TUZLARIJE - KULTURA

02.08.2006.
Komad Mustafe Nadarevića predstavlja BiH u Tivitu
Tuzlaci na festivalu mediteranskog teatra
Dramski ansambl Narodnog pozorišta iz Tuzle večeras će nastupiti na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije" u Civitu u Crnoj Gori sa "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja", Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića.

Selektor Aleksandar Milosavljević uvrstio je predstavu NP-a iz Tuzle u takmičarski program među još šest predstava iz regiona.

Festival mediteranskig teatra je otvoren 25. jula, a trajat će do 9. augusta, kada će se znati pobjednik kojem će pripasti nagrada od 5.000 eura

Nastup na Cetinju

Dramski ansambl NP- a Tuzla nalazi se u Crnoj Gori već nekoliko dana, a preksinoć su sa "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja" nastupili u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Direktor NP Tuzla Milenko Iliktarević, juče je u telefonskom razgovoru za "San" kazao da su imali odličan prijem na Cetinju.

- Sala je bila prepuna, čak je došlo dosta ljudi iz Podgorice da vide našu predstavu - kazao je Iliktarević.

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" premijerno je na sceni NP odigrana 1999. godine, a na "Danima satire" Satiričnog kazališta "Kerempuh" nagrađena je Velikom nagradom "Večernjeg lista" za najbolju predstavu u cjelini, dok je Mustafi Nadareviću za režiju dodijeljeno priznanje "Zlatni smijeh"

Jaka konkurencija

Tuzlaci će u borbi za glavnu nagradu imati konkurenciju u predstavama "Vladimir i Kosara" Gradskog pozorišta iz Podgorice, "Ribica" Istarskog narodnog kazališta, "Dundo Maroje" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, "Ukroćena goropad" beogradskog pozorišta "Boško Buha", "Sad će Božo, svaki čas " Teatra Rugantino iz Zagreba i "Bokečki D-mol" - produkcijski prvijenac tivatskog Centra za kulturu.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice