TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

12.05.2010.
U državnom parlamentu nema antifašističke većine

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je predložio zastupnik Jerko Ivanković Lijanović. Predloženi zakon predviđao je obavezno glasanje, kao i to da svaki državljanin BiH koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obavezu glasanja na općim izborima 2010. i na svim sljedećim izborima u BiH ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM.

Zastupnik Jerko Ivanković Lijanović je kazao da je odredba o obaveznom glasanju bitna s obzirom na to da imamo jako mladu demokratiju, a što se tiče finansijskih sredstava, ako bi se za 4% smanjio vanjskotrgovniski deficit, mogao bi se građanima platiti izlazak na izbore. Obećao je kolegama da će ovaj zakon predlagati sve dok on ne bude usvojen.

Zastupnik SDA BiH Šefik Džaferović kazao je tokom rasprave da je ovo "bajata i podgrijana stvar koja se plasira bh. parlamentu BiH. Zamolio bih kolegu Ivankovića da nas ne zamara ovakvim stvarima. Da li vi nas ovdje zafrkavate ili ozbiljno mislite, jer 300 miliona KM izdvojiti za izbore... Ova zemlja ima mnogo prečih problema koje treba rješavati, kazao je Džaferović.

Nermina Zaimović-Uzunović iz SDP-a zapitala se da li igdje u svijetu postoji praksa da se građanima plaća izlazak na izbore. Ja za to nisam čula, dodala je ona.

Nezavisni zastupnik Momčilo Novaković kazao je da se ovdje radi o legalizaciji onog što se radi, legalizaciji onog što rade velike političke partije, dodajući da nije realna primjena ovog zakona i da ga nije moguće primijeniti. Činjenica je da se u izbornim kampanjama dešavaju mnogo gore stvari nego ovo što je predložio kolega Lijanović, naglasio je Novaković.

U ovom sazivu državnog parlamenta definitivno nema antifašističke većine koja bi zabranila fašističke organizacije i kažnjavala upotrebu njihovih simbola. Naime, nakon tri SDP-ova prijedloga odbijena u tri prethodne godine, odbijen je i prijedlog Vijeća ministara. Time je potvrđeno da je bio bezrazložan protest stranaka, prije svega SNSD-a, zbog izjave Denisa Bećirevića date magazinu 60 minuta, da parlament nema većinu za izglasavanje antifašističkog zakona.

Zastupnik SDA Bakir Izetbegović je tokom diskusije kazao kako se u BiH uvijek mora napraviti “tronožac”, tako da se pored četnika i ustaša našla i organizacija koja se oslanja na tradiciju Handžar divizije.

U predloženom zakonu se definira da je organizacija koja se oslanja na tradiciju Handžar divizije svaka grupa koja se eksplicitno ugleda na i promoviše ideologiju i djela vojnih, milicijskih i paravojnih grupa koje su odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom Drugog svjetskog rata tako i u jugoslavenskim ratovima od 1991. do 1995., pod posebnim ili općim nazivom Handžar divizija.

Šta se to 1992., 1993., 1994. godine dešavalo pod nazivom Handžar divizija. Handžar divizije od 1943. na ovamo nema niti ima išta nalik na nju, niti se iko pozivao na tu ideologiju. Mislim da će trebati radi historijske istine i činjenica ovo popraviti amandmanom i mi ćemo taj amandman uložiti, a u prvom čitanju ćemo podržati zakon, kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavjućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je kazao da SNSD neće podržati ovaj zakon, jer su u Vijeću ministara BiH preglasani svi ministri iz srpskog naroda.

Zastupnik Momčilo Novaković je kazao da ne misli da je korektno što je stavljena Handžar divizija, dodajući da je valjda ona stavljena “da bi se lakše ove prve dvije stavke progutale”. Slažem se, dodao je, da je ovo vještačko pravljenje neke ravnoteže.

Zastupnica SNSD-a Vesna Šain je kazala da se i njoj ne sviđa predloženi zakon jer smatra da se prekraja historija. Po njenim riječima, četnički pokret je, ustvari, oslobodilački pokret nastao u borbi protiv otomanske imperije.

Svašta smo čuli u ovom parlamentu, ali baš ovako da javno, naglas neko izjavi da je zločinački pokret Dragoljuba Draže Mihajlovića oslobodilački pokret, to još nije imao niko snage da u ovom parlamentu do sada barem javno kaže. Ali eto i to smo čuli, replicirao je zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović, dodajući kako misli da je to uvreda za blizu 100.000 žrtava četničkog pokreta samo u Drugom svjetskom ratu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić je zamolio “da se okanemo predlaganja ovog zakona”. Iz prostog razloga što bismo na taj način izbjegli situaciju i mogućnost da vodimo ovakvu vrstu rasprave za koju odgovorno tvrdim ne da rješava problem, nego potiče na neki način i iz ove sale šalje poruke koje potiču i ohrabruju i fašističke i neofašističke ideologije i pokrete, kazao je Belkić.

Predstavnički dom je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač zastupnik Niko Lozančić. Ovim zakonskim prijedlogom bi se starosna granica pripadnika Oružanih snaga BiH sa 35 pomjerila na 45 godina, a za rezervni sastav na 50 godina, čime bi se riješilo pitanje statusa nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske, Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, koji su vojnu službu nastavili u Oružanim snagama BiH.

(FTV)















OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi