TUZLARIJE - KULTURA

12.06.2006.
Šesti književni susreti ˝Cum grano salis˝
Za nagradu nominovano 15 romana

Na 6. Tuzlanskim knjizevnim susretima "Cum grano salis", peti put bit će dodijeljena nagrada Meša Selimović za najbolji književni roman na bh, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jezičkom području, objavljen u 2005. godini. Za ovogodišnju nagradu Meša Selimović selektori su predložili 15 romana.

Marko Vešović, selektor iz naše zemlje, kandidovao je romane "Qvadriga" Irfana Horozovića, "Vita activa" Vikotra Ivančića, "Đaur i Zulejha" Muharema Bazdulja i "Vječnik" Nedžada Ibrahimovića.

Iz Crne Gore nominovani su romani "Vrata sata" Vjere Baničević i "Pustinjska ruža" Vujice Ognjenović, a iz Srbije "Pijavice" Davida Albaharija, "Ko plače" Sanje Domazet, "Adamova Jabučica" Lalsle Blaškovića i "Ponoć je u sobi uspomena" Đorđa Pisarova.

Ove godine najviše romana predložio je hrvatski selektor Branko Čegec. Prema njegovom mišljenju, romani "Simurg" Stanka Andrića, "Ljudožderi" Tomislava Zajeca, "To malo pijeska na dlanu" Marinka Koščeca (koji je prvi dobitnik nagrade Đ´Meša SelimovićĐ´), "Izgnanici" Bore Čosića i "Pristajanje" Slobodana Novaka zaslužuju da se takmiče za nagradu u okviru susreta "Cum grano salis".

Ovogodišnji književni susreti u Tuzli, koji su se proteklih godina održavali u julu, bit će organizovani u septembru. Razlog izmjene termina je slaba posjeta građana Tuzle, a organizatori su procijenili da će početkom školske godine u gradu biti više zainteresovanih za praćenje događaja u okviru manifestacije "Cum grano salis".

Ove godine, pored nagrade "Meša Selimović", bit će dodijeljena nagrada za najbolji esej o književnom djelu tuzlanskog pisca Meše Selimovića na nivou srednjih škola, a za osnovce će biti organizovan kviz znanja o temi "Pisci iz moga zavičaja".
(Izvor: Nezavisne)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice