TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2023.
Promocijom knjige i izložbama obilježeno 11 godina rada Galerije GM Tuzla

U Galeriji Mandžić, jedinstvenom objektu očuvanja kulturnog naslijeđa u Tuzli, održana su tri događaja u subotu 11.11.2023. godine.

Tuzlarije


Čuvar kulture Mandžić otvorio je promociju knjige „Kolekcionarstvo kao sudbina“ tačno u 11.11. – da se zadrži sjećanje na otvaranje Galerije prije 11 godina, u isto vrijeme.

Knjigu je pripremao tri godine, i uspio da kolekcionarstvo predstavi kao umjetnost čuvanja od zaborava onoga što smatramo važnim i bliskim. Knjiga na 337 stranice, štampane u boji, prepuna je kolekcionarskih eksponata od kojih neki više nemaju upotrebnu vrijednost, a mnogi su i danas aktuelni u svijetu kolekcionarstva.

Mandžić svoje kolekcije dijeli na završene i nezavršene. Završene kolekcije predstavljaju eksponate koji su se pojavili u nekom vremenu, bili korišteni, i više se ne koriste – kao npr. bonovi kao sredstvo plaćanja u BiH tokom ratnih sukoba, ili telefonske kartice koje su skoro potpuno nestale iz svijeta komunikacija. Knjiga sadrži 44 oblasti kolekcionarstva, i svaka oblast je ilustrovana fotografijom eksponata koji je u vlasništvu Envera Mandžića. U kolekciji se nalaze poštanske marke – posebno marke koje se koriste u tri BiH poštanska servisa, novčanice sa raznih meridijana, bonovi kao platežno sredstvo, značke, toke za kajševe, figure Bude, nosači zvuka – kompakt diskovi i portabl disk plejeri, kasete, ploče, memorijske kartice, kamere i projektori koji koriste celuloidne filmove, fotoaparati, posebna kolekcija digitalnih foto aparata – koji su zamijenjeni telefonima, givikti, poklopci za kafu i kreme, digitroni, šiberi, knjige o Bosni, lopte, školjke, minijature, pegle, medalje, satovi, figure slona, amblemi Armije BiH, etikete za flaširanu vodu, ukrasne kutije umjetnine u cinku, a posebno vrijedna je kolekcija stotine umjetničkih slika raznih tehnika i tematika koje Mandžić prikuplja od rane mladosti. I sve napisano je ilustrovano u knjizi „Kolekcionarstvo kao sudbina“.

O knjizi i kolekcionarskoj strasti Envera Mandžića govorili su promotori Zlatko Dukić, Tihomir Knežiček i Faruk Ibrahimović.
Ibrahimović je svojim fotografskim umijećem omogućio da knjiga dobije reprezentativan status, čistu štampu i dobar pregleda eksponata prikazanih u knjizi.

Na zidovima Galerije su postavljene slike Ivana Mijatovića, rođenog Zeničanina, sa adresom u Holandiji. Njegove slike pripadaju kategoriji lirske apstrakcije, a dominiraju slike velikih formata. Izložbu, kao drugi događaj dana, najavio je i otvorio Enver Mandžić.

Tuzlarije


Kao treći događaj dana u Galeriji Mandžić, otvorena je (prodajna) izložba Mandžizama. Mandžizam je novonastali pravac u umjetnosti čiji je začetnik Mandžić, a predstavlja oblike nastale dizajniranjem elemenata od bižuterije. Tako je odbačena bižuterija dobila novu upotrebnu vrijednost uokvirenu u zanimljive kombinacije oblika i boja.

Izložbe u Galeriji Mandžić su otvorene do 23. novembra 2023.

Osmrtnicama ba smrtovnice