TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Fotografijama predstavljaju podvodni svijet jezera Kop


Fotografijama predstavljaju podvodni svijet jezera Kop

Izvor: AA

Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca godinama bilježi fascinantne prizore podvodnog svijeta u jezeru Kop nedaleko od Tuzle.

Zahvaljujući svojim fotografijama ljepota ovog jezera dočarana je publici širom BiH i regiona. Eko-ronilačka grupa iz Lukavca okuplja invalide svih kategorija, ali i omladince koji su željni istraživanja. 

Osnovani su 2011. godine i od tada svake godine postižu sve bolje rezultate na takmičenjima u podvodnoj fotografiji. Predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida je Bilal Šarić, koji je 80 postotni ratni vojni invalid. Ostao je 1994. godine bez desne noge i sa značajnim oštećenjima lijeve noge. Ipak, to ga nije pokolebalo da se okuša u ronjenju, a jezero Kop, kako kaže, preronio je uzduž i poprijeko.

Inače, članovi grupe su angažovani na eko-akcijama, u potrazi za utopljenicima i kada dođe do elementarnih nepogoda. 

"Jezero Šićki Brod je specifično po svojoj bistrini i bogastvu biljnog i životinjskog svijeta što se svakako može vidjeti na fotografijama koje smo napravili u prethodnom periodu. Ono što ovo jezero posebno karakteriše je bistrina vode. U ljetnjem periodu vidljivost u jezeru je do sedam metara dubine što je svakako posebno za uslove kada je riječ o jezerima. Ronili smo na prostorima BiH, Srbije i Hrvatske, ali ovakvu bistrinu jezera nismo nigdje zatekli. Tokom takmičenja koja mi organizujemo u podvodnoj fotografiji, to su većinom takmičenja u septembru mjesecu, imali su priliku i naše kolege iz BiH i susjednih zemalja da učestvuju i da se zadive samom bistrinom vode, ali i bogastvom biljnog i životinjskog svijeta“, kaže Šarić. 

Ljepota jezera Kop se može spoznati samo kada se zaroni u bistru vodu. Prilaz jezeru je loš i to odaje jednu sliku sveopšteg sivila, ali svi oni koji su imali priliku da rone zadivljeni su biljnim i životinjskim svijetom koji su vidjeli.

Maksimalna dubina jezera je 35 metara, a prema riječima Šarića biljni i životinjski svijet obitava do dubine od četiri metra. Ispod četiri metra pada temperatura, a na samom dnu iznosi šest stepen Celzijusa. Iako je bez noge, Šarić gotovo svakodnevno na leđima nosi tešku ronilačku opremu. 

"Kompletna ronilačka oprema je izuzetno teška. Osim odjela koje štiti od pothlađivanja, tu je ronilačka boca koja je izvor zraka i koja omogućava boravak pod vodom, ona je nekih 15 do 20 kilograma težine. Osim toga nosi se da bi se poništila pozitivna plovnost ovih neoplinskih odjela negdje osam do deset kilograma olova. Uz svu težinu odjela otprilike imamo 35 do 40 kilograma opreme. Nosimo pored toga i fotoaparate sa podvodnim kućištima kojim fotografišemo sve pod vodom“, ističe Šarić. 

Korist od bavljenja ronjenjem je višestruka. Osobe sa invaliditetom su mobilnije, u dobroj su kondiciji. Međutim teško je pojedince iz pasivnog stanja pokrenuti i dovesti na ronjenje jer se mnogi od njih plaše ovog sporta koji je, prema riječima Šarića, izuzetno siguran ako se poštuju sve preporuke i procedure. 

"Ono što se može jednom riječju kazati je da sport kojim se mi bavimo ima takav uticaj na nas da nam ne trebaju lijekovi. Nismo podložni nekim većim stresovima. To znači da kroz ovaj sport se kompletno psihofizički rasterećujemo od svakodnevnih problema, odnosno problema kojih imamo na poslu ili kod kuće. Ovo je odličan način za rehabilitaciju i postizanje motoričkih sposobnosti kod ljudi sa oštećenjima gornjih i donjih ekstremiteta. Ali, i podiže samu kvalitetu života osoba sa invaliditetom i dokazuje da osobe sa invaliditetom mogu postizati izvanredne sportske rezultate na polju ronilaštva i svih drugih sportova kojima se bavimo“, navodi Šarić.

Ronjenje je odličan način za rehabilitaciju. Spoznao je to i Elvir Mahmutović, koji je izgubio desnu ruku i koji sa lijevom rukom u podvodnoj sportskoj fotografiji bilježi vrhunske rezultate. 

"Vidite u suštini svi su aparati pravljeni na neki način za dešnjaka. Svako je okidanje na desnoj strani, zumiranje, sve su pravili za dešnjake. Mi sa lijevom rukom, odnosno koji smo ostali samo sa lijevom rukom, vrlo teško možemo raditi i zato smo ga morali prepraviti. Pravili smo neke poluge kojima ćemo te komande prebacivati na lijevu stranu. Vidjet ćete na našim aparatima kako smo mi to uradili da bih mogao ja lijevom rukom da slikam morao sam prebaciti te nekakve poluge na lijevu stranu da bi se moglo okidati“, kaže Mahmutović. 

Za jezero Kop se vežu i neke od tragedija. Posljednjih nekoliko godina bilo je utopljavanja pojedinaca, ali Mahmutović ističe kako jezero poznaje kao svoj dlan i da utapanja nemaju veze sa pričama o nekim strujama. 

"Mi smo sve prešli u ovom jezeru. Što se tiče jezera i virova u jezeru toga ovdje nema. Utapanja koja su bila na ovom jezeru dolaze najvjerovatnije od nagle promjene temperature ili ovi koji skaču u vodu naglo mijenjaju temperaturu ili su neplivači koji su išli na daskama pa su spali u vodu. Što se tiče virova, smatram zajedno sa svojim kolegama da može doći do vira jedino u situaciji da se od neke serpentine odlomi dio, a da u toj situaciji neko negdje bude na površini vode pa da ga povuče. Ali to je situacija kao da vam avion padne na glavu“, zaključuje Mahmutović.

Poziva sve one koji imaju dobru volju da se pridruže Eko-ronilačkoj grupu invalida iz Lukavca jer sigurno neće zažaliti. OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Zaključci Vlade KS-a i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva: Dio objekta ŽŠC-a stavlja se u funkciju privremenog izolatorija

Potvrđen 1.265 novi slučaj zaraze koronavirusom: Od posljedica koronavirusa u protekla 24 sata deset preminulih

10 od 17: Regije u Španiji pozivaju na uvođenje policijskog sata

Kancelarka: Merkel ponovila apel za fizičku distancu i poštivanje mjera

Bijesni zbog uvedenog policijskog sata od 23 do 5: Demonstranti u Napulju se sukobili s policijom

Podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite: Rekordnih 2.242 zaraženih i 16 preminulih u RH

Predsjednik Poljske: Duda zaražen koronavirusom

Najviše rangirani zvaničnik u toj zemlji koji je obolio: Ministar vanjskih poslova Slovenije pozitivan na COVID-19

Sljedeća tri mjeseca će biti presudna: Broj zaraženih koronavirusom u Indiji premašio 7,8 miliona

Bordo tim: Fudbalski klub Sarajevo slavi 74. rođendan

Lauc: Dvije jako dobre vijesti bude nadu
Istanbulski gradonačelnik ima koronavirus, završio je u bolnici
Iran osudio normalizaciju odnosa između Izraela i Sudana, kaže da je to sramotno
Diljem Europe rekordne brojke, broj mrtvih u Njemačkoj prešao 10.000
U prosvjedima u Nigeriji ubijeno 69 ljudi
VIDEO Otvorena najveća fontana na svijetu, pogledajte
Trump glasa na Floridi, Biden ide u Pennsylvaniju
U Egiptu se danas održavaju izbori, rezultati se očekuju u prosincu
Poljski predsjednik ima koronu
Novi val koronavirusa u SAD-u. Zemlja bilježi nove dnevne rekorde
Bugarski premijer i troje ministara u izolaciji
Švedska ublažila neke mjere
Colorado na udaru požara dosad nezabilježenih razmjera
Obitelj obrijala glavu bosanskoj muslimanki jer se viđala sa Srbinom kršćaninom
Europski parlament izglasao stajalište za pregovore o novoj poljoprivrednoj politici
WHO: Previše zemalja bilježi eksponencijalni rast slučajeva zaraze koronavirusom
Izrael normalizirao odnose i sa Sudanom, u dogovorima posredovao SAD
VIDEO Na namibijskoj obali pronađene tisuće mrtvih tuljana
U Iranu rekordan broj zaraženih koronavirusom
Europske članice NATO-a šestu godinu zaredom povećavaju ulaganja u vojsku
SVAŠTARIJE

Policija zaustavila oca i sina, njih dvojica pogledali zadnje sjedalo i ostali u šoku

CNN-ova anketa: Biden je pobijedio u finalnoj debati

Trump ili Biden - tko je više lagao u debati?

Tri kosmonauta se vratila na Zemlju

Pariz: Uhapšene dvije osobe zbog napada na dvije muslimanke

Britanija zabranjuje ulazak građanima EU koji su osuđeni na više od godine zatvora

"Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi"

Almir Čehajić Batko predat u nadležnost Tužilaštva KS

Tijekom iduće debate Trumpa i Bidena isključivat će se mikrofoni

Biden u izbornom programu najavljuje jači angažman SAD-a u BiH