TUZLARIJE - KULTURA

02.08.2006.
„Dr. Faust“ u završnoj fazi
Premijera 12. avgusta u BKC-u u Tuzli


Pripreme predstave „Dr. Faust“ Kristofera Marloa (Christopher Marlowe), koja se radi pod rediteljskom palicom Harisa Pašovića, ulaze u završnu fazu. Mit o Faustu, koji potpisuje ugovor sa đavolom i prodaje mu dušu, jedan je od temeljnih evropskih mitova, a premijera u produkciji East West Centra trebala bi biti 12. avgusta u BKC-u u Tuzli.

- Na pragu smo zanimljive predstave koja na ozbiljan, a duhovit način ispituje trenutak u kome živimo, ali i bližu i dalju buduć nost - rekao je reditelj Pašović za „Dnevni avaz“.

Nakon potpuno drugačijeg pogleda na Šekspirovo djelo „Hamlet“, Pašović će ovoga puta ponuditi i radikalno drugačiju izvedbu „Fausta“. Bit će to moderna predstava i po temama kojima se bavi, ali i po teatarskom izrazu.

- Mislim da smo na putu da zakoračimo u teatar i svijet budućnosti. Nakon „Hamleta“ 21. stoljeća, slijedi predstava koja je definitivno ispred vremena u kome živimo - kazao je reditelj.

Fausta igra hrvatski glumac Damir Markovina, a Mefista Amar Selimović, koji se proslavio ulogom Hamleta. Muziku komponuju Zoran Erić i Dino Šukalo. Scenografiju rade Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, kostimografiju dizajnerski trio „Kao Pao Shu“, a plakat i program Bojan Hadžialilović.

Briljantna ekipa
- Općepoznato je da je visoke kriterije reditelja Pašovića nekad gotovo nemoguće zadovoljiti. No, ovog puta Pašović tvrdi da ekipi okupljenoj u predstavi „Faust“ nema premca. Ekipa je briljantna! Radim već 25 godina, ali moram priznati da dosad nisam imao priliku sarađivati s tako pripremljenim, hrabrim i kreativnim timom. Zato mi rad na ovoj predstavi, prije svega, predstavlja veliko zadovoljstvo - rekao je Pašović.
(S.ŠKULETIĆ - Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice