TUZLARIJE - IZDVOJENO

28.09.2016.
SDP BiH predao krivičnu prijavu zbog prodaje dionica FDS-a


Foto: Arhiva




SDP BiH podnio je krivičnu prijavu protiv federalnog premijera Fadila Novalića, njegovog zamjenika Veska Drljače i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Drage Vrbića, zbog, kako kažu, nelegalne prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo kompaniji CID te neodržavanja sjednica Parlamenta. Prema obrazloženju, premijer i ministar utjecali su na donošenje odluke Vlade Federacije o načinu, odnosno metodi privatizacije Fabrike duhana Sarajevo. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su da je formiran predmet u okviru kojeg istražuju navode iz prijave.



videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2) 


Krivična prijava protiv članova Vlade Federacije podnesena je zbog postojanja sumnje da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja te odavanja i korištenja berzovnih tajnih podataka. Iz SDP-a ističu da je trenutno na sceni završni čin pljačkaške privatizacije koja je, kako kažu, generacije radnika zavila u crno.


«Ovaj kriminal nije potrebno posebno raskrinkavati - dovoljno ga je procesuirati i u tom cilju mi podnosimo krivičnu prijavu radi procesurianja evidentnog kriminala - rasprodaje imovine građana Federacije», kazao je Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a.


Podsjećamo, Vlada je 15. septembra putem berze prodala skoro 40% vlasničkog udjela Federacije u Fabrici duhana Sarajevo. U SDP-u tvrde da je Vlada prodajom dionica, kako kažu, fantomskoj firmi CID iz Beča sa dva uposlenika, koja je osnovana u maju ove godine, prodala i preostalo vlasništvo FDS-a vrijedno oko 100 miliona maraka. Vlasnik svega postao je Alexander Walhter, direktor u više od 36 firmi i osoba koju se dovodi u vezu sa pranjem novca, tvrde u SDP-u


«Poznato je da se se protiv tog vlasnika u EU vodi niz istraga, što baca sumnju na cjelokupni proces», ističe Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a u Parlamentu FBiH.


Kompanija CID je nakon transakcije na berzi saopćila da su kupili dionice koje namjeravaju preprodati kompaniji British American Tobacco, navodeći da će predmet naknadne preprodaje biti samo osnovni biznis FDS-a, dok će svi preostali udjeli koje FDS ima u svom vlasništvu ostati kompaniji CID.


Mikulić podsjeća kako je FDS vlasnik Vakufske banke 66, 51%, Privredne banke 17, 25 %, Bor banke 11, 48%...


Razlog za krivičnu prijavu je, između ostalog, i neodržavanje sjednica Zastupničkog doma Parlamenta, a bez odobrenja Parlamenta Federacije se ne bi smjela vršiti prodaja vlasničkog udjela u firmama u kojima je vlasnik Federacija BiH, tvrde u SDP-u. Poručili su da rukovodstvo Doma ima još tri dana da zakaže vanrednu sjednicu o prodaji FDS-a.


Na krivičnu prijavu iz Vlade nisu reagirali. Iz kabineta premijera Federacije rekli su da je sjednica Vlade zakazana za četvrtak, kada bi se trebao oglasiti premijer Fadile Novalić.


Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su da je formiran predmet u okviru kojeg istražuju navode iz prijave.

2

Priredio(la): admin                
1335