TUZLARIJE - KULTURA

06.12.2023.
Za kraj godine pet odličnih predstava na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Tuzlarije


Mjesec decembar u Narodnom pozorištu Tuzla ispunit će odlične domaće i regionalne pozorišne produkcije. Mjesečni repertoar je u subotu otvorila predstava u domaćoj produkciji, „Škrtac“, autora J.P. Molierea i u režiji Tamare Damjanović.

Tuzlarije


Predstavu koja govori o sebičluku i pohlepi, kroz niz komičnih i karikiranih situacija, koje nam dočarava i sam Moliere (Adnan Omerović), koji na licu mjesta zapravo smišlja cijeli tekst Škrtca, publika će ponovo moći pogledati u utorak 12.12. u 19, 30 sati. U predstavi igraju: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Siniša Udovičić, Jasmina Dedić Ibrić, Nedim Malkočević, Edis Žilić, Samina Mujkanović i Irma Zukić.

Tuzlarije


Predstava „Macbett“, autora Eugena Ionesca i u režiji Davida Alića, u decembru će se odigrati dva puta. Prvo igranje „Macbetta“ zakazano je za subotu 09. decembra u 19, 30 sati. „Macbett“ je Ionescova satirična verzija Sheakspearovog klasika „Macbeth“. Radnja se odvija oko dva generala, Macbetta i Banca, koji su uspjeli ugušiti veliku pobunu u kraljevstvu. Kako bi nagradio njihovu herojsku službu, nadvojvoda Duncan obećava da će im dati zemlju, titule i novac, ali se usput predomisli i odustane od dogovora. Ohrabren zavodljivom Lady Duncan, Macbett planira ubiti nadvojvodu i okruniti se za kralja. Macbett svoj slabi uticaj na prijestolju pokušava zadržati kroz začarani krug prijetnji, ubistava i krvoprolića. U međuvremenu, progone ga duhovi njegovih žrtava i otkriva da njegova nova žena nije onakva kakvom se čini. U predstavi igraju: Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Ivana Perkunić Mešalić, Irma Zukić, Mirza Ćatibušić, Jasmina Dedić Ibrić, Remira Osmanović i Denis Hadžić. Druga ovomjesečna izvedba predstave „Macbett“ planirana je za utorak, 19. decembra u 19, 30 sati.

Ovog mjeseca publika će na sceni Narodnog pozorišta Tuzla moći pogledati i dvije gostujuće predstave.

Tuzlarije


Prva gostujuća predstava je na repertoaru u subotu 16. decebra u 19, 30 sati, a u pitanju je predstava „Da sam ptica“, u produkciji FIJI Grupe i Ustanove FESTUM Umag, a u režiji Arije Rizvić. Ovo je dokumetarno-fiktivna priča koja govori o mladom bračnom paru koji sa svojom kćerkom krajem devedesetih godina prošlog stoljeća bježi iz Sarajeva, te sa samo dvije torbe stiže u Beč, u kojem pokušava naći sreću. Priča je to koja će nasmijati i rasplakati publiku intimnom sagom o izbjeglištvu. U predstavi igraju Tarik Filipović i Daria Lorenci Flatz.

Tuzlarije


Decembraska igranja će upotpuniti i predstava Pozorišta mladih Sarajevo - „Gidionov čvor“, autorice Johnne Adams i u režiji Selme Spahić, a predstava je na repertoaru u srijedu, 20. decembra u 19, 30 sati. U predstavi „Gidionov čvor“, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih. U predstavi igraju Selma Spahić i Džana Džanić.

Tuzlarije


Kada govorimo o gostovanjima, predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ autora i režisera Zlatka Pakovića, nastala u koprodukciji Centra OMAHA, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla, odigraće se u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u četvrtak, 21. decembra u 20 sati. U jednosatnoj igri koja u devet slika pokazuje načine otpora prema tiraniji, nacionalizmu, malograđanštini i licemjerstvu, izvrsni glumci Adnan Omerović, Elvis Jahić, Mirza Salihović, Siniša Udovičić i glumica Erna Begatović će donijeti duh otpora i borbe za pravdu.

Tuzlarije


Pozorišnu igru u mjesecu decembru dodatno će uveseliti i komedija „Žene u crvenom“, autora Davora Špišića i u režiji Midhata Kušljugića. Predstava koja na domaćoj sceni obara sve rekode, govori o zamršenoj igri sudbine bivše stjuardese i njene kćerke, neostvarene četrdesetogodišnje pivopije. Kako bi spriječila zapljenu stana, do koje je došlo zbog neizmirenih kreditnih dugovanja, majka se odlučuje povući neke radikalne poteze. U predstavi igraju: Meliha Fakić, Elvira Aljukić, Jasmina Dedić Ibrić i Irma Zukić. Predstava je na repertoaru u petak, 22. decembra u 19, 30 sati.

Time će Narodno poziršte Tuzla zatvoriti igranja za ovu godinu, koja je bila i više nego uspješna, u kojoj su ostvareni veliki rezultati i koja je dodatno pokazala vrijednost ove pozorišne kuće.

Ulaznice za predstave, kao i informacije o predstavama možete dobiti na brojeve telefona 035 251 645, viber 064 43 55 704 ili na email [email protected]

Osmrtnicama ba smrtovnice