TUZLARIJE - KULTURA

17.10.2006.
Otvoreni ˝Dani Matice Hrvatske Tuzla 2006˝


Predstavljanjem edicije Matice hrvatske Sarajevo "Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga" u ponedjeljak, 16. listopada otvoreni su "Dani Matice hrvatske 2006. Tuzla".

Promotori edicije Mirko Marjanović, glavni urednik edicije, fra Marko Karamatić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i fra Perica Vidić, akademik, tom prigodom studentima, đacima i tuzlanskoj publici predstavili su prvih deset od ukupno stotinu knjiga koliko broji edicija u kojima je iz književnosti, jezika i publicistike obuhvaćeno razdoblje od 17. stoljeća do danas. Tih deset knjiga također obuhvata i usmenu jezičku književnost koja je u BiH izdavana u različitim vremenima i pojedinačno a nikada zajedno.

Mirko Marjanović predstavio je autore tekstova obuhvaćenih u prvih deset knjiga te naglasio da je ovo jedan od trenutačno najvećih projekata u BiH. Kako je kazao, obzirom da je riječ o vrlo složenom projektu, jednoj vrsti istraživačkog posla u oblasti književnosti, za nadati je se da će u narednih deset godina isti biti priveden kraju. "Riječ je o projektu koji u stotinu knjiga treba da sagleda vrijednosti hrvatske književnosti od 14. stoljeća do danas, od Bartola Arvenskog, prvog pisca do Miljenka Jergovića. Sama ova činjenica govori koliko je to složen posao i koliko će biti vremena i novca potrebno da bude i realiziran" - kazao je.

Rad na ediciji započet je prošle godine i ona bez obzira kada bude dovršena, predstavlja veliku stvar za književnost bosanskohercegovačkih Hrvata i cjelovito za književnost naroda u BiH. Matica hrvatska u Tuzli je u izboru prvog sadržaja ovogodišnje manifestacije uzela upravo ovaj jer je riječ o jednom kapitalnom projektu, kazala je tom prigodom Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske Tuzla.

Dane Matice hrvatske Tuzla 2006-te proglasio je otvorenim ravnatelj Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo" Tuzla, Josip Lebo, a prvi sadržaj ovogodišnje manifestacije, bio je prigoda da se uruče stipendije učenicima, studentima, post diplomcima i magistrantima. Uručeno je ukupno petnaest stipendija. U okviru Dana Matice hrvatske Tuzla 2006. bit će upriličeno i predstavljanje izdavačke djelatnosti i časopisa "Književna revija" Matice hrvatske Osijek, koncert Matije Dedića te predstavljanje časopisa "Gradovrh".

(Radio Soli)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice