TUZLARIJE - KULTURA

17.08.2023.
Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla:
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran

Tuzlarije


Muhammed Husein Ansari, konzul za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran, posjetio je u srijedu Narodnu i univerzitetsku biblioteku“ Derviš Sušić“ Tuzla, gdje se susreo sa vršiocem dužnosti direktorice ove ustanove Sanjom Dukić.

Ova posjeta predstavlja nastavak saradnje između Tuzlanske biblioteke i Ambasade Islamske Republike Iran. Na današnjem sastanku dogovorene su konkretne aktivnosti u narednom periodu, među kojima su prikazivanja filmova namijenjenih djeci i mladima, izložba kaligrafije, promocija izdanja najnovijih prevoda sa perzijskog jezika, pohađanje online kurseva perzijskog jezika, kao i mogućnost virtualnog putovanja Iranom i upoznavanje sa kulturnim bogatstvom ove zemlje.

Tuzlarije


Gospodin Muhammed Husein Ansari je istakao svoje zadovoljstvo ovim sastankom i dogovorenim planovima za naredni period. Dodao je da postoji mogućnost stipendiranja mladih ljudi koji bi željeli studirati u Iranu, te naglasio važnost približavanja mladima.

Iranska biblioteka oformljena je 1998. godine, kao zajednički projekat Biblioteke i Iranskog kulturnog centra u Sarajevu, koji djeluje pri Ambasadi Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini. Čitaocima je na raspolaganju oko 500 knjiga o orijentalnoj kulturi i civilizaciji, na četiri jezika: perzijskom, arapskom, engleskom i bosanskom. Iranski kulturni centar nastoji da fond proširuje djelima prevedenim na bosanski jezik, kako bi građa bila dostupna širem krugu čitalaca. Tako su i ovaj put donirali vrijedne naslove koji će se naći na policama NUB “Derviš Sušić” Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice