TUZLARIJE - KULTURA

24.08.2023.
Na Sajmu šljive razgovarano o razvoju turizma

I ove godine na međunarodnom sajmu poljoprivredne i prehrambene industrije održane su panel diskusije. Na prvom panelu, drugog dana 50. jubilarnog Sajma šljive govorilo se o temi "Turistički proizvodi i ljudski resursi u Strategiji razvoja turizma TK". Gosti predavači bili su prof.dr.Semir Ahmedbegović, prof. dr. Bahrija Umihanić, pro. dr. Almir Peštek i prof. dr. Željka Stjepić Srkalović.

Tuzlarije


Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona trebala bi biti platforma za sve buduće aktivnosti kada je u pitanju razvoj turizma i ukupne privrede Bosne i Hercegovine. Govorilo se o tome koji su to motivi koji se mogu proizvesti u turistički resurs, a kroz tematske oblike turizma formirati više turističkih resursa koji bi bili aktivni kroz različite dijelove sezone u jednoj godini.

"Krećemo od turističkog motiva, koji se pretvara u turistički resurs i postaje tek kada drugi faktori turizma postoje. To su saobraćaj, smještajni kapacitet, ugostiteljstvo i drugi koji pomažu turistima u određenoj situaciji. Imali smo i skoro nastale probleme u vezi Tuzlanskog aerodroma, što je pretpostavka da će ostaviti trag na turistički promet", kazao je profesor Ahmedbegović.

Kroz panel diskusiju moglo se zaključiti da se u Bosni i Hercegovini ne razmišlja na način masovnog turizma, oni su sve manje interesantni na turističkom tržištu, ovdje se razmišlja o manjim oblicima konkretno i lokalno.

"Kada ponudimo zdrav prostor, hranu i vodu, tada možemo ponuditi i aranžman koji će govoriti o turističkom proizvodu koji je zasnovan na zdravlju, jer u fokusu mora biti zdravlje. Ljudi insistiraju na tome, jer žele da se kreću u zdravom prostoru i mi moramo ponuditi ono što drugi nemaju", prof. dr. Semir Ahmedbegović.

Kao posebni oblici turizma izdvojen je i gradačački sajam koji već traje pedeset godina zbog ozbiljne poljoprivredne proizvodnje, također i agro turizam, a uz taj ambijent ne mogu se izostaviti kulturno i historijsko naslijeđe koji imaju zajedničko dejstvo.

Drugi panel bio je na temu značaja programa visokoškolskog obrazovanja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Prisutnim su se obratiti panelisti prof. dr Meldina Kokorović Jukan, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nemanja Berber, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu te Nina Kovač predstavnica USAID Turizam u Bosni i Hercegovini.

Govoreno je o iskustvima, kreiranju i inoviranju studijskih programa turizma te kompetencijama koje daju ovi programi, ali i o njihovom značaju za srednjoškolske programe ugostiteljstva i turizma. A Nina Kovač prezentovala je projekte razvoja održivoga turizma u
Bosni i Hercegovini i postignute rezultate.



Priredio(la): Služba za informisanje „Sajma šljiv                


Osmrtnicama ba smrtovnice