TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2023.
U Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” upriličen tradicionalni Božićni koncert

Tuzlarije


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Franjevačkog samostana u Tuzli, u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” upriličen je tradicionalni Božićni koncert. Gosti ove godine bili su članovi Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka.



Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa" osnovano je 1876. godine i jedno je od najstarijih amaterskih pjevačkih društava u Republici Hrvatskoj.

Mješoviti zbor danas broji oko 50 aktivnih članova. Umjetničko vodstvo od 1996. čine dirigentica Valerija Fischbach te kodirigentica Ozana Tomić i Lidija Neznanović, a klavirski korepetitor je Igor Rončević.

Od 2018. godine u okviru Društva djeluje i Dječji zbor s dirigenticom Marijanom Matijević.

Repertoar mješovitog zbora čine skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja različitih stilskih obilježja te obrade folklornih i popularnih pjesama, a cappella ili uz instrumentalnu pratnju.

Ostvaren je i niz projekata u suradnji sa simfonijskim orkestrima, zborovima i solistima: Requiem W. A. Mozarta i G. Verdija, IX. simfonija L. van Beethovena, Messiah G. F. Handela itd.

Snimljena su 4 audio CD-a, izdana 2 literarna izdanja o povijesti i radu Društva.

HPD „Lipa" nastupa diljem Europe: u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj, Malti, Austriji, Slovačkoj, Nizozemskoj, Latviji, Srbiji i Španjolskoj te u mnogim hrvatskim gradovima.

Posljednja tri desetljeća redovito se predstavlja na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja 26 zlatnih odličja te brojne posebne nagrade i priznanja.

Priredio(la): RTV7                


Osmrtnicama ba smrtovnice