TUZLARIJE - KULTURA

16.03.2022.
Promovirane tri knjige dr.sci. Šefke Sulejmanovića

Tuzlarije


Institut za društvena i religijska istraživanja je sinoć u Tuzli promovirao tri knjige autora Šefke Sulejmanovića, direktora ovog Instituta. Historijski su to osvrti na život bosanskih muslimana, na osmansko naslijeđe Zvornika i na povijest Islama koju je autor uobličio u udžbenik za prvi razred medrese. Sve knjige su štampane ove godine.

U fokusu interesovanja profesora Šefke Sulejmanovića cijelog je života kulturna historija, pa su sve tri negove knjige tematski slične, ali metodološki različite, kaže on. Djelo "Zvornik u Osmansko doba" posvetio je rodnom zavičaju.

- Ona se žanrovski razlikuje od preostale dvije knjige jer je napisana u nekoj monografskoj formi. Zna se mjesto i vrijeme. Tu je obuhvaćen period od 400 godina i možda po prvi put su se na jednom mjestu našli svi koji su dali najveći doprinos kako urbanom, tako i duhovnom razvoju Zvornika, kaže autor o ovoj knjizi.

Profesor Sulejmanović je bio imam, hatib i mualim u nekoliko džemata na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uključujući i Zvornik. Jedan je od pokretača zvorničke vjersko-kulturne manifestacije "Dani Hasana Kaimije". Bio na dužnosti vjersko-prosvjetnog referenta i predsjednika zvorničkog Odbora Islamske zajednice.

- I stoga je ova knjiga Šefke Sulejmanovića jako bitna jer ona predstavlja jednu vrstu urneka kako da pišemo o našim mjestima, kako da povratimo ono što danas i fizički više ne vidimo i da budemo ponosni na neka mjesta koja nisu toliko velika, ali recimo jednoj velikoj imperiji kakva je bila Osmanska dali puno u vjerskom, obrazovnom i svakom drugom životu, kazao je na promociji prof.dr. Mirza Sarajkić.

Autor je tokom karijere djelovao i na pozicijama pomoćnika Muftije tuzlanskog, zatim savjetnika u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, na mjestu predsjednika Merhameta i direktora Behram-begove biblioteke u Tuzli. Na stranicama svoje druge knjige je analizirao kulturnu baštinu bosanskih muslimana. Dok je treća njegova sinoć promovirana knjiga Udžbenik za povijest Islama namijenjena učenicima medrese, gdje on ovaj predmet i predaje.

- Ovaj Udžbenik prema svojim didaktičkim karakteristikama prevazilazi sve dosad objavljene udžbenike povijesti Islama, u smislu obrade, razrade, klasifikacije i u tehničkom smislu predstavljanja sadržaja, kazao je promotor prof.dr. Amir Karić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Povijest Islama čiji je izdavač Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle naći će svoje mjesto u medresama širom Bosne i Hercegovine. Ovaj Institut na čijem je čelu profesor Sulejmanović za četiri godine koliko djeluje izdao je ukupno 16 stručnih publikacija i knjiga.

Priredio(la): RTVTK                


Osmrtnicama ba smrtovnice