TUZLARIJE - KULTURA

08.06.2023.
Najava javne prezentacije pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom

Javna prezentacija o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom će se održati u Tržnom centru „Dramar“ u Tuzli, 08. juna 2023. godine s početkom u 10:00 sati.

Tuzlarije


Caritas Bosne i Hercegovine, u okviru projekta Access kojeg financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država, realizuje javne prezentacije o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom u 15 lokalnih zajednica: Prijedor, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Foča, Višegrad, Vogošća, Bihać, Travnik, Tuzla, Livno, Mostar, Goražde i Brčko.

Središnja tema Javne prezentacija je predstavljanje rezultata analize pristupačnosti za osobe s invaliditetom koja je urađena za svaki grad pojedinačno. U svakom gradu napravljena je detaljna analiza oko 15 javnih objekta i površina (objekti javne uprave, objekti javnih službi, kulturno-sportski objekti, ugostiteljski objekti, trgovine i javne površine).

Opći zaključak je da većina objekata ne ispunjavaju standarde pristupačnosti za sve osobe s invaliditetom. U nekim sredinama postoje primjeri dobrih praksi, poput tržnih centara novije gradnje, ulazaka u pojedine objekte ili obilježenih parking mjesta za osobe s invaliditetom. Nažalost, broj problema je daleko veći, te se osobe s invaliditetom susreću s nizom prepreka.

Veliki broj kosih ravni su napravljene suprotno od standarda, podizne platforme su često pokvarene, nema taktilnih traka niti zvučnih semafora, pristupačan javni prijevoz je rijedak, parking mjesta za osobe s invaliditetom najčešće zauzimaju druga vozila, veliki je nedostatak pristupačnih toaleta u javnim objektima, a informacije i sadržaji nisu prilagođeni osobama oštećenog sluha, osobama oštećenog vida i osobama s intelektualnim teškoćama.

Na Javnoj prezentaciji će se prezentirati rezultati analize o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom. Analizu pristupačnosti je radilo 15 osoba s invaliditetom iz 15 lokalnih zajednica. Prikupljen je obiman materijal s više od 220 analiziranih objekta. U svakom mjestu će se prikazati rezultati analize u prosjeku 14 objekata iz te lokalne zajednice.

Pristupačnost je jedno od temeljnih prava za osobe s invaliditetom definirano u članku 9 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda: „Osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putevima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama“.

I pored borbe i zalaganja osoba s invaliditetom i organizacija osoba s invaliditetom za ostvarivanje pristupačnog okruženja, osobe s invaliditetom se u svakodnevnom životu suočavaju sa bezbroj prepreka i barijera. Također, postoje brojni međunarodni i domaći standardi, propisi i zakonski okviri koji obavezuju omogućavanje pristupačnosti, ali se adekvatno ne poštuju i ne provode.

Projekt Access – pristupačnost za osobe s invaliditetom financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine. Projekt ima za cilj doprinijeti unaprjeđenju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. U sklopu projekta u tijeku je Javna kampanja pod nazivom „Pristupačno okruženje za sve. Bez prepreka!

Osmrtnicama ba smrtovnice