TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Džaferović se obratio na posebnoj sesiji Generalne skupštine UN-a


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na posebnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija upriličenoj povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića, kao i drugih šefova država i vlada zemalja članica UN-a, emitovano je u sali Generalne skupštine UN-a, uz prisustvo generalnog sekretara Antónia Guterresa, predsjedavajućeg Generalne skupštine Volkana Bozkira i stalnih predstavnika svih država članica u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedavajući,

Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,

Čast mi je što se u ime Bosne i Hercegovine obraćam na ovoj posebnoj sesiji organiziranoj povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije utemeljene su krajem Drugog svjetskog rata iz potrebe da se takvo zastrašujuće iskustvo nikada više ne ponovi.

Narušavanja teritorijalnog integriteta država kroz vojnu agresiju, pokušaj istrebljenja čitavih naroda, te uspostavljanje svjetskog poretka utemeljenog na principu dominacije i gole sile, predstavljale su pojave koje su dovele do najveće destabilizacije čovječanstva i najvećih masovnih zločina počinjenih u modernoj historiji.

Jedini način da se spriječi ponavljanje tih monstruoznih stvari bilo je da se sve države svijeta obavežu da postupaju u skladu s pravilima. Poveljom Ujedinjenih nacija, kao jedinstvenim pravnim aktom u historiji čovječanstva, striktno je zabranjeno narušavanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti suverenih država, naloženo je poštivanje dostojanstva čovjeka i njegovih temeljnih prava, te je propisano da svjetski poredak, umjesto na principima dominacije i sile, bude utemeljen na principima ravnopravnosti svih država i njihovoj saradnji.

Poveljom Ujedinjenih nacija utemeljena su i tijela UN-a, kao mehanizmi koji imaju obavezu da provode i zaštite principe Ujedinjenih nacija, štiteći na taj način sigurnost i prava milijardi ljudskih bića širom svijeta.

Nakon osnivanja Ujedinjenih nacija, uistinu se nikada nije ponovio sukob takvih razmjera kakvi su bili Prvi i naročito Drugi svjetski rat. Međutim, u proteklih sedam i po decenija ponovio se ogroman broj oružanih sukoba koji su imali devastirajuće posljedice. Čak i u ovome trenutku, dok se održava ova Generalna skupština Ujedinjenih nacija, ljudi u kriznim žarištima širom svijeta strahuju za svoje i živote svojih porodica, sanjajući mir i sigurnost.

U značajnom broju slučajeva, Ujedinjene nacije nisu iskoristile sve mehanizme i kapacitete koje su imale kako bi zaustavile ove devastirajuće ratove. Najčešći razlog tome je bio nedostatak konsenzusa ili nedovoljna odlučnost njenih najutjecajnijih članica. Takav odnos je iskusila i Bosna i Hercegovina, jer su Ujedinjene nacije mogle i morale spriječiti genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i Žepa. Greške načinjene od strane UN-a priznao je i tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Anan, kazvaši da će taj neuspjeh zauvijek progoniti historiju Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije u budućnosti moraju nastaviti težiti očuvanju mira i međunarodne sigurnosti, kao svom temeljnom zadatku.

Iako jeste najvažnija, očuvanje mira i sigurnosti nije jedina misija UN-a. Zaštita čovjekovog dostojanstva i njegovih temeljnih prava, održavanje pravde i vladavina prava, te društveni progres i ravnomjeran razvoj predstavljaju također esencijalne obaveze UN-a, čineći sam UN svrsishodnim i u svim područjima koja ne spadaju u red kriznih žarišta.

Čovječanstvo ima zajedničku sudbinu, a različiti problemi se neprestano prepliću, pa ratovi i destabilizacija na jednom kraju svijeta mogu vrlo lako izazvati socijalne probleme na drugim krajevima svijeta, a najbolji primjer toga jeste gorući problem masovnih migracija. To znači da imamo ne samo moralnu obavezu, već i zajednički interes i korist od rješavanja problema koji nas se, na prvi pogled, direktno ne tiču. Vitalni interes svakog čovjeka je zaštita ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, kontrola naoružanja, borba protiv siromaštva i klimatskih promjena bilo gdje u svijetu. Sve što je danas problem nekog drugog već sutra može biti i naš problem, i obratno.

Zbog svega navedenog, Ujedinjene nacije i u 21. stoljeću predstavljaju najbolji okvir za rješavanje globalnih pitanja, potvrđujući svoj nezamjenjivi značaj za čovječanstvo.

Bosna i Hercegovina daje punu podršku razgovorima o reformama sistema UN-a, radi njegovog unapređenja, ali kada je u pitanju njegova inicijalna misija ona ostaje jednako važna i danas, te zaslužuje apsolutnu podršku.

Čovječanstvo u ovome trenutku ne gaji toliko strepnje kao 1942. kada je 26 zemalja potpisalo prvu Deklaraciju Ujedinjenih nacija, niti gajimo toliko nade kao 1945. kada je usvojena Povelja Ujedinjenih nacija, ali zasigurno čovječanstvo ima više nego ikad ranije potrebu a lično mislim i snage da dosegne svoj konačni cilj a to je univerzalna sigurnost i prosperitet za svako ljudsko biće“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovat će i na općoj debati 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koja će također biti organizirana u istom formatu.OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Analizirano 627 uzoraka: U KS 169 novozaraženih, četiri osobe preminule

Veliki broj zdravstvenih radnika zaražen Covidom-19: Zatvara se Interni odjel bolnice fra. Mato Nikolić u Novoj Biloj

Sumnja na prodaju vozačkih ispita: MUP USK vrši pretres u Ministarstvu obrazovanja

Davor Gaj danas će biti predat Tužilaštvu KS: Predložen jednomjesečni pritvor za Almira Čehajića Batka

Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara BiH o stanju u oblasti migracija u BiH

Rekordan broj i u Sloveniji: U Hrvatskoj 1.563 novozaraženih, preminulo 13 osoba

Događaj bi mogao proći u atmosferi visoke napetost: Večeras posljednja debata Trumpa i Bidena prije izbora

Njemačka ima preko 10.000 slučajeva u 24 sata: Francuska prešla milijun zaraženih

\'Spriječiti prijetnje koje predstavlja\': SAD odredio još šest kineskih medijskih tvrtki kao strane misije

Sjećanja na virus su joj mutna: 99-godišnjakinja pobijedila covid-19 i vratila se igricama

Tinejdžer koji je odrubio glavu profesoru u Parizu bio u kontaktu s džihadistom
Češka i Poljska imaju nove rekordne brojeve zaraženih
Imenovanje konzervativne sutkinje u američki Vrhovni sud je sve izglednije
Iznenadna presica FBI-ja i NSA: Rusija i Iran se probali umiješati u američke izbore
Uginula Kilaguni, najstariji nosorog na svijetu
Večeras je zadnja debata Trumpa i Bidena prije izbora
99-godišnja Španjolka preboljela koronu
Francuska prešla milijun zaraženih, u Njemačkoj rekordan broj novih slučajeva
Rezultati istrage: U australskim domovima za starije oko 50 seksualnih napada tjedno
Dolar pao treći dan zaredom
Američki šef diplomacije kaže da su stavili još šest kineskih medija na crnu listu
Britanija zabranjuje ulazak građanima EU koji su osuđeni na više od godine zatvora
Jak potres u moru kod Grčke
David Attenborough: Koronavirus prijeti borbi protiv klimatskih promjena
Umro volonter u testiranju Oxfordovog cjepiva: "Umrli nije bio cijepljen"
Trumpov odvjetnik: Na laptopu Bidenova sina našao sam slike maloljetnih cura
Obama će umjesto Bidena nastupiti na jednom od posljednjih predizbornih skupova
Putin: Rusija ne planira lockdown unatoč velikom broju umrlih
VIDEO Dvoje poginulih nakon eksplozije plina u Londonu
Njemački ministar zdravstva ima koronu
SVAŠTARIJE

Pariz: Uhapšene dvije osobe zbog napada na dvije muslimanke

Britanija zabranjuje ulazak građanima EU koji su osuđeni na više od godine zatvora

"Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi"

Almir Čehajić Batko predat u nadležnost Tužilaštva KS

Tijekom iduće debate Trumpa i Bidena isključivat će se mikrofoni

Biden u izbornom programu najavljuje jači angažman SAD-a u BiH

Kolorizirane fotografije kao prikaz strave robova u SAD-u

U KS-u 172 novozaraženih koronavirusom, jedan smrtni slučaj

Francuska: Nastavniku odsječena glava, policija ubila napadača

Sarajlije od jutros s maskama i na otvorenom