TUZLARIJE - KULTURA

16.11.2006.
Tuzlanski pozorišni dani 2006 - petak, 17. 11. 2006. u 19,30
˝Greta Str. 89˝


O PREDSTAVI
Činjenica da je "Faust" polazište ove komične igre na neki način je reprezentativna za Hibnerov odnos prema tradiciji, koji, sa jedne strane, otkriva autorove sklonosti prema demistifikaciji elitističkih tendencija, dok sa druge govori o njegovom obožavanju komedije, igre, i naravno, procesa pozorišnog stvaranja.
Predstava Borisa Liješevića dosledna je u poštovanju Hibnerovog teksta; na skoro sasvim praznoj sceni koja otelotvoruje koncept "siromašnog" teatra, Jasna Đuričić i Boris Isaković, skoro u svim scenama, igraju različite tipove glumica i reditelja. U osnovi predstave je odsustvo scenske iluzije, vođeno idejom ogoljavanja procesa stvaranja; glumci se na pozornici pojavljuju kao oni sami, Boris Isaković i Jasna Đuričić, koji, dakle, igraju te različite likove-tipove.
Ana TASIĆ, Politika

O REDITELJU
BORIS LIJEŠEVIĆ, rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao na Odseku za multimedijalnu režiju, u klasi profesora Bore Draškovića, takođe 1999. godine, apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Grupi za srpsku književnost i jezik.
U pozorištu režirao U kulisama duše Nikolaja Jevrejinova, Feniks Kristofera Fraja, Dva viteza iz Verone Vilijama Šekspira, Opštinsko dete Branislava Nušića, Beograd - London Fedora Šilija, u okviru projekta Beogradske priče 04 i Prisustvo Dejvida Harovera. Autor je filmova Gvozdeni krst, prema istoimenoj noveli Hajnera Milera, i dokumetarnog filma Luka. Učestvovao je na mnogim festivalima: FSF u Beogradu, RAF u Zagrebu, ŠTUKFEST u Mariboru, Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma, Festivalu Evroregije u Segedinu, Festivalu vojvođanskih pozorišta u Subotici i Gradu teatru u Budvi. Izabran je 2004. godine za asisitenta na Odseku za multimedijalnu režiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Draškovića.

O AUTORU
LUC HIBNER (Lutz Hübner), rođen je 1964. godine u Heilbronu. Studirao je germanistiku, filozofiju i sociologiju na univerzitetu Minster.
Teatarsko obrazovanje stekao je na Glumačkoj visokoj školi u Sarbrikenu, gde je i prvi put profesionalno angažovan kao glumac i reditelj, da bi se od 1996. godine odlučio za status slobodnog umetnika, nastavivši da radi kao glumac i reditelj.
Napisao je više od deset dramskih dela, za odrasle ali i decu. Laureat je "Jugendtheaterpreis", najznačajnije nemačke nagrade za dramski tekst namenjen mladima, a to priznanje je 1998. godine dobio za komad Srce boksera.
Osim ovog komada, među značajnija Hibnerova dramska dela spada i Nakaze (Creeps), komad igran u desetak nemačkih i evropskih teatara, pa i Beogradskom dramskom pozorištu

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice