TUZLARIJE - KULTURA

06.07.2006.
Haris Pašović počeo probe za predstavu ˝Faust˝
Premijera u BKC Tuzla početkom avgusta
U Sarajevu su počele probe za predstavu "Faust" koju će prema izvorniku Kristofera Marloa režirati Haris Pašović. Premijerna izvedba planirana je za početak avgusta u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Predstava "Faust", kao što je to bio slučaj sa Pašovićevim "Hamletom", predstavlja veliku regionalnu koprodukciju. Pašovićeva postavka "Fausta" smještena je u 21. vijek, a postavlja pitanja o tome kako živjeti u svijetu gdje se visoka tehnologija prepliće s terorizmom i nasiljem, gdje se sukobljavaju groznica za profitom i puko preživljavanje te gdje se zabava i tragedija dodiruju.

Ulogu Fausta igraće član HNK Zagreb Damir Markovina, a velikog tiranina Amar Selimović koji se proslavio ulogom Hamleta. Čuvenu ulogu Mefista tumačiće glumac iz Ljubljane Akira Hasegava, dok će Vagnera igrati član Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Miroslav Fabri. U predstavi igraju i studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Scenografiju predstave radiće vrhunski bh. arhitekti Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, dok će kostime kreirati dizajnerski trio "Kao Pao Shu". Kompozitor je Dino Šukalo, dramatrug Aleksandra Pleskonjić-Ilić iz Novog Sada, a dizajner Bojan Hadžihalilović.

Predstava "Faust" je koprodukcija "East West" centra iz Sarajeva, Britanskog savjeta i Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.
(Fena)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice