TUZLARIJE - KULTURA

10.12.2004.
Kultura
Obnovljene veze sa zagrebačkom ˝Gavellom˝
Nakon uspješnih Tuzlanskih pozorišnih dana, mini-turneje u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu, ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ugostio je kolege iz zagrebačkog dramskog kazališta ˝Gavella˝.

Oni su se sinoć predstavili izvođenjem Krležinog komada ˝Latinovicz˝, koji je adaptirao Zlatko Vitez. Zagrebački glumci su u Tuzli gostovali nakon 15 godina, iako je Uprava NP Tuzla pokušavala još ranije da uspostavi pokidane veze sa ˝Gavellom˝.

Članovi ansambla iz ˝Gavelle˝ su izjavili da ranija uprava ovog teatra nije bila zainteresovana za gostovanja u BiH. Oni su izrazili radost zbog dolaska u Tuzlu, iako je prvobitni plan bila izvedba ˝Latinovicza˝ u Sarajevu. Međutim, Narodno pozorište Sarajevo je odbilo njihovo gostovanje uz obrazloženje da ne mogu obezbijediti sredstva za smještaj šezdesetočlanog ansambla iz Zagreba.

Dolazak Uprave i glumaca iz ˝Gavelle˝ u Tuzlu označio je početak ponovne razmjene predstava. Tuzlanski glumci su pozvani da gostuju sa ˝Hasanaginicom˝ u aprilu iduće godine ili na ˝Gavellinim večerima˝ koje namjeravaju obnoviti.

Priredio(la): tz/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice