TUZLARIJE - KULTURA

20.10.2022.
U prostorijama Dispanzera za školsku djecu i omladinu obilježen Dan jabuke

Tradicija obilježavanja Dana jabuke (20. oktobar) započela je 1990. godine. S ciljem isticanja značaja jabuke i predstavljanja mnogobrojnih sorti koje se uzgajaju u Velikoj Britaniji, te godine u Londonu je započelo obilježavanje Dana jabuke.

Tuzlarije


Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti. Vremenom su obilježavanje Dana jabuke proširilo na zemlje širom svijeta, te se ovaj dan obilježava svake godine u mnogim organizacijama, zdravsvenim i obrazovnim ustanovama.
Tuzlarije



Često se desi da se u svakodnevnoj ishrani zaboravi na značaj voća. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji potrošnja jabuka bi trebala iznositi 15 kilograma u toku godine. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdralje čovjeka. Bogata je vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, mineralima K, Ca, Mg, P, Fe te ugljikohidratima.

Tuzlarije


U jabuci ima 85 do 90 procenata vode pa s toga uspješno gasi žeđ. Jača imunološki sistem. Vrlo je dobra u borbi protiv virusa, bakterija, štiti od prehlade, a također smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Pozitivno utiče na funkciju bubrega, jetre i žući. Zbog kalcija i fosfora jabuka dobro utiče na izgradnju kostiju i zuba, a spriječava i nastanak zubnog karijesa. Sadrži kalijum koji potiče izlučivanje tečnosti iz organizma pa na taj način pogoduje gubitku tjelesne mase. Zahvaljujući beta karotenu koji se nalazi u jabuci štiti od uticaja ultravioletnih (UV) zraka.

Tuzlarije


Ove zanimljive podatke kazala nam je prim. dr. Nermina Đulović, specijalista školske medicine. U prostorijama Dispanzera za školsku djecu i omladinu/Dispanzera za zdravstvenu zaštitu studenata, danas je obilježen Dan jabuke, a za sve pacijente su pripremili prigodane poklone koje su, zahvaljujući sponzorima Nobel, Abelafarm i Berlin – Chemie AG Sarajevo, podijelili djeci.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice