TUZLARIJE - KULTURA

Novembar 2003.
Novi projekti Narodnog pozorišta Tuzla
“Buba u uhu” za početak Tuzlanskih pozorišnih dana 2003

Upravni odbor Narodnog pozorista Tuzla je na posljednjoj sjednici donio odluku da ce do izbora novog direktora pozorista ovu duznost vrsiti Milenko Iliktarevic. Predstavnici NP Tuzla nedavno su razgovarali i sa celnicima Tuzlanskog kantona o problemu finansiranja pozorista.
Kako nam je kazao umjetnicki direktor ove kuce Nijaz Alispahic, dogovoreno je da ce do kraja novembra Kanton, zajedno sa Opcinom Tuzla, zakonski regulisati finansiranje tuzlanskog pozorista. Prema Alispahicevim rijecima, time se uveliko rjesava i pitanje repertoara pozorista za ovu sezonu, jer iako je u gotovo svim bh. teatrima sezona vec odavno pocela, planirani repertoar pozorista u Tuzli je “visio u zraku” zbog nerijesenog finansiranja produkcije.
“Prva premijera koju planiramo je Buba u uhu Zorza Fejdoa, koju rezira Nina Kleflin iz Zagreba. Znacajno je sto u podjeli ucestvovuje skoro cijeli ansambl NP Tuzla. Ovom premijerom bice otvorena tradicionalna revija Tuzlanski pozorisni dani, u kojoj ce ove godine ucestvovati pozorista iz cijele BiH i iz susjednih zemalja. Glavni projekat koji planiramo realizovati u ovoj sezoni je tuzlanska adaptacija Ponornice Skendera Kulenovica”, kaze Alispahic.

Od ostalih planiranih projekata Alispahic izdvaja Lizistratu, Sablasti Jasne Samic i tekst Najljepsi dan, jedna noc bh. dramskog pisca Miodraga Zalice.
“I ove godine imacemo otvoren prostor po pozivu za domace dramske autore i diplomske predstave diplomanata sa tuzlanske akademije. Pored toga, planiramo uraditi i dvije predstave za djecu”, rekao je Alispahic.

Ma. R (Oslobodjenje)

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice