TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2006.
„Grad od snova 2000“ na Susretima pozorišta u Brčkom
Iznevjerili očekivanja publike
Druge takmičarske večeri 23. susreta pozorišta BiH u Brčkom Narodno pozorište iz Tuzle je izvelo predstavu „Grad od snova 2000“, koju je prema tekstu Jasmina Durakovića režirao Adis Bakrač.

Ovaj multimedijalni projekt, i dalje novina na našem prostoru, s elementima radija, televizije, filma i pozorišta, progovorio je kroz savremeni tekst i izazvao još jedno pozorišno uzbuđenje, prije svega kod dobronamjernika.
Teatar mora problematizirati i kritizirati, a i afirmirati dobre stvari. Zato mislim da je za ovaj tekst bilo vrijeme i ranije. Mogućnost tempa i ritma i fragmentarna dramaturgija bili su moj rediteljski izazov, koji je ansambl s Muharemom Osmićem na čelu i gostima iz Sarajeva, Jasnom Diklić i Draganom Marinkovićem, prihvatio i realizirao moju ideju - rekao je Bakrač. Ako je suditi prema reakciji publike, koja je salu Doma kulture počela napuštati prije kraja, predstava nije ispunila očekivanja. Slično se moglo čuti i na okruglom stolu, gdje su kritičari uglavnom imali zamjerke. Maja Volk, profesorica na banjalučkoj Akademiji dramskih umjetnosti, kazala je da je Duraković očito dobar pisac, ali se ne snalazi s dramaturgijom. E. RAŽANICA (Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice