TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2023.
Predstavljanje projekta Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli u sklopu manifestacije ArchiPraxis

Naučno-stručna manifestacija „ArchiPraxis“ koju organizira Univerzitet u Sarajevu – Arhitektonski fakultet i Asocijacija studenata arhitekture održava se u periodu od 04.10-11.10.2023. godine.

Tuzlarije


U sklopu programa ArchiPraxis studenti posjećuju reprezentativne objekte Bosne i Hercegovine, slušaju predavanja arhitekata, te idu u obilaske proizvodnih pogona istaknutih i vrhunskih firmi.

Renomirani tuzlanski arhitektonski ured Novi dom, kojeg vode arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić, je ove godine pozvan od strane Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu da bude partner iz prakse na projektu ArchiPraxis.

U Tuzli će u sklopu ove manifestacije biti održano stručno predavanje i predstavljanje projekta Hrvatskog kulturnog centra Sv.Franjo u Tuzli koji je djelo arhitekte Jure Pranjića i Ane Bosankić.

Stručno predavanje će se održati u petak 6.10. u 15:00 sati u Univerzalnoj dvorani HKC, a nakon toga je planiran obilazak kompleksa HKC i druženje za sve goste.
Arhitekti u najavi navode da će na primjeru projekta HKC Tuzla sustavno pojasniti cjelokupni proces gradnje i njegovu kompleksnost, naglasiti multidisciplinarni pristup i važnost svih kolega sudionika na projektu, demonstrirati razne uloge koje arhitekt može imati na projektu od samog inicijatora projekta, preko projektanta, inženjeringa i nadzora nad izgradnjom.

Prezentirat će i sam koncept projekta, arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju, te detalje u izvedbi i primjenjena suvremena tehnička rješenja.
Govorit će o važnosti suradnje između svih sudionika projekta od investitora, arhitekata do izvođača i o značaju svih ovih sudionika gradnje u uspješnoj realizaciji projekta.

Voditelji posjete Tuzli ispred organizacionog odbora ArchiPraxis su prof. dr Amira Salihbegović, doc. dr Lejla Kreševljaković i studentica Nerma Pločo ispred ASA, a u obilasku Tuzlanskog kantona planirana je i posjeta firmi Profine BH u Živinicama, te posjeta i obilazak firme Herceg d.o.o. u Srebreniku uz ručak i izlet na Stari grad Srebrenik.

Nakon programa u HKC profesori i studenti će prošetati kroz gradsku jezgru Tuzle do Panonskih jezera uz prateća predavanja arhitektice Ane Bosankić.

Više o samoj manifestaciji ArhiPraxis rekao je dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Prof.dr. Erdin Salihović, dipl.ing arh.:

"Projekat je nastao iz namjere da studente, buduće diplomirane inženjere arhitekture približimo i upoznamo sa realnim okruženjem i sudionicima njihovog budućeg profesionalnog djelovanja. Prošle godine smo uspješno realizovali 1. „ArchiPraxis“ kroz niz predavanja na našem Fakultetu čime smo nastavu na našem fakultetu obogatili, proširli saznanjima iz prakse.

Ove godine zahvaljujući sponzorima idemo korak dalje, te studenti idu u obilaske proizvodnih pogona renomiranih firmi i reprezentativnih savremenih objekata Bosne i Hercegovine.

Smatramo da je ova manifestacija značajan doprinos za obrazovni sistem u traganju za odgovorima, potrebama i zahtjevima iz prakse. Nadamo se da ćemo 2. naučno-stručnom manifestacijom „ArchiPraxis“ produbiti saradnju sa realnim sektorom (arhitekti/studiji, građevinske firme/izvođači, proizvođači/zastupnici građevinskih materijala, konstrukcija, instalacija, produkata i dr.), što je neophodno za formiranje interaktivne stručne zajednice, unaprjeđenje profesionalnih vještina, motiviranje i pripremu studenata za tržište rada. "

Osmrtnicama ba smrtovnice