TUZLARIJE - KULTURA

27.09.2023.
Promovisana knjiga “Stepen po stepen do susreta s Bogom”

U sali Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, u ponedjeljak, 25. septembra 2023. godine, promovisana je knjiga znamenitog iranskog autora Zarrinkouba Abdolhosseina pod nazivom “Stepen po stepen do susreta s Bogom”.

Tuzlarije


 Najpoznatije Zarinkoubovo djelo prati životnu priču proslavljenog perzijskog mislioca, učenjaka i sufijskog pjesnika iz trinaestog stoljeća, Dželaluddina Muhammeda Belhija Rumija, poznatijeg kao Mevlana. Autor maestalno oslikava Mevlanin životni put, vodeći nas kroz njegovo rano djetinjstvo, putovanje sa ocem, do Konye i time nam vješto daje uvid u njegov duhovni put i razvoj, koji kasnije neminovno dovodi do nastanka njegovog najpoznatijeg djela Mesnevije.

Tuzlarije


 Prisutnima se obratio Mohammad Hossein Ansari, konzul za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran, predstavljajući ovu promociju kao dio manifestacije “Dan Mevlane” koja se obilježava ne samo u Iranu, nego i mnogo šire.

 Promotor ovog djela, prof. dr. med. Izet Pajević, koji radi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli kao profesor psihijatrije sa medicinskom psihologijom, veliki je poznavalac Mevlaninog djela. Već 30 godina radi na katedri Mesnevije “Šejh Ahmed Nurudin” u Hadžijskoj džamiji u Solini, a prisutnima je u kratkim crtama predstavio svoj rad.
 Drugi promotor ove knjige bio je dr. Elvir Musić, stručnjak iz oblasti klasične perzijske književnosti i tesavufa. Studirao je u Teheranu, predavao na Mesnevija univerzitetu u Konyi i izučavao ovu oblast kod autora knjige “Stepen po stepen do susreta s Bogom”. Dr. Musić je i prevodilac ovog djela, a na promociji je govorio o važnosti samog djela, ličnim motivima da se da u prevođenje ovakvo zahtjevnog štiva i da ljudima na našem jeziku približi životopis ovog velikog mislioca.

Tuzlarije


 Na promociji smo imali priliku čuti i muzičku numeru koju su izvodili Mumin-efendija Mumić, dr. Ahmed Pajević i Ahmed Nuri Hasanović, a sve se ovo odvijalo u predivnom ambijentu ukrašenom izložbenom postavkom kaligrafije koju je postavilo Iranski kulturni centar u Sarajevu.

Osmrtnicama ba smrtovnice