TUZLARIJE - KULTURA

13.10.2006.
Posjetili smo da vam pokažemo
Galerija ˝Kristijan Kreković˝


U utorak je u Franjevačkom samostanu Svetih apostola Petra i Pavla svečano otvorena obnovljena Galerija "Kristijan Kreković". Radovi na obnavljanju Galerije finansirani su od strane Franjevačkog samostana i HKD Napredak, uz pomoć Vlade TK i Vlade Republike Hrvatske. U Galeriji će se nalaziti djela nastala na likovnim kolonijama u Breškama, kao i druga umjetnička djela stvarana na tuzlanskom području. Franjevački samostan i HKD Napredak najavili su da će svaki mjesec imati po jednu novu postavku.

Danas smo posjetili Galeriju da bi vam dočarali kako izgleda taj prostor i ujedno predstavili prvu postavljenu izložbu, a riječ je o postavci tuzlanskog akademskog kipara Srećka Galića.



Galerija nije velika ali je lijepa, neobičnog je oblika i odiše posebnom atmosferom. Sunčeva svjetlost koja ulazi kroz kose prozore postavljene na plafonu još više ističe prekrasna djela kipara Galića. Kroz par fotografija pokušajte osjetiti atmosferu u galeriji i snagu koja izbija iz, na poseban način oblikovanog, gipsa i poliestera.


Tupamaros



Ruke



Embrion guštera


Galerija Kristijan Kreković za posjetice je otvorena svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Izložba Srećka Galića ostaje otvorena narednih 10 dana.


-
-

Evolucija autora, naprijed

Evolucija autora, nazad

-
-


Uživala i slikala S.M.

Priredio(la): S.M. -V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice