TUZLARIJE - IZDVOJENO

07.01.2011.
Uginuća životinja za naučnike nisu alarmantna
Jedina misterija je medijska pompa



Sve više naučnika i stručnjaka komentira pomor životinja u svijetu, a brojni smatraju kako je u cijeloj priči jedina misterija medijska pompa.

Gotovo da i nema relevantnog svjetskog medija koji se na ovaj, ili onaj način, nije uhvatio prenošenja vijesti o masovnim pomorima ptica u SAD-u i Švedskoj, preko dva miliona riba i 40.000 rakova, te komentiranja tih događaja.

Na godinu ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno, kažu američki ornitolozi

Prva objašnjenja američkih ornitologa, iako nisu konačna, samo su raspirila maštu medija o raznoraznim apokalipsama pa čak i teorijama zavjere. Ipak, svi stručnjaci, bez obzira iz kojeg kraja svijeta da dolaze, ponavljaju jedno te istu stvar - takvi pomori su normalna stvar.

"U Sjevernoj Americi, u svakom trenutku nalazi se oko deset milijardi ptica... a moglo bi ih biti čak i 20 milijardi. Od toga svake godine gotovo polovina umire prirodnim putem", rekao je za National Geographic ornitolog Greg Butcher, koji je šef očuvanja ptičijih vrsta za National Audubon Society u Washingtonu.

Istaknuo je kako se ptice, koje su pronađene u Arkansasu, zapravo vrlo česta vrsta u SAD-u i mogu se okupiti u velikim jatima tokom jeseni i zime.

"Rekord za koji sam lično čuo jest 23 miliona ptica u jednom jatu", istaknuo je Butcher.

"U tom kontekstu, pomor 5.000 ptica relativno je mala brojka", zaključio je on.

Objasnio je kako ptice često udaraju u objekte u letu, poput visokih zgrada u gradovima, dalekovode, telekomunikacijske tornjeve i slično, a objekti koji uzrokuju najviše smrti su konstantno osvijetljene visoke građevine.

Evo i dosadašnjih objašnjenja uzroka smrti pomora ptica u SAD-u i Švedskoj.

Smrt 500 ptica u Louisiani, najvjerovatnije su uzrokovale žice dalekovoda.

Švedskih 100-injak mrtvih ptica nije uginulo od nekakve bolesti, već od fizičkih povreda uslijed udara.

Za Arkansas se isto objašnjenje nudi već danima, a ono kaže da je ptice zbunio novogodišnji vatromet te da su se počele sudarati s objektima u niskom letu i na taj način skončale.

"Za biologe su te smrti najnormalnija pojava u prirodi. Voljela bih kad bi mogla svu tu pažnju preusmjeriti na prave krize u svijetu biologije, naglasila je Karen Rowe, ornitologinja iz Arkansasa", prenose u petak agencije. (FENA)

Priredio(la): V.K.                
1504