TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2006.
Tuzlanski pozorišni dani 2006
˝Legenda o Ali-paši˝
BKC - ponedjeljak, 20. 11. 2006. u 19,30

Tuzlanski pozorišni dani nastavljaju se predstavom "Legenda o Ali-paši" zbog koje se privremeno sele u Bosanski kulturni centar.

Autor: Enver Čolaković

Režija: Sulejman Kupusović

Igraju:
Adnan Hasković
Meliha Musliović
Josip Pejaković
Izudin Bajrović
Milan Pavlović
Mario Drmać
Vlado Jokanović
Nada Đurevska
Mirvad Kurić
Ermin Sijamija
Rijad Ljutović
Emina Muftić
Slaven Vidak
Nela Đenisijević

Roman o lijepoj Almasi i Aliji Lepiru, bajkovita pripovijest o ljubavi i strasti koja je ujedno i jedna od najljepših sevdalinki o Sarajevu i njegovim ljudima i mahalama.

"Legenda u Ali-Paši" govori o ljubavi Alije Lepira (igra ga mladi glumac II godine ALU Adnan Hasković) i lijepe Almase (Mediha Musilović), lijepa priča o strasti i ljubavi, o nekom zaboravljenom Sarajevu, sarajevskoj sredini, specifičnoj klimi i ljudima... Možda je ova predstava jedino mjesto gdje Sarajevo još uvijek hoda onim svojim posebnim korakom, prepoznatljivim svijetu. Po svim anketama, ovaj roman je, uz Mešinu "Tvrđavu" bio najčitaniji među Sarajlijama u vrijeme bjesomučnih granatiranja grada.

Još jedna specifičnost vezana za predstavu. U ulozi Alijinog oca Mehage pojavljuje se Josip Pejaković što možda i nije neka vijest no senzacija je da u svom dugom glumačkom opusu Pejaković po prvi put ima ulogu oca. Za razliku od Nade Đurevske koja je majku igrala bezbroj puta.

Zoran Bečić, preminuli doajen sarajevskog glumišta, najbolje je i na svoj poetski način opisao predstavu: "To je priča bez krvi i noža, a samo ljubav..."


Izvor: sarajevoart / City.ba

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice