TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2022.
UG Lions Club Tuzla iniciralo uređenje betonskih žardinjera

Udruženje građana Lions Club Tuzla pokrenulo je incijativu koja se odnosi na uređenje betonskih žardinjera koje su postavljene duž obale rijeke Jale, kako bi promovirali čuvanje prirodnih resursa i poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici putem uspostavljanja međusobnih partnerstva između stanovnika, privatnog sektora i lokalne uprave - grada Tuzle.

Tuzlarije


Projekat pod nazivom "Podrška unapređenju kulture zdravog življenja kroz održivo korištenja javnih površina i prirodnih resursa" podržala je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta "Naša zajednica je naša odgovornost" kojeg na području TK provodi uz podršku USAID-a, u okviru programa #SnagaLokalnog.

Lions klub Tuzla u suradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice ovim projektom želi potaknuti privatni sektor koji bi, u dogovoru sa nadležnim službama Grada, mogao odabrati određeni broj žardinjera i obvezati se za njihovo uređenje i održavanje u zamjenu za stavljanje svog loga na vidljivo mjesto te se na taj način reklamirati. Naš cilj je i povećati učešće građana u razvoju zajednice i podsticanje odgovornog odnosa prema zajednici.

Nadležna služba Gradske uprave je dala dozvolu i nedavno popravila i očistila dio žardinjera koje nisu potpuno uništene, a Lions Club Tuzla planira urediti 20 žardinjera. Ovoj incijativi su se u međuvremenu pridružila i tri pravna subjekta koji će zajedno urediti 12 žardinjera svojim sredstvima.

Cilj projekta je unaprijediti neformalno javno-privatno partnerstvo i promocijom ove aktivnosti podstaći privatni sektor, udruženja i neformalne grupe građana grada Tuzle da učine isto. Zahvaljujući svojim članovima koji su repektabilni predstavnici poslovnog i kulturnog života grada, vjerujemo da ćemo uspjeti motivirati privatne poduzetnike grada Tuzle da postanu "vlasnici" žardinjera, te da se brinu za njihovu sadnju i održavanje.
Ovom aktivnosti žele se unaprijediti uslovi življenja u Tuzli kao i podići svijest građana o važnosti brige o okolišu i odgovoran odnos prema lokalnoj zajednici.

We serve
Mi služimo

Osmrtnicama ba smrtovnice