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar privrede koji obnaša i privremenu dužnost ministra zdravstva KS Draško Jeličić.

Zahvalivši se prisutnima, Gavrankapetanović je kazao da je dužan posebnu zahvalnost izraziti marljivim kolegama koje su iznijele veliki teret i napravili važne rezultate.

“S obzirom da smo imali situaciju sa koronom, htjeli smo da pokažemo situaciju u Kantonu Sarajevo jer nas je sve brinulo što je zdravstveni sistem mjesecima bio zatvoren i mi smo na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva i Vlade KS od 17. jula krenuli sa novim režimom rada. Moram reći da sam i ja lično iznenađen ovolikim dolaskom pacijenata i potrebama građana za medicinskom uslugom“, kazao je Gavrankapetanović.

Ističući kako je u proteklom periodu u Opću bolnicu došlo i medicinsku uslugu zatražilo blizu 51.000 ljudi, Gavrankapetanović je kazao da su svi oni dobili adekvatnu uslugu i da je to najbolji pokazatelj potrebe otvaranja bolnice na način kako smo to i uradili.

“Vidjet ćete krivulju, u najtežoj situaciji pandemije u Kantonu Sarajevo naš rad i otvaranje bolnice je koincidiralo sa najtežom situacijom po broju oboljelih. Zato je trebalo imati srce ovih zdravstvenih radnika da se ovo postigne“, kazao je Gavrankapetanović.

Opća bolnica trenutno upošljava ukupno 739 radnika, uključujući 577 zdravstvenih i 162 nezdravstvena radnika, a Gavrankapetanović je kazao da bolnica trenutno ima 138 specijalista i 45 specijalizanata te je dodao kako se nada da će Vlada KS imati dodatno sluha za angažman dodanih mladih specijalizanata.

Od početka godine u Opću bolnicu je zaposleno ukupno 113 novih radnika, među kojima je i 15 specijalizanata.

Ukupan broj pruženih usluga u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici se popeo na 198.414, a kupan broj pregleda preko Urgentnog centra je 5.826, što je 95 takvih pregleda po danu.

Ukazujući kako je u protekla dva mjeseca u Općoj bolnici izvršeno više od 1.170 hitnih, ambulantnih i elektivnih operativnih zahvata, Gavrankapetanović je kazao da je Opća bolnica jedna manja gradska bolnica sa 353 bolničke postelje.

Dnevno je Opća bolnica u prosjeku primala 25 na bolničko liječenje, odnosno u protekla dva mjeseca primila je 1.546 pacijenata.

“Ovo su razlozi zašto smo vas pozvali jer rezultati su impozantni i nama“, kazao je Gavrankapetanović i dodao da je najzanimljivije da je u piku pandemije, kada je sistem bio skoro u potpunosti zatvoren, Opća bolnica otvorena i počela novi režim rada.

U julu je za 42 posto ostvaren rast broja pregleda u Općoj bolnici u odnosu na broj pregleda u julu prošle godine, a Gavrankapetanović je kazao da je takav trend bio i u augustu.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić koji je istakao da su predstavljeni rezultati Opće bolnice više nego ohrabrujući te je dodao da je u stalnom kontaktu s direktorom bolnice i resornim ministrom i da tragaju za novim rješenjima za podršku tom kolektivu.

“Čestitam na odličnim rezultatima. Vidjeli smo da je blizu 200.000 medicinskih usluga pruženo za više od 50.000 građana za 60 dana. Vidjeli smo i da je bilo oko 6.000 prijema na Urgentno odjeljenje i to su sve rezultati koji govore da je bolnica veoma otvorena za građane i ispred njenog osnivača Kantona Sarajeva mogu izraziti svu zahvalnost“, kazao je Nenadić.

On je najavio podršku Vlade KS-a za jačanje zdravstvenog sektora uopće te je dodao da je već odobren prijem novih radnika za Opću bolnicu. Kazao je i da se na Općoj bolnici otvara izolatorij koji će ojačati kapacitete infektološkog odjela.

Ministar privrede i privremeni vršilac dužnosti ministra zdravstva Kantona Sarajevo Jeličić je kazao kako je silom prilika imenovan na čelo kantonalnog Ministarstva zdravstva, a da mu je prevashodna zadaća briga za privredu i privrednike za koje je to resorno ministarstvo donijelo niz mjera podrške u jeku pandemije.

“Nastojat ću da i ovu novu zadaću obnašam na način da ispoštujem postulate medicine. Slažem se sa premijerom kada je riječ o neophodnosti nastavka podrške zdravstvu. Htio bih da istaknem da je Zavod za zapošljavanje osigurao dodatna sredstva za zapošljavanje medicinskih radnika. Tako ćemo za narednih šest mjeseci omogućitii zaposlenje još 108 zdravstvenih radnika“, kazao je Jeličić.

Ističući kako su svi svjesni da bolnice i slične ustanove moraju imati rezervne ljudske kapacitete kako bi se preduprijedili problemi u jeku pandemije, Jeličić je kazao da je izuzetno ponosan što može reći da je uvijek dobio adekvatnu medicinsku uslugu kada god mu je kao građaninu trebala.

A na pres-konferenciji govorilo se i o respiratorima. Zenički infektolog i ljekar Ednan Drljević kazao je da je jučer stigao kontingent pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u kome su bila i dva respiratora, ali kako je pregledom utvrđeno da nisu upotrebljivi za tretiranje pacijenata koji su oboljeli od virusa COVID-19.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
1.586 novozaraženih: Od posljedica koronavirusa u BiH preminulo 36 osoba

VIDEO: U protekla 24 časa nije bilo smrtnih ishoda: 367 novozaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevu

Prije pola godine uvezeni iz Kine: Na KCUS stigli respiratori \'Srebrene maline\'

Potraga koja je trajala cijelu noć nastavljena i jutros: Nestao Senijad Lakača, sudski policajac iz Bugojna

VIDEO: Kolegij Skupštine zakazao online sjednicu za sutra: Otkazana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FOTO: \'Zavidimo onima koji su u migrantskom centru\': Izbjegli i raseljeni u vlastitoj državi

Ana Brnabić predstavila ekspoze: Počela sjednica Skupštine Srbije o izboru nove Vlade

Saopšteno iz WHO-a: Gotovo tri miliona slučajeva koronavirusa u jednoj sedmici

Za suočavanje s najtežom olujom u posljednjih 20 godina: U Vijetnamu mobilizirano 250.000 vojnika

Joeu Bidenu prednost u anketama: Trump doveo u pitanje integritet američkih izbora

Oluja u Vijetnamu potopila dva broda, nestalo 26 ribara
Charlie Hebdo objavio karikaturu Erdogana. Turska bijesna: "Ništa im nije sveto"
Egipatski imam želi kriminalizaciju djela protiv muslimana
Još šest dana do izbora u SAD-u: Trump održava skupove u Arizoni, Biden u Delawareu
Lavrov: Rusija se odlučno protivi reviziji Daytonskog sporazuma
Pompeo: Kineska komunistička partija je predator
VIDEO Melania Trump: Mediji su o mom mužu stvorili sliku koju ne prepoznajem
Indija blizu 8 milijuna zaraženih koronom, u Iranu rekordan broj smrtnih slučajeva
Šest dana uoči izbora u SAD-u glasalo preko 70 milijuna ljudi
Hongkonški aktivist priveden kod američkog konzulata, htio je tražiti azil
Kina javlja o najviše slučajeva koronavirusa u zadnja dva mjeseca, imaju ih 42
Trump doveo u pitanje integritet američkih izbora
U Sredozemnom moru svake godine završi preko 200 tisuća tona plastike
Nikaragva donijela zakon o lažnim vijestima, oporba i mediji ga kritiziraju
Joeu Bidenu velika prednost u novoj anketi
Bloomberg donirao još 15 milijuna dolara za Bidenovu kampanju
Hakirana web stranica Trumpove kampanje
U sjedištu UN-a otkazani svi fizički sastanci nakon pet slučajeva zaraze
Američke kršćanske grupe dale milijune za borbu protiv LGBT-a i pobačaja u Europi
Vođa seks-kulta iz SAD-a dobio 120 godina zatvora
SVAŠTARIJE

Trump doveo u pitanje integritet američkih izbora

Hakirana web stranica Trumpove kampanje

NASA potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca

Erdogan i Macron zaratili oko islama, Francuska povlači veleposlanika

Vahidin svjedoči o svojoj borbi protiv koronavirusa

Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

Policija zaustavila oca i sina, njih dvojica pogledali zadnje sjedalo i ostali u šoku

CNN-ova anketa: Biden je pobijedio u finalnoj debati

Trump ili Biden - tko je više lagao u debati?

Tri kosmonauta se vratila na Zemlju