TUZLARIJE - SAOPŠTENJA

27.08.2010.
Regionalni odbor BPS Sefer Halilović - Saopštenje za javnost
Sve po zakonu
1289 prosvjetnih radnika živi u neizvjesnosti



Konkursi u osnovnim i srednjim školama za prijem nastavnika i profesora različitih profila, tokom augusta mjeseca odvijali su se tobože sve po zakonu. Analizirajući agoniju jednog od kandidata koji je konkurisao u različitim školama pronašli smo da je isti morao da prati konkurse koji su izdati u dnevnim novinama ne samo na području TK, već i u Mostaru, Sarajevu ... i drugim gradovima.

Naizgled zastupljenim principom transparentnosti htjelo se što više zataškati da je izdat konkurs i time dati šansa "svojim kandidatima" ili prevedeno direktorovim kandidatima.

Kandidat je morao kupovati sve novine izdate od 29. jula do 10. augusta. Pa ipak solidarnost među kandidatima je bila velika kao i uredničkih službi dnevnih novina jer su izlazili u susret kandidatima dajući tačne podatke a kandidati su međusobno kopirali sve moguće novine izvan područja TK. Od kandidata kojeg smo analizirali najviše smo analizirali kupljene dnevne novine: "San", "Tuzlanski list" i "Oslobođenje".

U "Sanu" su objavljeni konkursi za 54 škole, "Tuzlanskom listu" 23 škole i "Oslobođenju" 4 škole. Ukupno smo analizirali konkurse za 81 školu sa područja TK.

Prema analizi objavljenih konkursa škola, narušeno je više načela o kancelarijskom poslovanju. (ekonomičnosti, budnosti i dr.). Na primjer 28 škola je tražilo da se dokumentacija dostavi isključivo poštom u zatvorenoj koverti sa naznakom "ne otvaraj". 37 škola je naznačilo lično ili zatvorenoj koverti i to preporučeno, a samo 16 škola tražilo je lično ili poštom bez ikakvih posebnih naznaka. Samo 3 škole su naznačile pravilno od kada do kada se lično prima kod sekretara.

Prema Uredbi o kancelarijskom poslovanju, sve škole su trebale dati šansu kandidatima da i lično dostavljaju poštu, a zadužena lica trebala su dati upute o nedostacima po prijemu pošte i sačiniti zabilješku o upozorenju. Na žalost, kandidati su naveli da su sekretari škola veoma drsko se ophodili i izjavili da se "ne smije otvarati koverta" predata lično, što je time izazvano kršenje Uredbe o kancelarijskom poslovanju.

U analizi konkursne dokumentacije koja je potrebna za kandidata navodi se različito od škole do škole. Na primjer, kandidati su trebali dostaviti:
- Uvjerenje o prosjeku ocjena, a u Kriterijima za bodovanje koje je izdalo Ministarstvo obrazovanja, navedeno je da se boduju 3 stavke: radni staž, čekanje na posao i intervju. Pitamo se zašto tražiti ovaj dokument kada pri bodovanju ova 3 kriterijuma imaju prvenstvo.
- Uvjerenje nadležnog suda da nije uzrečena zaštitna mjera zabrane vršenja posla nastavnika, pedagoga (ne starije od 3 mjeseca), za ovaj dokument potrebno je platiti 15 KM i čeka se 7 dana, dok konursnom procedurom je potrebno dostaviti dokumente u roku od 8 dana. Za one koji su prije 2 mjeseca znali da će trebati ovaj dokument to i nije predstavljalo problem. Uostalom isti dokument se mogao dostaviti i poslije nakon bodovanja kako bi se kandidati oslobodili nepotrebnih troškova jer se radi o nezaposlenima.
Pored ovih dokumenata svaki kandidat je trebao dostaviti i
- Izjavu ovjerenu od strane nadležnog organa da nije osuđivan za krivično djelo,
- Da nije pod optužbom Međunarodnog suda za ratne zločine
- Izvod iz matične knjige, Uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje da ste stariji od 18 godina i,
još brdo dokumenata koje treba kopirati 81 puta, ovjeriti u općini a većina je i kod notara zbog straha da će im izuzeti određene dokumente iz koverte i reći da nije dostavljena uredna dokumentacija. Doista je potrebno prilično novca ako se zna da kod notara treba za ovjeru da date najmanje 4 KM, napominjeno da se radi o nezaposlenima. Pored toga ovi konkursi su izazvali zapušenje u normalnom radu općinskih službi tako da je bilo vrlo teško građaninu u julu i augustu dobiti neki dokument iz navedenih službi.

Nakon mnogih besmislenih dokumenata, svakog kandidata čeka još niz agonija, jedna od su intervjui. Na osnovu analiziranih konkursa u 81 školi, u roku od 11 dana kandidat je trebao da ide u 81 školu na intervju. Tako u jednom danu, na primjer 16. augusta trebao je ići u 15 škola. 17. augusta u 25 škola, 18. augusta u 21 školu, 19 augusta u 23 škole ili 20. augusta u 15 škola.

Trebali ste imati vozača koji bi vam pomogao da brzo putujete od škole do škole i naravno da platite benzin za sva putovanja, a radi se o nezaposlenima. Pored ovog u 11 škola je nevedeno u konkursu da će biti naknadno obavješeteni o intervjuu tako da broj škola koji se obilazi u navedenim danima je sigurno veći.

Kada kandidat dođe na intervju, čeka ga drugo iznenađenje. Primjera radi:
-na intervjuu se izvlače pitanja (riječ intervju znači međurazgovor), što je nepoznato u tehnici vođenja intervjua,
- članovi Komisije daju netačne definicije pojmova iz pedagogije i psihologije,
- čitaju se pitanja iz knjiga, a
da ne govorimo o prijemu kandidata koji je daleko od kriterija koje je dalo Ministarstvo: vještine komuniciranja, motivisanost, fleksibilnost za kandidate, a koje naravno treba već da posjeduju i u školama, da bi imali osnovu da traže od kandidata.

Nakon završenih intervjua Komisija vrednuje kandidate i daje bodovnu listu o kandidatima. Ako se analiziraju ove liste, isti kandidat po osnovu istih dokumenata, u različitim školama ostvaruje različite bodove i ta različitost bodovanja se kreće i do 50% što ukazuje na neobjektivnost i nevalidnost listi za bodovanje.

Na izgled sva greška konkursne procedure se svodi na rad direktora. Istina, ima direktora koji nisu poštovali određene odredbe, ali, u razgovoru sa direktorima škola, čuli smo i druge izjave.
Prema direktorima, na jedan konkurs aplicira otprilike oko 150 kandidata. Za 150 kandidata potrebno je 5 dana da se pošalje povratni odgovor. Pošta za povratnicu košta 3 KM, a što je za 150 kandidata 450 KM za jedan konkurs, što je veoma skupo, i ne nalazi se predviđeno na kontu računa škole. Odakle platiti? Još ako kandidat koji je prošao ne dođe, pa je potrebno ponoviti konkursnu proceduru, cijena je još veća. Sveukupna agonija kandidata i škola traje 2 mjeseca.
U školama je bilo i primjera da se zatvoreni konkursi ponište uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, zašto?

Pa gdje je uzrok za "sve po zakonu a ništa ne funkcioniše?"

Uzrok je u Ministarstvu obrazovanja TK koji ne prati potrebe škola dugoročno i srednjoročno, niti prate broj nezaposlenih prosvjetnih radnika na Biroima za zaposšljavanje i upisa na određene nastavničke fakultete.

Na Birou za zapošljavanje u maju/junu mjesecu je registrovano oko 859 prosvjetnih radnika raznih profila, od kojih je najviše profesora i nastavnika razredne nastave, Bosanskog hrvatskog i Srpskog jezika, Fizičke i zdravstvene kulture, Engleskog jezika i dr. Uz 859 profesora i nastavnika treba dodati i 430 pedagoga, defektologa, diplomiranih socijalnih pedagoga i radnika te psihologa. Što je ukupno 1289 prosvjetnih radnika koji čekaju na posao.

Odgovor u Minsitarstvu je "slobodno tržište rada u BiH" i time mogućnost da svi mogu ići u druga mjesta izvan kantona kako bi našli posao. A, da li je to tako, kada svaki gradić ima svoj fakultet, pa ovih profila ima i u drugim kantonima i entitetu BiH.

Postavlja se pitanje:
Zašto Ministarstvo obrazovanja ne zapošljava nastavničke profile za koje se zna da po NPP postoji potreba i da nema nikakve veze sa padom broja učenika u školama, jer za takve nastavne predmete se godinama primaju nastavnici i profesori na "neodređeno vrijeme". Loša politika planiranja u Ministarstvu se odražava na menadžment škola "koji su izvršioci" naloga koji se daju u Ministarstvu obrazovanju. I, tako je "sve po zakonu" a ništa ne funkcionira. 1289 prosvjetnih radnika i dalje živi u agoniji neizvjesnosti "da li će barem za 9 ili 12 godina dobiti posao?". Niko to ne zna, jer moćnicima gore odgovara da svake godine multipliciraju troškove na račun države. Gdje je tu pravda – kada nema profesionalnosti. Gdje je tu patrija - kada mladi ljudi ne mogu da misle o sebi a kamoli o planiranju buduće porodice.


Za pravdu i poštenje !
predsjednik IO BPS-SH SI Bosna
doc. dr. Senaid Hadžić



















OSTALE VIJESTI
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu. Reagirali dužnosnici UN-a
Rusija upozorava Europu: Ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti
Venecija počinje naplaćivati ulaz. Evo kako će to izgledati
Australski premijer: Musk je arogantni milijarder
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti pobjesnila na Vučića, lupala rukom o stol
Voyager 1 je s ruba Sunčevog sustava slao čudne podatke. NASA: Problem je riješen
Britanski parlament usvojio zakon o migrantima, slat će ih u Ruandu
SAD šalje Ukrajini ogroman paket pomoći. Uključuje i tenkove te protuzračnu obranu
Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle
U kući u SAD-u nađeno petero mrtvih. Među njima dvoje djece
Londonska policija prijetila mu uhićenjem zbog toga što otvoreno pokazuje da je Židov
Tijekom vježbe su se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. 10 mrtvih
Civilna obrana Gaze: U masovnoj grobnici u bolnici pronađeno gotovo 300 tijela
Započinju pregovori o povlačenju američke vojske iz Nigera
Sjeverna Koreja provela prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar
Vučić u UN: Odbijte rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Tajvan uzdrmala serija potresa. Najjači bio 6.3
Zelenski: Zahvalan sam Joeu Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini
Palestinski dužnosnik: U zadnja 3 dana ekshumirana su 283 tijela iz masovne grobnice
State Department: Rat u Pojasu Gaz je značajno narušio stanje ljudskih prava







SVASTARIJE

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini

VIDEO Već si sada možete naručiti drugu generaciju štita nevidljivosti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi