TUZLARIJE - KULTURA

11.05.2023.
Otvorena izložba ˝Vječna im je slava i hvala˝

Tuzlarije


Povodom obilježavanja 18. aprila Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina i 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, a u okviru Petih Dana naslijeđa Tuzlanskog kantona, u utorak 9. maja 2023. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli je otvorena izložba "Vječna im je slava i hvala. Spomenici i spomen-obilježja Narodnooslobodilačke borbe i revolucije na području Tuzlanskog kantona".

Organizatori izložbe su Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i tim spomenicinob.info, uz podršku Centar za kulturu Tuzla.
Prisutnima su se obratili autori izložbe: Andrew Lawler, Merima Hajdarbegović i Semir Hadžimusić.

Izložba "Vječna im je slava i hvala" imala je za cilj prikazati ukupnu tipološku raznolikost i stanje spomenika i spomen-obilježja Narodnooslobodilačke borbe i šire Socijalističke revolucije na području današnjeg Tuzlanskog kantona. Utvrđeno je da ovi spomenici na području Kantona obilježavaju najrazličitije događaje i pojedince; od narodnih heroja do žrtava fašističkog terora, od partizanskih pobjeda i oslobođenja, do zločina nad civilima od strane okupatorskih snaga i kolaboracionista. Pojedinci i događaji obilježeni su bistama, česmama, pločama, umjetničkim spomenicima, a nažalost i grobljima.

Ovi spomenici i spomen-obilježja većinom su podignuta od strane SBNOR-a (SUBNOR nakon 1962.), iako je njihovo podizanje inicirano i od radničkih savjeta, obrazovnih ustanova, raznih drugih društvenih i političkih organizacija, te i od samih građana. Brojni spomenici ove vrste su uništeni i ne nalazi im se traga, dok su drugi u lošem stanju s dokazima krađe i vandalizma. S druge strane, nekoliko ih je obnovljeno i do danas igra važnu ulogu u identitetu zajednica.

Na području današnjeg Tuzlanskog kantona utvrđeno je da postoji ili je postojalo ukupno 277 spomenika i spomen-obilježja posvećenih NOB-u i revoluciji.

Tuzlarije


Novim istraživanjima dobijaju se i nove informacije. Tokom istraživanja poduzetog posebno za ovu izložbu, došli smo do sljedećih informacija:
- Atribucija poprsja Moše Pijade u Tuzli Antunu Augustinčiću
- Otkriće 3 do sada nepoznate spomen-ploče u Tuzli
- Pronalazak nekoliko fotografija „izgubljenih“ spomenika i spomen-obilježja širom Kantona, kao i fotografija izvornog izgleda spomenika i lokaliteta.
- Potvrda o očuvanju biste Moše Pijade u Banovićima

Izvršen je monitoring stanja spomenika širom Tuzlanskog kantona radi ažuriranja evidencija Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, a s ciljem poduzimanja zakonom definisanih mjera zaštite. Također su poduzeti koraci ka valorizaciji i zaštiti nekih od ovih dobara baštine kao što je Mural Ismeta Mujezinovića na zidu Radničkog doma u Banovićima. Nadalje, istraživanja koja su u toku trebala bi omogućiti atribuciju nekoliko bista (uključujući i one NH Paše Mandžića i NH Franje Herljevića) određenim autorima, te preciznu identifikaciju nekadašnjih mjesta niza izgubljenih i premještenih spomenika u skoroj budućnosti.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR TK, kao i predstavnici ustanova kulture, studenti, građani, antifašisti. Sa ovog događaja je poručeno da Tuzla i Tuzlanski kanton baštine antifašističke vrijednosti koje su dokazane tokom Narodbooslobodilačke borbe 1941-1945, ali i tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Ovo je još jedan od događaja kojim Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historisjkog i prirodnog naslijeđa obilježava 40 godina rada.

Izložba će biti otvorena tokom maja, a ista se može pogledati svakim radnim danom i po dogovoru sa Centrom za kulturu Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice