TUZLARIJE - KULTURA

05.11.2023.
Manifestacija “Mjesec sevdaha u Tuzli”:
Održano 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša

Tuzlarije


Danas je u Bosanskom kulturnom centru TK održano Peto Međunarodno takmičenja harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana”. Takmičenje je svojevrstan uvod u manifestaciju “Mjesec sevdaha u Tuzli”, koja je počela danas i trajat će do kraja novembra. Više u izjavi Dejana Milkunića, organizatora današnjeg takmičenja.



Projekat koji je veoma kompleksan i obiman, “Mjesec sevdaha u Tuzli”, predstavlja ne samo lokalni, već i regionalni i nacionalni značaj za Bosnu i Hercegovinu.

Početak realizacije programa je od 6. novembra 2023. godine i traje će sve do 30. novembra 2023. godine. Kroz ovaj projekt, sevdah, kao jedinstvena muzička forma i simbol bogate kulturne baštine, dobija poseban prostor za afirmaciju i širenje svojeg uticaja na cijelu zemlju i region – ističu organizatori.

Uvod u spomenutu manifestaciju je 5. Međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana” jedna u nizu od aktivnosti koja doprinosi zajedničkom cilju, a to je promocija i očuvanje “izvorne” sevdalinke.

U okviru ovog takmičenja takmičari su se nadmetali u izvođenju kompozicija različitih žanrova u kategorijama:

– pjetlići, do 10 godina

– pioniri, od 10-12 godina

– stariji pioniri, od 12-14 godina

– mlađi juniori, od 14-16 godina

– juniori, od 16-18 godina

– seniori, od 18-25 godina

– kategorija bez starosne granice

– kategorija dueti

– I kategorija dueti do 15 godina starosti

– II kategorija dueti od 15 godina starosti


Najbolje u katetogrijama odredio je međunarodni Žiri kojeg čine: Dejan Milkunić (predsjednik), Lelo Nika, Milan Jovanović Jabučanac, Muhamed Šehić Hamić, Mustafa Šantić, Zlatan Muratović, Haris Kaltak, Nikola Zarić.

Priredio(la): RTV7                


Osmrtnicama ba smrtovnice