TUZLARIJE - KULTURA

15.07.2006.
Spomenik Nepoznatom djetetu

Nakon jučerašnjeg svečanog otkrivanja Tuzla je i zvanično dobila svoj spomenik Nepoznatom djetetu. Granitna stijeni iz Jablanice, teška 12 tona, u čijoj je sredini uklesana ruža, simbol ljubavi, utjehe, zahvalnosti i jedinstva, postavljena je na šetalištu Slana Banja. Spomenik je dar nizozemske organizacije “Roos” Općini Tuzla. Ovo je jedanaesti od ukupno 35 spomenika nepoznatom djetetu koje će ova organizacija postaviti u svijetu.



Internacionalni spomenik nepoznatom djetetu je inicijativa Hermana van Veen, pjesnika i pisca, koji radi na projektima u zemljama u razvoju i koju godinama kroz svoj rad pokušava skrenuti pažnju na interese djece širom svijeta.

Cilj gradnje spomenika nepoznatom djetetu je ublažiti tugu i žalost djece koja pate u cijelom svijetu, djece koja odrastaju u kriznim područjima ili u vrijeme ratova. Internacionalni spomenik nepoznatom djetetu je svjetski spomenik u čijoj se gradnji koristi kamen iz cijelog svijeta i gdje se formira jedan životni krug u čijoj je jezgri ruža kao prepoznatljivi simbol.
Kopija tuzlanskog spomenika, zajedno sa ostalima bit će postavljena u Nizozemskoj, u Parku nepoznate djece.



Na spomeniku su uklesani stihovi Hermana van Veena:

Dušo, život je kao snijeg,
ne možeš ga sačuvati,
utjeha je da si bila tu,
danima, mjesecima, godinama.

Nakon što su spomenik svečano otkrili predsjednica Fondacije ˝Majčinstvo˝ Gerda Genrtesen, bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić i sadašnji Jasmin Imamović, na sceni “Bosanski ćilim” na Slanoj Banji održan je koncert nizozemskih muzičara, članova “The Dutch Youth String Orchestra” i Mileta Lukića.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice